Πολιτικό Συμβούλιο εφ' όλης της ύλης εν μέσω πόλωσης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτικό Συμβούλιο εφ' όλης της ύλης εν μέσω πόλωσης

Με όλα τα βασικά εθνικά και οικονομικά θέματα αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο, δε, που η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χτυπά κόκκινο με φόντο τις καταγγελίες της ΝΔ για προνομιακή ρύθμιση δανείου της επιχείρησης των αδερφών του κ. Τσίπρα, αλλά και για ευμενή αντιμετώπιση του αδερφού του πρωθυπουργού ελέω του νόμου Παρασκευόπουλου, με το Μαξίμου και τα αδέρφια Τσίπρα να απαντούν με προαναγγελίες προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Όπως και να έχει, πάντως, στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται πρωτίστως να βρεθούν τα εθνικά θέματα, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τα μέλη του κομματικού οργάνου τόσο για την επαφή του προ εβδομάδος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και για την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες, παρά το εν λόγω ραντεβού, παραμένουν θολές.

Περαιτέρω, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει και για την σκοτεινή υπόθεση που διαδραματίζεται όλες τις προηγούμενες μέρες, με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, αλλά και τις αποκαλύψεις για τη δράση του ρωσικού παράγοντα στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι μυστικό, πάντως, ότι στο Μαξίμου έχουν σημειώσει τη δράση συγκεκριμένου επιχειρηματία στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι χθες, μιλώντας σε αμερικανικό ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατήγγειλε χρηματισμό πολιτών και ομάδων από Έλληνες επιχειρηματίες, προκειμένου να αντιδράσουν οργανωμένα στη συμφωνία των Πρεσπών και προσέθεσε ότι ήδη οι δικαστικές αρχές της γείτονος ερευνούν το ζήτημα. Πάντως, η κυβέρνηση, δια στόματος και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου χθες (Real FM) επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να μην ανοίξει μέτωπο ευθείας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ώστε και να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση σε προσπάθεια εμπλοκής τρίτων στα εσωτερικά της χώρας, αλλά και να μην καταρρεύσει ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί, ενόψει και της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

Από εκεί και πέρα, όμως, και με δεδομένο ότι θα είναι η τελευταία συνεδρίαση του οργάνου πριν από το τέλος του προγράμματος, συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την περίοδο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο και τις προτεραιότητες που τίθενται, ώστε η ανάπτυξη να καταστεί απτή για τους πολίτες, αλλά και, κομματικά μιλώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ να επανασυνδεθεί πολιτικά με στρώματα και κοινωνικές ομάδες που τον ανέδειξαν και στα οποία θα πρέπει να στηριχθεί και πάλι ενόψει των εκλογών, όποτε αυτές και αν λάβουν χώρα. Συζήτηση, βεβαίως, θα γίνει και για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης των ασθενέστερων, με αρκετούς υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να…αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι για τις συντάξεις και το πρόσφατο, τροχιοδεικτικό γερμανικό «μπλόκο» στο Eurogroup, με φόντο τα 28 εκ. της δημοσιονομικής επίπτωσης από την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που αίρουν το προσφυγικό βάρος. Το Μαξίμου, πάντως, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξο ότι το ζήτημα μπορεί να ρυθμιστεί και η κυβέρνηση να έχει ένα πρόσθετο, γερό χαρτί στα χέρια της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider