Τζανακόπουλος: Αιχμές για Στουρνάρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζανακόπουλος: Αιχμές για Στουρνάρα

Για μία νέα φάση στην οποία μπαίνει πλέον η οικονομία και η κοινωνία μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, οποίος ταυτόχρονα συνέχισε την «κόντρα» της κυβέρνησης με τον κ. Στουρνάρα, σημειώνοντας:

«Είναι προφανές ότι προσπαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό να δικαιώσει την δική του πολιτική πορεία ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου. Πολλές φορές μιλάει λιγότερο ως κεντρικός τραπεζίτης και περισσότερο ως πρώην υπουργός Οικονομικών» είπε, ενώ υπενθύμισε ότι από τον Μάιο του 2014, όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είχαν επισημάνει σε έκθεσή τους, ότι το δεύτερο πρόγραμμα είναι «αναντίστρεπτα εκτός πορείας» και δεν ήταν δυνατό να επιτευχθούν οι στόχοι του.

«Πρόκειται για ένα αφήγημα που βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στο μυαλό του κ. Στουρνάρα και πιθανόν του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου που προσπαθούσαν να δώσουν την εντύπωση μίας ιστορίας επιτυχίας για το δεύτερο πρόγραμμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σημείωσε ακόμα, ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι το 2ο πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε γιατί η τότε κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να προχωρήσει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Επανέλαβε δε, τα όσα είχαν πει, τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και ο κ. Νταϊσελμπλουμ, ότι ειδικά τα δύο πρώτα προγράμματα είχαν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες και όχι για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς για το χρόνο που θα προβεί σε διάγγελμα ο πρωθυπουργός, είπε ότι θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με αφορμή την πρώτη ημέρα από την έξοδο από το πρόγραμμα «που σημάδεψε μία ολόκληρη ιστορική φάση για την Ελλάδα».

Όπως είπε, «με την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας, αυτό που πλέον παρακολουθείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν είναι τα μέσα για την επίτευξη των στόχων, αλλά οι στόχοι αυτοί καθαυτοί. Αν δηλαδή η ελληνική οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να επιτυγχάνει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί για την βιωσιμότητα του χρέους.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και δεν είναι αναγκαία οποιαδήποτε νέα μέτρα, αντίθετα δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, 750 εκατ. ευρώ από το 2019, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικές κοινωνικής υποστήριξης και ελάφρυνσης κοινωνικών στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί.

Όσον αφορά την κατανομή του πλεονάσματος, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, ωστόσο το θέμα συζητείται από το οικονομικό επιτελείο, ώστε να κατανεμηθεί με τον καλύτερο τρόπο και «αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει υπερπλεόνασμα για το 2018, που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη διανομή του, όπως έγινε το 2016 και το 2017».

Αναφορικά με τις συντάξεις, είπε «με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα» ότι «η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% το 2019 δεν είναι αναγκαία». Πρόσθεσε πάντως, ότι όλα θα εξαρτηθούν από την δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να βγει στις αγορές, είπε ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα επίπεδα του 2006 και 2007 και «δεν είναι ορθό» ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές.

«Το ερώτημα είναι διαφορετικό: Χρειάζεται να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές αυτή τη στιγμή; Η απάντηση είναι ότι για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες δεν έχει λόγο να προβεί σε εξόδους στις αγορές. Παρ΄ όλα αυτά, από τη μεριά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προγραμματίζονται συγκεκριμένες έξοδοι στις αγορές, διότι με όσο καλύτερα επιτόκια δανειζόμαστε στις διεθνείς αγορές, τόσο καλύτερα θα είναι και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων». Η διαδικασία αυτή, όπως είπε, μπορεί να τονώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επομένως «είναι απολύτως λάθος αυτό που ισχυρίζεται η ΝΔ, όπως είναι λάθος ότι είναι ίδια η μορφή της επιτήρησης».

Ερωτηθείς αν πλέον η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προσλήψεις σε τομείς που υπάρχουν ανάγκες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά να σταθμίζουμε πολύ καλά την οποιαδήποτε κίνηση, καθώς η πολιτική ελευθερία της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ήταν, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι δεν θα συνεχίσουμε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική και να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση, ότι «πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν πολύ μεγάλη διαφορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.