Όλο το σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΒΖ από την Πειραιώς

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλο το σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΒΖ από την Πειραιώς

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί το σχέδιο χρηματοδότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), από την τράπεζα Πειραιώς.

Όπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος της βιομηχανίας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την υιοθέτηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει προτείνει η πιστώτρια τράπεζα, ενώ ήδη καταρτίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών. Στόχος είναι να αποδεσμευτούν άμεσα 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα, τα οποία θα διατεθούν για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών.

Το σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΒΖ το οποίο έχει στην διάθεση του το insider.gr προβλέπει:

- νέα χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ προς κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης υπό προϋποθέσεις

- μεταβίβαση των μη παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας στην Τράπεζα συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των θυγατρικών στη Σερβία

- μελλοντική διαγραφή μέρους του χρέους υπό προϋποθέσεις

Τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς είναι: πρώην εργοστάσιο Λάρισας, πρώην εργοστάσιο Ξάνθης, επιχειρηματικό ακίνητο (Κουντουριώτη - Θεσσαλονίκη), επιχειρηματικό ακίνητο (Σίνδος Θεσσαλονίκη), επιχειρηματικό ακίνητο (Κολωνάκι), γραφεία ΕΒΖ (Μητροπόλεως) και θυγατρικές σε Σερβία με ενδεικτική αξία πώλησης μετοχών, τα 25 εκατ. ευρώ.

Η νέα χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 12 εκατ. ευρώ, εφόσον επιτευχθεί αξία πώλησης των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών στη Σερβία τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που το τελικά διαμορφωμένο προσφερόμενο τίμημα υπολείπεται των 25 εκατ. ευρώ, το ύψος της χρηματοδότησης θα μειώνεται ισόποσα με τη διαφορά μεταξύ των 25 εκατ. ευρώ και του τελικά διαμορφωμένου προσφερόμενου τιμήματος.

Από την Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει την εκταμίευση 5 εκατ. ευρώ κατά την ημερομηνία εκπλήρωσης των προϋποθέσεων εκταμίευσης και μέχρι 3 εκατ. ευρώ, με την κατάθεση των τελικών δεσμευτικών προσφορών και έως 4 εκατ. ευρώ κατά την ημερομηνία καταβολής του τιμήματος από τη μεταβίβαση των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών σε τρίτο επενδυτή ή στην Τράπεζα.

Ρύθμιση δανεισμού

Για το σύνολο του δανεισμού της ΕΒΖ (114,6 εκατ ευρώ), θα εκδοθούν δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 60 εκατ. ευρώ και 54,6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Η ρύθμιση θα είναι 10 ετής με διετή περίοδο χάριτος κεφαλαίου και η αποπληρωμή θα γίνει: Σε 12 τριμηνιαίες δόσεις (ύψους 345 εκατ. ευρώ) με την πρώτη δόση να είναι καταβλητέα 24 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας έως το τέλους του 5ου έτους και σε 19 τριμηνιαίες δόσεις από την αρχή του 6ου έτους ως την λήξη του 10ου έτους.

Για την ρύθμιση του δανεισμού προβλέπεται η υποθήκευση των παραγωγικών στοιχείων της εταιρείας: Εργοστάσια Πλατέως, Σερρών και Ορεστιάδας καθώς και ο ενεχυριασμός επί του συνόλου των υφιστάμενων και μελλοντικών ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας.

Τέλος, προβλέπεται ότι η πώληση των μετοχών των θυγατρικών στη Σερβία θα πραγματοποιηθεί μέσω Διεθνούς Διαγωνισμού ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε συντονισμό με την Τράπεζα Πειραιώς εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider