Υποσχετική ένταξης από το ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποσχετική ένταξης από το ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ

Στο νέο κτίριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από σήμερα η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα να είναι το ζήτημα της ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωατλαντική Συμμαχία. Βέβαια, η Ελλάδα αναμένεται να θέσει ενώπιον των υπολοίπων μελών του ΝΑΤΟ και το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, ενώ χθες οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχαν συζητήσει κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία μετά την εκλογική νίκη του κ. Ερντογάν, η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη.

Πρακτικά, αυτό που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι η γείτονας χώρα να πάρει επί της ουσίας μια «υποσχετική» για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με το δημοψήφισμα και τη διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης να εκκρεμούν. Εφόσον, λοιπόν, ρυθμίσει τις ανωτέρω εκκρεμότητες, τότε η πΓΔΜ θα γίνει μέλος της Συμμαχίας, καθώς η Ελλάδα θα έχει άρει τις επιφυλάξεις της που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της έλλειψης λύσης στο ονοματολογικό, όπως προκύπτει και από την επιστολή που έχει ήδη αποστείλει στο ΝΑΤΟ με την παραπάνω θέση, όπως απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όπως και να έχει, πάντως, η παρουσία των κ.κ. Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένου στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά από σήμερα θα συνεχιστεί και αύριο ενέχει την παραδοξότητα ότι δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα είναι της άποψης ότι η συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες είναι καλή και πρέπει να τηρηθεί, προκειμένου η πΓΔΜ να πάρει «διαβατήριο» ένταξης στη Συμμαχία, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τα ζητήματα του ΝΑΤΟ, υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, θα δώσει, προς διάψευση όλων των άλλων σεναρίων, κανονικά το παρών στις Βρυξέλλες, υπεραμυνόμενος όμως της θέσης του ότι η συμφωνία είναι «κακή» και άρα θα πρέπει να αποτραπεί σε αυτή τη φάση η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Βεβαίως,η πΓΔΜ δεν θα γίνει σε αυτή τη φάση μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά, όπως επισημαίνουν τόσο έμπειροι διεθνολόγοι, όσο και διπλωματικές πηγές, εφόσον ξεκινήσει η πορεία προσέγγισης με το ΝΑΤΟ, αυτή δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, παρά μόνο αν το επιθυμεί η ίδια η υποψήφια προς ένταξη χώρα ή το επιβάλλει η εσωτερική κατάσταση σε αυτή. Με άλλα λόγια, εφόσον διατυπωθεί η πρόσκληση με την υποσχετική της εκπλήρωσης των όρων που περιγράφονται στη συμφωνία των Πρεσπών, η πιθανότητα να μην γίνει η πΓΔΜ μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι να μην ευδοκιμήσει είτε το δημοψήφισμα είτε η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Θεωρητικά, πάντα, υπάρχει μια ακόμα ασφαλιστική δικλείδα, δηλαδή η κύρωση και από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αφού η πΓΔΜ έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται. Πολύπειροι διπλωμάτες, όμως, εξηγούν ότι είναι «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», αν ο κ. Ζάεφ έχει κερδίσει το δημοψήφισμα και έχει βρει πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 80 βουλευτών, στη Βουλή της γείτονος για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές, να «σκαλώσει» η διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας θα βρεθεί σε έναν κλοιό διπλωματικών πιέσεων, από τον οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να βγει αλώβητη.

Πάντως, «συγκολλητική ουσία» για τους κυβερνητικούς εταίρους θα είναι το ζήτημα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, καθώς ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να το θέσει σε κάθε ευκαιρία που θα έχει και σε όλους τους τόνους. Είναι σαφές, δε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει και στον Τούρκο πρόεδρο με σαφήνεια το εν λόγω ζήτημα, στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται σοβαρότητα δοκιμασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider