Προσφυγικό και Κυπριακό στην ατζέντα Τσίπρα-Ερντογάν

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσφυγικό και Κυπριακό στην ατζέντα Τσίπρα-Ερντογάν

Έναν μήνα μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκεται σε φάση ύφεσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τη δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες, καθώς οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί και τον Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τότε, τα μηνύματα που είχαν εκπεμφθεί έδειχναν συνέχιση του βαρομετρικού χαμηλού στον ελληνοτουρκικό άξονα, με τον κ. Ερντογάν να μην προβαίνει σε καμία δέσμευση για τους 2 Έλληνες και αντίθετα να βάζει μετ’ επιτάσεως ζήτημα για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και βρίσκονται σε καθεστώς ασφαλούς φύλαξης, υπό αυστηρά μέτρα προστασίας.

Αυτή τη φορά, το ραντεβού των δύο ανδρών έρχεται σε μια περίοδο με πυκνές εξελίξεις και το προσφυγικό σε πρώτο πλάνο. Με τους αργούς ρυθμούς από μέρους Ευρώπης, άλλωστε, ως προς τη διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής για την κατανομή των προσφυγικών βαρών, αλλά και για το άσυλο, η Ελλάδα πρακτικά βασίζεται αποκλειστικά στην Τουρκία για την καλή τήρηση της Δήλωσης με την Ε.Ε. Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μειωθούν σημαντικά οι ροές που προέρχονται από την Τουρκία, ενώ πάγια κατεύθυνση των ευρωπαϊκών συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση είναι να βελτιωθεί η ταχύτητα της διαδικασίας απονομής ασύλου, προκειμένου να μπορεί να επιταχυνθεί, εν συνεχεία, και η διαδικασία των επιστροφών. Τέλος, με διαφαινόμενη την επίθεση στο Ιντλίμπ της Συρίας, ο κ. Τσίπρας θέλει να υπάρξει μια συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο με τον κ. Ερντογάν για τη διαχείριση δυνητικών επιπλέον προσφυγικών βαρών. Σημειωτέον, ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί στο τέλος της εβδομάδας στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ, με το θέμα να καταλαμβάνει σημαντικό μέρος και εκείνης της συζήτησης.

Από εκεί και πέρα, ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την εν λόγω συνάντηση, όπως και τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον γενικό γραματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, είναι το Κυπριακό, για το οποίο διερευνάται, αν υπάρχει περιθώριο επανεκκίνησης της συζήτησης, μετά την κατάρρευση των διαβουλεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Στόχος, θεωρητικά, παραμένει η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, όπως το επιδιώκει τουλάχιστον με ζέση ο ΟΗΕ, αν και αυτό δεν είναι σαφές κατά πόσο είναι εφικτό, με βάση τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Τσίπρας, συνεπώς, θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα, ενώ, προκειμένου να υπάρχει συναντίληψη ενόψει και αυτού του τετ-α-τετ, είχε αναλυτική συζήτηση για το θέμα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Περαιτέρω, δε, επίπτωση στη συζήτηση για το Κυπριακό έχει και το ζήτημα των προγραμματισμένων εξορύξεων από την ExxonMobilστην ΑΟΖ της Κύπρου το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί τη νευρικότητα της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider