Ο Κοτζιάς απειλεί με παραίτηση μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Κοτζιάς απειλεί με παραίτηση μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Νίκος Κοτζιάς, φέρεται να απειλεί με παραίτηση μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα και την κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησής του από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι πληροφορίες μιλούν για οριστική σύγκρουση μεταξύ του ίδιου αλλά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Και αυτό γιατί ο κ. Κοτζιάς θεώρησε πως δεν έλαβε ικανοποιητική στήριξη από κανέναν υπουργό, αλλά ούτε και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

To υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός θα έπρεπε, θεωρητικά, να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης της έντασης που είχε σωρευτεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κι όμως, παρά την επιμονή του πρωθυπουργού στη θετική ατζέντα του Μαξίμου, αλλά και το κάλεσμα στους υπουργούς και ειδικά στον Πάνο Καμμένο να μην υπερψηφίσουν οιαδήποτε πρόταση μομφής της ΝΔ με αφορμή το ονοματολογικό, οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος, αλλά και εντός των ΑΝΕΛ δεν μπορούν να κρυφτούν.

Για παράδειγμα, το «θερμό επεισόδιο» των κ.κ. Κοτζιά και Καμμένου είναι δηλωτικό της κατάστασης: ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε ενεργότατη συμμετοχή στην κατάρτιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αποτέλεσμα να τη θεωρεί μονόδρομο για τη χώρα, εξαπέλυσε βολές εναντίον του Πάνου Καμμένου με αφορμή τα όσα είχε πει στις ΗΠΑ για planBγια το εν λόγω ζήτημα. Τι και αν ο κ. Καμμένος τις προηγούμενες μέρες προσπάθησε να “διασκεδάσει” τις εντυπώσεις των όσων είπε, τι και αν ώμοσε στην κυβερνητική ενότητα, ο κ. Κοτζιάς που, μέχρι πρότινος, είχε κρατήσει ήπια στάση, αναγνωρίζοντας τη διαφορετική θέση των ΑΝΕΛ, δεν κρατήθηκε και εξερράγη, όταν ο Πάνος Καμμένος είπε, κατά πληροφορίες, εντός του υπουργικού ότι είχε τη διαβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές

«Υιοθετείς πολιτική που βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα», φέρεται ειπών ο κ. Κοτζιάς προς τον κ. Καμμένο, κατηγορώντας ακόμα τον υπουργό Άμυνας για προσωπικά πολιτικά παιχνίδια και διαψεύδοντας, ουσιαστικά, ότι έδωσε ποτέ την προηγούμενη διαβεβαίωση. . Και, παρά το γεγονός ότι άλλοι υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρενέβησαν, προκειμένου να αποσοβηθεί ένας χειρότερος γύρος έντασης, η αλήθεια είναι ότι το επεισόδιο των δύο ανδρών «σημάδεψε» τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού.

Ευρύτερα, ο κ. Τσίπρας ήθελε με αυτή τη συνεδρίαση να δώσει την εικόνα ότι οι εσωτερικές εκκρεμότητες έχουν κλείσει και να επικεντρωθεί στα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν νεότερα από την πΓΔΜ και την έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κάπως έτσι, ζήτησε ευθέως από τους υπουργούς του να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και να δεσμευθούν ότι το Σκοπιανό δεν θα γίνει λυδία λίθος πολιτικών εξελίξεων.

Φευ όμως! Διότι, από τη μία ο Πάνος Καμμένος δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμπορευτεί με τη ΝΔ, από την άλλη όμως επέμεινε στην πάγια θέση του για το Σκοπιανό, ότι δηλαδή, πριν έρθει, εφόσον έρθει, η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, προκειμένου να προκαλέσουν εκλογές. Σε αυτά προστίθενται, συνεπώς, η ανοιχτή ρήξη Κοτζιά-Καμμένου, αλλά και οι φυγόκεντρες τάσεις εντός των ΑΝΕΛ που επιβεβαιώθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Διότι, μετά τον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο που είπε ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία και μετά θα παραδώσει την έδρα του, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά υπογράμμισε ότι θα ψηφίσει «κατά συνείδηση», κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως πρελούδιο υπερψήφισης της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Στο ίδιο μήκος κύματος με την κ. Κουντουρά είναι και ο Τέρενς Κουίκ, αν και δεν είναι βουλευτής, ενώ ο υφυπουργός Βασίλης Κόκαλης δεν έχει ακόμα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, τηρώντας σιγή ιχθύος. Υπάρχει, δε, και ο Κώστας Ζουράρις στους ΑΝΕΛ, ο οποίος διαφωνεί μεν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά διαφωνεί και με την πτώση της κυβέρνησης.

Όλων τούτων δοθέντων, είναι σαφές ότι η εικόνα κυβερνητικής περιδίνησης δεν διορθώθηκε, κάτι που φέρνει το Μέγαρο Μαξίμου σε δύσκολη θέση. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, ενδιαφέρον θα έχουν και η συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που αναβλήθηκε μεν για σήμερα, αλλά θα γίνει εντός των ημερών, και η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ την ερχόμενη Κυριακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider