Στον πάγο για άγνωστο διάστημα οι ελληνορωσικές σχέσεις

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον πάγο για άγνωστο διάστημα οι ελληνορωσικές σχέσεις

«Στον πάγο» μπαίνουν για άγνωστο πλέον διάστημα οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά και τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα εναντίον της Αθήνας χθες το απόγευμα, δίνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι η απέλαση των Ρώσων διπλωματών δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να χαμηλώσει τους τόνους.

«Οι Έλληνες πρέπει να επικοινωνούν με τους Ρώσους εταίρους τους και να μην υπόκεινται σε βρώμικη προβοκάτσια, στην οποία, δυστυχώς, σύρθηκε η Αθήνα. Δυστυχώς, φυσικά, αναφερόμαστε στην πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες, ούτε εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνος. Φυσικά, δυστυχώς, όλα αυτά επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε χθες το απόγευμα η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, προκαλώντας εκνευρισμό, αλλά και αμηχανία στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, από τις αρχές της εβδομάδας και μετά τη μεγάλη διάσταση που πήρε το θέμα στον Τύπο το Σαββατοκύριακο θέλησε να «χαμηλώσει» τους τόνους, σε μια προσπάθεια να μην θιγούν οι διμερείς σχέσεις. Αυτό άλλωστε προέκυπτε και μετά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, όταν πηγές του κυβερνώντος κόμματος εξηγούσαν ότι το θέμα θεωρείται λήξαν για την κυβέρνηση, παρά την αυτονόητη επισήμανση ότι άλλα κράτη δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη (ΑΝΤ1).

Η οξεία ρωσική αντίδραση, όμως, μετέβαλε τα δεδομένα και για την Αθήνα, η οποία υποχρεώθηκε σε πιο δυναμική αντίδραση. «Οι δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε χθες το βράδυ. Μάλιστα, η Βασιλίσσης Σοφίας προσέθετε ότι η Αθήνα είχε ενημερώσει εγκαίρως και με επαρκή στοιχεία τις ρωσικές αρχές για την κίνηση, στην οποία προέβη προ ημερών. «Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες. Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις», αναφέρεται ακόμα στην ίδια, σκληρή ανακοίνωση.

Είναι σαφές ότι η εκ Μόσχας κλιμάκωση φέρνει defactoτην Αθήνα σε θέση άμυνας, αλλά δημιουργεί και εξαιρετικά αρνητικά δεδομένα για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Άλλωστε, όπως ανέφερε και το ΥΠΕΞ, τις προηγούμενες ημέρες γινόταν μια προσπάθεια να διαχωριστούν οι ενέργειες των εν λόγω ατόμων από την επίσημη ρωσική πολιτική προς την Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η προγραμματιζόμενη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται για τα καλά στον αέρα, μιας και οι Ρώσοι διαρρέουν πως έχουν σταματήσει οι προετοιμασίες για την εν λόγω επίσκεψη. Το αν θα συνεχιστούν σε δεύτερο χρόνο είναι κάτι ακόμα άγνωστο, αλλά και αυτή η διαρροή από μόνη της είναι ενδεικτική του «σιβηρικού κλίματος» που επικρατεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider