«Ανοίγει» η αγορά μικρών ξενοδοχείων στις τουριστικές περιοχές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοίγει» η αγορά μικρών ξενοδοχείων στις τουριστικές περιοχές

Μια απόφαση που από τη μια αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε πολλούς μικροξενοδόχους αλλά από την άλλη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων μικρών ξενοδοχείων λίγων αστέρων και χαμηλής ποιότητας σε τουριστικά κορεσμένους προορισμούς, υπέγραψε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Έτσι ένας ξενοδόχος σε περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Μύκονος και η Σαντορίνη μπορεί πλέον να αναβαθμίσει το ξενοδοχείο του χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλη επένδυση για να το κάνει αναγκαστικά τετράστερο, όπως προέβλεπε η διάταξη που κατήργησε η υπουργός. Για παράδειγμα ένα δύο αστέρων ξενοδοχείο στη Σαντορίνη δεν μπορούσε να αναβαθμιστεί σε τριών αστέρων. Από την άλλη η απόφαση απελευθερώνει τη δημιουργία μικρών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε περιοχές όπου αυτό είχε απαγορευθεί, λόγω της μεγάλης τουριστικής τους ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται έτσι να «φυτρώσουν» νέες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες η ακόμα και να μετατραπούν κατοικίες σε ενοικιαζόμενα μικρής κατηγορίας σε τοποθεσίες που ήδη έχουν πολλά τουριστικά καταλύματα.

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση της κυρίας Κουντουρά καταργείται διάταξη του 1986 η οποία απαγόρευε την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές που είχαν κριθεί κορεσμένες. Πρόκειται για μια ρύθμιση που ακολούθησε την έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα μικρών στην πλειοψηφία τους ξενοδοχειακών μονάδων, η οποία παρατηρήθηκε σε πολλές τουριστικές περιοχές στις αρχές τις δεκαετίας του 80’. Το 1986 το τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβανόταν και ο τουρισμός) αποφάσισε να βάλει φρένο στην ξέφρενη ανάπτυξη μικρών ξενοδοχειακών μονάδων ορίζοντας περιοχές ως κορεσμένες και απαγορεύοντας την ανέγερση νέων τουριστικών καταλυμάτων. Όρισε ακόμη 76 «περιοχές ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης», στις οποίες επιτρεπόταν η δημιουργία μόνο ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων και ενοικιαζόμενων α’ κατηγορίας.

Στις «περιοχές ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης» εκτός από την ανέγερση νέων μονάδων απαγορευόταν και η επέκταση των υφιστάμενων παρά μόνο αν η επέκταση αυτή ισοδυναμούσε με αναβάθμιση των καταλυμάτων στην κατηγορία τεσσάρων αστέρων. Και αυτό προκαλούσε πρόβλημα σε όσους ξενοδόχους ήθελαν να αναβαθμίσουν το χαμηλής κατηγορίας κατάλυμα τους σε αυτές τις περιοχές. Για να μπορέσει κάποιος να προχωρήσει σε αναβάθμιση του ξενοδοχείου του θα έπρεπε να προχωρήσει σε μεγάλη επένδυση που ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να αντέξει. Υπήρχε λοιπόν το παράδοξο φαινόμενο ένα νομίμως υφιστάμενο ξενοδοχειακό κατάλυμα να πληροί σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία τις προϋποθέσεις κατάταξης σε ανώτερη κατηγορία και αυτό να απαγορεύεται. Το πρόβλημα αυτό αφορούσε μάλιστα ιδίως μικρής δυναμικότητας μονάδες, μικρές οικογενειακές ως επί το πλείστον επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν και αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Καταργώντας τις «περιοχές ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης» με την απόφαση της κ. Κουντουρά το παραπάνω πρόβλημα λύνεται, προκύπτει όμως ένα άλλο: απελευθερώνεται η δημιουργία μικρών τουριστικών μονάδων σε περιοχές όπως Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Κω, νησιά του Αργοσαρωνικού, Χαλκιδική, Αράχωβα, Δελφούς και Ναύπλιο, οι οποίες ήδη διαθέτουν πάρα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

«Η κατάργηση της εν λόγω απόφασης του 1986 κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του αναχρονιστικού της χαρακτήρα, και καθώς βρισκόταν σε απόλυτη δυσαρμονία με την σημερινή πραγματικότητα στην τουριστική αγορά και εντελώς ξένη με το πνεύμα των μεταγενέστερων ρυθμίσεων και με τις τάσεις που διαμορφώνονται στον κλάδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Με την νέα απόφαση, δίδεται πλέον διέξοδος σε σημαντικό αριθμό λειτουργουσών και αδειοδοτημένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κατηγορίας 1, 2, και 3 αστέρων, που βρίσκονταν εντός των περιοχών αυτών, για να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων που για διάφορους λόγους είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, για τα οποία έχει διαπιστωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως σε αστικές περιοχές, και των οποίων την επαναλειτουργία εμπόδιζε η συντήρηση του καταργούμενου καθεστώτος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider