Αναστασιάδης για Σύνοδο: Πέτυχε τους στόχους της η Κύπρος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστασιάδης για Σύνοδο: Πέτυχε τους στόχους της η Κύπρος

«Με την τελική συμφωνία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε τους στόχους της», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι «η συμφωνία ήταν και αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εθνικής μας κυριαρχίας, μετά την επιτυχή έξοδό μας από το μνημόνιο, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από συλλογική προσπάθεια».

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα μιας από τις πιο κρίσιμες, όπως είπε, Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι καλά γνωστό, πρόσθεσε, πως η συμφωνία είναι το προϊόν μιας μακράς διαβούλευσης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν παραλείψαμε, λαμβάνοντας υπόψη την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει, να λάβουμε μια σειρά από αποφάσεις προκειμένου να υποβοηθήσουμε στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας», ανέφερε.

Παρά ταύτα, σημείωσε, «είχαμε εξαρχής καταστήσει σαφές, τόσο προς τους θεσμούς όσο και προς τους εταίρους μας, ότι ως προς το σκέλος των απαιτήσεων της Τουρκίας, που αφορούσαν την ενταξιακή της πορεία, η δική μας συναίνεση σε άνοιγμα κεφαλαίων, που είχαν παγώσει είτε το 2006 είτε το 2009 εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider