Ακούς ραδιόφωνο; Θα πληρώσεις

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακούς ραδιόφωνο; Θα πληρώσεις

Eφόδους σε καταστήματα, μπαρ, καφετέριες και γραφεία, γήπεδα, λεωφορεία, τραίνα, μετρό αλλά και υποκαταστήματα τραπεζών πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα ελεγκτές… και αν δουν ότι το ραδιόφωνο είναι ανοικτό ή παίζουν ελληνικά μουσικά κομμάτια, τότε επιβάλλουν πρόστιμα.

Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και αφορούν αναδρομικά ποσά που ξεκινούν από την αρχή λειτουργίας της επιχείρησης.

Πρόκειται για ελεγκτές – μέλη της της GEA, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, τραγουδιστών, μουσικών και των παραγωγών, η οποία συστάθηκε πρόσφατα (2011) και λειτουργεί νόμιμα.

Οι ελεγκτές της GEA πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς εφόδους σε διάφορα μαγαζιά, λεωφορεία, τραίνα ή σουπερμάρκετ και εκτός από πρόστιμα προχωρούν και σε σύναψη ετήσιων συμβάσεων για την ελεύθερη χρήση των ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας ή μουσικών κομματιών.

Ο αντίτιμο που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρηματίες είναι ανάλογο με το είδος της επιχείρησης αλλά και το εμβαδόν της επιχείρησης.

Ειδικότερα:

A. Επιχειρήσεις στις οποίες η μουσική είναι απαραίτητη (discos, clubs, καφέ - μπαρ, κέντρα νυχτερινής διασκέδασης shows κλπ) το κόστος ανέρχεται στο 10% επί των ακαθάριστων εσόδων τους ήτοι από 3.000 ευρώ μέχρι 8.900 για καταστήματα από 100 τετραγωνικά μέχρι 1.000 τετραγωνικά.

Β. Επιχειρήσεις στις οποίες η μουσική είναι χρήσιμη (εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφοι, αναψυκτήρια, ταχυφαγεία κλπ), το κόστος κυμαίνεται σε 100 ευρώ για επιχείρηση από 50 τετραγωνικά και φτάνει μέχρι τα 590 ευρώ για επιχείρηση μέχρι 800 τετραγωνικά.

Γ. Σουπερμάρκετ, το κόστος της ετήσιας σύμβασης κυμαίνεται από 260 ευρώ (για 100 τετραγωνικά) και φτάνει μέχρι 270 ευρώ (μέχρι 1.600 τετραγωνικά)

Δ. Χώροι Ψυχαγωγίας (αίθουσες bowling, πίστες πατινάζ, πολυχώροι, παιδότοποι, κατασκηνώσεις κλπ), το κόστος κυμαίνεται από 500 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ κατά έτος.

E. Λούνα παρκ, πίστες cart, ιππικοί Όμιλοι: το κόστος της ετήσιας σύμβασης ξεκινάει από τα 450 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 750 ευρώ

ΣΤ. Επιχειρήσεις εμπορίου και παροχής υπηρεσιών

Για τα εμπορικά κέντρα το κόστος κυμαίνεται από 200 ευρώ μέχρι 400 ευρώ και για τα πολυκαταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κομμωτήρια) από 100 ευρώ έως 700 ευρώ.

Ζ. Νοσηλευτικά ιδρύματα, Ινστιτούτα αισθητικής, Spa, ιδιωτικές κλινικές, το κόστος είναι 200 ή 500 ευρώ κατ΄ έτος.

H. Mέσα μεταφοράς

Αεροπλάνα: 0,06 ευρώ ανά εισιτήριο γραμμών εσωτερικού

0,15 ευρώ ανά εισιτήριο γραμμών εξωτερικού (ευρώπης)

0,30 ανά εισιτήριο γραμμών εξωτερικού (εκτός Ευρώπης)

2. Λεωφορεία. ΚΤΕΛ, τραίνα, πλοία: 0,01 ανά εισιτήριο

3. Κρουαζιερόπλοια: 0,50 ανά άτομο ανά διανυκτέρευση

4. Τουριστικά λεωφορεία: 0,02 ευρώ ανά άτομο

Αστικές συγκοινωνίες

Μετρό: 0,01 ευρώ ανά εισιτήριο ή 0,03 ευρώ ανά ημερήσιο απεριόριστων διαδρομών ή 0,50 ευρώ ανά μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών

Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: 0,01 ευρώ ανά εισιτήριο

Λεωφορεία: 0,01 ευρώ ανά εισιτήριο ή 0,50 ευρώ ανά μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών

Σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, σιδηροδρομικοί σταθμοί και σταθμοί αστικών συγκοινωνιών: 500 ευρώ ανά σταθμό

Αεροδρόμια: 1.000 ευρώ

Θ. Γήπεδα: 1 τις χιλίοις ανά εισητήριο για όλους τοπυς αγώνες.

ΙΑ: Τράπεζες: 6 ευρώ ανά κατάστημα και ανά ημέρα λειτουργίας

ΙΒ. Βιομηχανίες: 1.500 ευρώ ανά έτος

ΙΓ. Αγροτικές επιχειρήσεις: 300 ευρώ ανά έτος

ΙΔ. Τηλεφωνικά κέντρα: έως 5 γραμμές 150 ευρώ και φτάνει μέχρι 300 ευρώ για 51 γραμμές και άνω.

Να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της GEA, απαρτίζουν η Χάρις Αλεξίου (πρόεδρος), Δήμητρα Μπερδούση (αντιπρόεδρος), η Μαργαρίτα Μάτσα (γραμματέας) και ο Γρηγόρης Λαμπριανίδης (Ταμίας). Για την χρήση του 2015 η GEA είχε τζίρο 6,4 εκατ.ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider