Μέχρι το τέλος του χρόνου ξεκινά το Kassiopi Project

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι το τέλος του χρόνου ξεκινά το Kassiopi Project
Μετά από 11 δικαστικές διαμάχες και 6 χρόνια αναμονής η επένδυση στην Κέρκυρα μπαίνει στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επένδυση της NCH Capital στην περιοχή της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, καθώς μετά από 11 δικαστικές διαμάχες και τριψήφιο αριθμό εγκρίσεων, των έργο εκτιμάται ότι θα μπορεί να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.



Η επένδυση, που ξεκίνησε το 2012 με την αποκρατικοποίηση έκτασης 490 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης στη Βόρεια Κέρκυρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά αντιδράσεων, τόσο από περιβαλλοντολογικούς συλλόγους όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα όμως, μέρος των αντιδράσεων φαίνεται να έχει προκληθεί και από τοπικά οικονομικά συμφέροντα, κυρίως από ιδιοκτήτες παρακείμενων ιδιοκτησιών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η οικογένεια των Rothchild.



Σήμερα, έξι χρόνια αργότερα, το έργο αναμένει ακόμα μια σειρά από αδειοδοτικές εγκρίσεις, όμως ο κ. Ανδρέας Σάντης, Managing Director και επικεφαλής της NCH Capital για τα Δ. Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία, εκτιμώντας ότι εφόσον οι εργασίες ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μπορέσει να λειτουργήσει την τουριστική σεζόν του 2021.



Το προφίλ της επένδυσης



Το Kassiopi Project είναι μια επένδυση συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά τη δημιουργία ξενοδοχείου, παραθεριστικών κατοικιών αλλά και μαρίνα στην περιοχή του Ερημίτη.

Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 90 δωμάτια και 76 ανεξάρτητες σουίτες (2 και 3 υπνοδωματίων) καθώς και χώρους εστιατορίων και ευεξίας, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν συνολικά 40 αυτόνομες παραθεριστικές κατοικίες. Μάλιστα, NCH συζητά αυτή τη στιγμή με 4 διεθνείς αλυσίδες διαχείρισης ξενοδοχείων προκειμένου να επιλέξει αυτή που θα δώσει το όνομα στο ξενοδοχείο, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Kassiopi Project



Σημειώνεται ότι τον σχεδιασμό των ακινήτων έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη ενώ από τα 490 στρέμματα που ιδιωτικοποίηθηκαν το 93% θα παραμένει δασικό και επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο, μαζί με όλους τους κοινόχρηστους χώρους του οποίους την ευθύνη κατασκευής και συντήρησης έχει η εταιρεία. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής για το project θα απασχοληθούν περισσότερα από 1.000 άτομα ταυτόχρονα, ενώ εν συνεχεία το ξενοδοχείο θα απασχολεί έως και 500 άτομα.



Περίπτωση που θυμίζει το Costa Navarino



Αντρέας ΣάντηςΑναφερόμενος στις αντιδράσεις που αντιμετώπισε η εταιρεία, ο κ. Σάντης τονίζει χαρακτηριστικά ότι, η περίπτωση του Kassiopi Project έχει πολλές ομοιότητες με αυτή του Costa Navarino πριν από κάποια χρόνια. «Όλοι θυμόμαστε τις αντιδράσεις που υπήρχαν όταν κατασκευάζονταν και πόσο σήμερα έχει αλλάξει τον τουρισμό της Μεσσηνίας, πόσες θέσεις εργασίας έχει δημιουργήσει άμεσα και έμμεσα και πως έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Έτσι και στην δική μας περίπτωση πιστεύω ότι θα γίνουμε σημείο αναφοράς και θα δημιουργήσει υπεραξία για όλη την Κέρκυρα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το μπαράζ αντιδράσεων και δικαστικών προσφυγών, ξεκαθαρίζει ότι το έργο προέκυψε ύστερα από πρόσκληση του Ελληνικού Δημοσίου για την ιδιωτικοποίηση της περιοχής ενώ εκφράζει παράπονα για τον τρόπο αντιμετώπισης των επενδυτών.

«Δεν πήγαμε από μόνοι μας να δημιουργήσουμε αυτό το έργο, ανταποκριθήκαμε σε μία μια πρόσκληση του Ελληνικού Δημοσίου σε μία περίοδο όπου ο περισσότερος κόσμος, είτε αυτός ήταν Έλληνες επενδυτές είτε ξένοι, γύριζε την πλάτη στην Ελλάδα. Αν αυτή είναι η συμπεριφορά που ένας επενδυτής ξένος αντιμετωπίζει στην Ελλάδα διερωτώμαι γιατί πρέπει να τρέχουμε να φέρουμε επενδυτές όταν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους επενδυτές που έχουν έρθει».



Το προφίλ της NCH Capital



H NCH Capital, το fund δηλαδή που «τρέχει» το Kassiopi Project έχει συνολική αξία επενδύσεων που ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια. Ελέγχεται και εποπτεύεται από την Κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ ενώ δραστηριοποιείται με 25 διαφορετικά funds ανά τον κόσμο. Στο «καλάθι» των επενδύσεών του συγκαταλέγεται ο αγροτοδιατροφικός τομέας, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο μέσω επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει σε Ρωσία και Ουκρανία. Όσον αφορά το Real Estate, έχει πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων σε Λατινική Αμερική, Ανατολική και Δυτική Ευρώπη και Βαλκάνια, όπου και ειδικεύεται κυρίως στην τουριστική κατοικία. Ειδικά για το Kassiopi Project, η NCH ελέγχει το 76% της επένδυσης ενώ το υπόλοιπο 24% μοιράζεται σε ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία.

Μέχρι το τέλος του χρόνου ξεκινά το Kassiopi Project
Μέχρι το τέλος του χρόνου ξεκινά το Kassiopi Project
Μέχρι το τέλος του χρόνου ξεκινά το Kassiopi Project
Μέχρι το τέλος του χρόνου ξεκινά το Kassiopi Project
Μέχρι το τέλος του χρόνου ξεκινά το Kassiopi Project
Μέχρι το τέλος του χρόνου ξεκινά το Kassiopi Project
Μέχρι το τέλος του χρόνου ξεκινά το Kassiopi Project

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider