Τελικός Euro: Ρατσιστικά σχόλια για τους παίκτες της Αγγλίας και «πυρά» κατά Facebook και Twitter

Newsroom

Το Facebook και το Twitter δέχονται κριτική για την αποτυχία τους να ενεργήσουν αρκετά γρήγορα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν μια «πλημμύρα» από ρατσιστικά σχόλια κι επιθέσεις σε μαύρους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας.

Ο Marcus Rashford, ο Jadon Sancho και ο Bukayo Saka ήταν ο στόχος ενός χείμαρρου ρατσιστικών σχολίων σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων αφότου η Αγγλία έχασε τον τελικό του Euro την Κυριακή. Οι τρεις παίκτες έχασαν στα πέναλτι με σκορ 3-2 από την Ιταλία.

Το διοικητικό όργανο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταδίκασε την επίθεση σε ανακοίνωση την Κυριακή το βράδυ, δηλώνοντας «σοκαρισμένη από τον διαδικτυακό ρατσισμό που είχε ως στόχο ορισμένους από τους παίκτες μας στην Αγγλία στα social media».

«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ξεκάθαροι ότι κανένας πίσω από μια τέτοια αηδιαστική συμπεριφορά δεν είναι ευπρόσδεκτος να ακολουθήσει την ομάδα», δήλωσε η ομοσπονδία στο Twitter. «Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους παίκτες που επηρεάζονται, ζητώντας παράλληλα τις αυστηρότερες ποινές για οποιονδήποτε υπεύθυνο.»

Το περιστατικό υπενθυμίζει τον όγκο της διαδικτυακής κακοποίησης στα social media και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι τεχνολογικοί γίγαντες κάνουν αρκετά για να την καταπολεμήσουν. Αρκετές κορυφαίες βρετανικές αθλητικές ομάδες και αθλητές μποϊκοτάρισαν το Facebook, το Instagram και το Twitter για ένα Σαββατοκύριακο τον Απρίλιο για να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία των εταιρειών να αφαιρέσουν ρατσιστικές και σεξιστικές απόψεις.

«Η αποτρόπαια ρατσιστική επίθεση που κατευθύνθηκε στους παίκτες της Αγγλίας χθες το βράδυ δεν έχει απολύτως καμία θέση στο Twitter», δήλωσε εκπρόσωπος του μέσου στο CNBC.

«Τις τελευταίες 24 ώρες … καταργήσαμε γρήγορα πάνω από 1000 Tweets και θέσαμε οριστικά σε αναστολή ορισμένους λογαριασμούς για παραβίαση των κανόνων μας - η μεγάλη πλειονότητα των οποίων εντοπίστηκε προληπτικά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. "

Ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι η εταιρεία κινήθηκε γρήγορα για να διαγράψει τις ρατσιστικές επιθέσεις στο Instagram.

«Κανείς δεν πρέπει να βιώνει ρατσιστική κακοποίηση οπουδήποτε και δεν το θέλουμε στο Instagram», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Καταργήσαμε γρήγορα σχόλια και λογαριασμούς που απηύθυναν επιθέσεις στους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας χθες το βράδυ και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα εναντίον εκείνων που παραβιάζουν τους κανόνες μας».

Η βρετανική κυβέρνηση στοχεύει να καταστείλει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου. Η προτεινόμενη νομοθεσία που είναι γνωστή ως το «νομοσχέδιο για την διαδικτυακή ασφάλεια» θα δώσει στην αρχή εποπτείας Ofcom τη δύναμη να επιβάλλει πρόστιμα σε εταιρείες έως και 18 εκατομμύρια λίρες (24,9 εκατομμύρια δολάρια) ή το 10% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων τους, όποιο είναι υψηλότερο, για παραβιάσεις.

«Μοιράζομαι τον θυμό μου για την τρομακτική ρατσιστική κακοποίηση των ηρωικών μας παικτών», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Όλιβερ Ντόντεν σε tweet της Δευτέρας το πρωί.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: