«Θα ήμασταν ανόητοι αν προσπαθούσαμε να κρύψουμε τους νεκρούς στο Μάτι»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θα ήμασταν ανόητοι αν προσπαθούσαμε να κρύψουμε τους νεκρούς στο Μάτι»

«Πώς να κρύψεις τους νεκρούς;» ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε για το εάν τελικά γνώριζε ή όχι για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

«Πώς να κρύψεις τους νεκρούς; Μα είναι δυνατόν;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη.

«Είδα αυτή την έντονη κριτική από ΜΜΕ και αντιπολίτευση. Η κριτική στη δημοκρατία είναι απαραίτητη, όχι απλά ωφέλιμη. Όμως υπάρχει ένα όριο που αν κανείς το ξεπεράσει -κι εγώ πολλές φορές έχω ασκήσει κριτική σε κυβερνήσεις - οι πολίτες αυτό το αντιλαμβάνονται. Τότε η κριτική παίρνει το χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας και το πρόσημο αλλάζει και είναι επωφελής γι’ αυτόν που τη δέχεται. Θα έπρεπε να είμαστε πολύ ανόητοι, αν το βράδυ της τραγωδίας μέλημά μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις; Και μάλιστα σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε και εικάζονται. Η κριτική αυτή διαψεύδεται από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων. Δυο ώρες αργότερα από τη σύσκεψη ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέλαβε την ευθύνη με εντολή μου να ανακοινώσει τον αριθμό των νεκρών που είχαμε πλήρως επιβεβαιωμένο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Οι κυβερνήσεις συνήθως στα δύσκολα μαντάτα κρύβονται. Τι νόημα έχει αυτή η κατηγορία που δεν μπορεί να βασιστεί σε επιχειρήματα και διαψεύδεται από την πορεία των πραγμάτων; Η όποια κριτική για λάθη και παραλείψεις, πρέπει να γίνεται για να διορθώνονται οι παραλείψεις. Όταν όμως αυτό ξεπερνά τα όρια τότε μάλλον, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι αυτοί που την ασκούν προσπαθούν να κερδίσουν πολιτική υπεραξία. Κανείς μα κανείς δεν επικροτεί μια τέτοια τακτική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι υπουργοί της κυβέρνησής μου ήταν από την πρώτη μέρα στο Μάτι. Όχι για επικοινωνιακά σόου με συγκεκριμένες κάμερες τηλεοπτικών σταθμών που κρύβουν τα μικρόφωνα όταν έρχονται οι πολίτες. Οι υπουργοί δούλεψαν, είναι δύσκολη η μάχη για την αποκατάσταση. Είναι μεγάλο στοίχημα για τους υπουργούς, να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μεγάλο στοίχημα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider