Διαφοροποίηση Καμμένου και για τον Κλεισθένη

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαφοροποίηση Καμμένου και για τον Κλεισθένη

Η απόφαση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, χθες, να ταχθεί υπέρ της ανάγκης θέσπισης πλαφόν 3% για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να μην είναι διαφοροποίηση εφάμιλλη με αυτή στο Σκοπιανό, αλλά, σε κάθε περίπτωση, προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των όλο και πιο συχνών ενδοκυβερνητικών διαφοροποιήσεων.

Η στάση του κ. Καμμένου, σύμφωνα με πηγές από τους ΑΝΕΛ, εξηγείται γιατί το συγκυβερνών κόμμα εκτιμά ότι έτσι μπορεί να διασφαλιστεί πιο καλά η κυβερνησιμότητα των δήμων, ενώ είναι σαφές ότι, με δεδομένες και τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Κ.Ο. του μικρού κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Καμμένος επιδιώκει να συγκεράσει τις απόψεις των βουλευτών του με τις βασικές προβλέψεις του νομοθετήματος που έχει καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ένας ακόμα παράγοντας, δε, που αναφέρεται είναι ότι το όριο του 3% θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Θράκη, ανασχετικά για την εκλογή μειονοτικών συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Το πιο ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι ο κ. Καμμένος, πέραν του ότι τάχθηκε υπέρ του πλαφόν του 3% που δεν υπήρχε προηγουμένως στην τοπική αυτοδιοίκηση, το έκανε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.

Ο κ. Πατούλης είναι γνωστό πως αποτελεί «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση, ενώ της συνάντησης Καμμένου-Πατούλη είχε προηγηθεί, χθες το πρωί στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων για το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη», η σφοδρή αντιπαράθεση του κ. Πατούλη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για το περιεχόμενο του νομοθετήματος, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να εκφράζει την έντονη αντίθεση των αυτοδιοικητικών με τον Κλεισθένη. Να σημειωθεί, δε, ότι η ΚΕΔΕ έχει ξεκινήσει και εκστρατεία στα ΜΜΕ, με καταχωρήσεις και διαφημιστικά μηνύματα εναντίον του νόμου.

Με τη σειρά του ο κ. Σκουρλέτης, πάντως, εμφανίζεται απρόθυμος να υιοθετήσει το αίτημα Καμμένου για καθιέρωση πλαφόν 3%, «πατώντας» και στο γεγονός ότι το ΚΚΕ προτίθεται να ψηφίσει τα άρθρα για την απλή αναλογική στους δήμους, δημιουργώντας έτσι ικανή πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μένει να φανεί, πόσοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν τα συγκεκριμένα κεφαλαιώδη άρθρα της μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση, μιας και οι ΑΝΕΛ επί της αρχής έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider