Κουβέλης: Έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες για ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουβέλης: Έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες για ανάπτυξη

Η κυβέρνηση «έχει διαμορφώσει τις αναγκαίες συνθήκες προκειμένου να προχωρήσει και στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση αδικιών» μετά τα μνημόνια υπογραμμίζει ο Φώτης Κουβέλης και τονίζει ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη: «Και αναφέρομαι σταθερά στη δίκαιη ανάπτυξη και όχι γενικά και αόριστα στην ανάπτυξη διότι το οικονομικό αποτέλεσμα της ανάπτυξης πρέπει δίκαια να κατανέμεται και δίκαια να έχει ως επικαρπωτές τους Έλληνες πολίτες και όχι τους ολίγους».

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλά φυσικά και για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης την οποία χαρακτηρίζει αναμενόμενη, υπό την έννοια ότι «ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα».

Ο κ. Κουβέλης εξηγεί ότι δεν εξεπλάγη από την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης απλά εκείνο που δεν μπορούσε να προσδιορισθεί είναι ο χρόνος της απελευθέρωσης των Δύο. «Εκτιμώ ότι εκείνο το οποίο λειτούργησε αποφασιστικά και οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση την τουρκική δικαιοσύνη και τον Ερντογάν, ήταν οι πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν και από εμάς και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει ο κ. Κουβέλης.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο υπουργός αναφέρεται και στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 96 νεκρούς και εκτιμά ότι «στρατηγικού χαρακτήρα λάθη δεν υπήρξαν». «Βεβαίως επιμέρους λάθη έχουν καταγραφεί και αναζητούνται και θα αξιολογηθούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και από την ελληνική δικαιοσύνη», δηλώνει ο κ. Κουβέλης.

Επισημαίνει ότι πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες αυτής της τραγωδίας καθώς «η κατάσταση της παρανομίας, της αυθαιρεσίας, καταγράφεται ως σημαντικός συντελεστής για την τραγωδία, η οποία έχει συμβεί στο Μάτι. Η κυβέρνηση ακριβώς αναλαμβάνοντας, αν θέλετε, την πολιτική ευθύνη προώθησε και προωθεί άμεσα μέτρα αποκατάστασης της πολεοδομικής και χωροταξικής νομιμότητας στην περιοχή». Εν τέλει «εκείνο που για εμάς προέχει είναι όχι τα συμφέροντα που πιθανόν να υπάρχουν και υπάρχουν σε αυτή την αυθαιρεσία. Εκείνο που για εμάς εκτιμάται ως σταθερή επιλογή είναι το συλλογικό συμφέρον. Και συλλογικό συμφέρον είναι να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα αποκαθιστούν στο μέτρο του αναγκαίου όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία έχουν καταγραφεί από όλες τις πλευρές ως σημαντικά μεγέθη, που είχαν ως αποτέλεσμα αυτό το οδυνηρό γεγονός της απώλειας των ζωών των συμπολιτών μας», υπογραμμίζει ο υπουργός.

Τέλος σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση λέει «όχι» στο αίτημα της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες, ο Φώτης Κουβέλης χαρακτηρίζει το αίτημα «επαναλαμβανόμενο όσο και κενό» και τονίζει ότι «η χώρα πρέπει να πορευτεί και να πορευτεί με την κυβέρνηση, η οποία καταγράφει τα θετικά της αποτελέσματα μέχρι το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της -και αυτό θα πράξει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.