Το στοίχημα της ΔΕΘ και το ερωτηματικό της 21ης Αυγούστου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το στοίχημα της ΔΕΘ και το ερωτηματικό της 21ης Αυγούστου

Με το βλέμμα στραμμένο στο μεταμνημονιακό σκηνικό λαμβάνουν χώρα όλες οι συσκέψεις που γίνονται και θα γίνουν και το αμέσως επόμενο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου, με ενδιάμεσο σταθμό μόνο την καθιερωμένη, αυριανή, δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μένει να φανεί, αν ο πρωθυπουργός θα δώσει κάποιο στίγμα για τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά την έναρξη της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με την εκκίνηση των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, τον Οκτώβριο.

Από εκεί και πέρα, πολλη συζήτηση γίνεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν όλο το τελευταίο διάστημα. Η αλήθεια είναι, κατά τις πληροφορίες, ότι ο πρωθυπουργικός μηχανισμός θα είναι σε ετοιμότητα αμέσως μετά τον 15-Αύγουστο. Με βάση τις παρούσες πληροφορίες, εκτιμάται ότι εν τέλει η εορταστική εκδήλωση στην Πνύκα, για την οποία γινόταν πολύς λόγος, δεν θα γίνει, ενώ και από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι ποτέ δεν είχαν επιβεβαιώσει από την πλευρά τους την εν λόγω πληροφορία. Αντίθετα, είναι ανοιχτή η μετάβαση του κ. Τσίπρα στο Καστελόριζο, στις 21 Αυγούστου, προκειμένου να μεταδοθεί από εκεί όπου ξεκίνησε η μνημονιακή περιπέτεια τον Απρίλιο του 2010 το μήνυμα της ολοκλήρωσής της.

Η αλήθεια είναι πως το επικοινωνιακό επιτελείο, όλο το προηγούμενο διάστημα, στάθμισε όλες τις επιλογές, όπως και τις πιθανές απώλειες από το ενδεχόμενο η όποια γιορτή για το τέλος του Μνημονίου να πάρει, σε επίπεδο δημοσιότητας, τα χαρακτηριστικά φιέστας και, εν τέλει, να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση, η οποία θέλει να αξιοποιήσει το ορόσημο του τέλους του προγράμματος στην προσπάθεια που θα κάνει από το φθινόπωρο για αναδιάταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και επανασύνδεση με τα κοινωνικά στρώματα που ανέδειξαν το κυβερνών κόμμα στην εξουσία.

Από εκεί και πέρα, το κρίσιμο για την κυβέρνηση θα είναι το πώς θα γεμίσει το καλάθι των παροχών ενόψει της ΔΕΘ. Είναι σαφές, πάντως, σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση μπορεί εν τέλει να ανακοινώσει ελαφρύνσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα υπερβαίνουν το αρχικό επίπεδο των 750 εκ. ευρώ που προκύπτουν από τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο. Και, φυσικά, το απολύτως κρίσιμο μέγεθος θα είναι και η μη περικοπή των συντάξεων, για την οποία το πρωθυπουργικό επιτελείο φαίνεται αποφασισμένο. Σε αυτό θα εστιάσει την προσοχή του και το επόμενο διάστημα τόσο το πρωθυπουργικό όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η φόρμουλα με τους εταίρους, ώστε και η κυβέρνηση να πάρει μια κρίσιμη πολιτική ανάσα δια της μη εφαρμογής του μέτρου και να μην δοθεί όμως το μήνυμα σε κρίσιμες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο, ότι η Αθήνα υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της, καθώς αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό μήνυμα για την περίοδο της μεταμνημονιακής εποπτείας που ξεκινά από το φετινό φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider