Και με τη «βούλα» στα χέρια της Cosco ο ΟΛΠ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και με τη «βούλα» στα χέρια της Cosco ο ΟΛΠ

Την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κυρήσσουν τιμητικά οι διοικήσεις των ΟΛΠ, Cosco και ΤΑΙΠΕΔ, με την ευκαιρία της επικείμενης μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ στον κινεζικό όμιλο.


Σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου, αναμένεται να περάσει στον έλεγχο της Cosco το 51% του ΟΛΠ έναντι τιμήματος 280.500.000 ευρώ. Ακόμη 88.000.000 ευρώ θα καταβάλλουν οι Κινέζοι για την απόκτηση του υπολοίπου 16% όταν ολοκληρώσουν τις επενδύσεις στο λιμάνι.

Σημειώνεται πως η Cosco ετοιμάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, δίνοντας βάρος στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, στην κρουαζιέρα, στις τουριστικές υποδομές, στην ναυπηγοεπισκευή και στην αναβάθμιση του Car Terminal.

Ο κινεζικός όμιλος σκοπεύει να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Εν όψει της σημερινής μεταβίβασης του 51% ο κινεζικός όμιλος έχει ήδη δρομολογήσει διοικητικές παρεμβάσεις στον ΟΛΠ και σε αλλαγή διευθύνσεων. Στο νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο θα κατέχουν οκτώ θέσεις, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) που διατηρεί 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, θα διατηρήσει και τρεις θέσεις στο ΔΣ μέχρι την μεταβίβαση του 16% .

Σημειώνεται πως το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί εντός πενταετίας, εφόσον έχουν εκπληρωθεί όροι της συμφωνίας αγοράς μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων. Μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει 7% και μία θέση στο ΔΣ.

Ενεργό ρόλο στη διοίκηση του ΟΛΠ αναλαμβάνει ο Captain Fu Chengqu, επικεφαλής σήμερα της ΣΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider