Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων και κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων και κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Σημαντικές ελαφρύνσεις σε φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος, μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, προοδευτική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως το 2021, τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ από το 2021 στους Δήμους, αλλά και την κατάργηση των capital controls με άμεση εφαρμογή.

«Η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα», είπε φερ ειπείν ο κ. Μητσοτάκης.

«Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%», είπε.

«Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων», προσέθεσε.

«Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο24%, από 40% σήμερα», υπογράμμισε.

Προανάηγγειλε, δε, ως το 2021, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος!

«Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση που είχα δώσει από αυτό το βήμα το 2016. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%», είπε ακόμα. «Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονταιγια λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών», προσέθεσε.

Κατάργηση capital controls

«Εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί. Και επειδή πιστεύω στους Έλληνες μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προβαίνοντας σε μια σημαντικη δέσμευση. «Και είμαι σίγουρος ότι, αντί να φύγουν χρήματα από τις τράπεζες, θα επιστρέψουν κεφάλαια σε αυτές. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δις. που βρίσκονται στο εξωτερικό», προσέθεσε. Επέμεινε, δε, στο θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων από το 3,5%, λέγοντας ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «γιατί είναι το σωστό όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά και για τους πιστωτές μας».

Η πρόταση για το ασφαλιστικό

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε εκ νέου για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. «Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας,αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό», τονισε.

Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%», δεσμεύτηκε.

«Η εισφορά του 7% διατηρείται.Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου.Ο ίδιοςθα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία», είπε αναφορικά με τον δευτερο πυλώνα του σχεδίου του. «Τέλος, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα», υπογράμμισε.

«Είναι αυτονόητο ότι στο νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΝΔ = νέες δουλειές και επενδύσεις

«Αλλά βέβαια κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο αν η οικονομία δεν δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας. Νέες θέσεις εργασίας σημαίνει νέες επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις. Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές.Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ με νόημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια επενδυτική έκρηξη στη χώρα μας, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονασμάτων της.

«Μπορούν όλα αυτά να γίνουν παντού στη χώρα, αλλά ειδικά εδώ στην Βόρειο Ελλάδα. Με μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργούη οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητανα ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. «Όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες,θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας. Γιατί όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει εθνικός λόγος να γίνει έτσι», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider