Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Θράσος να μας κάνετε κριτική για τα πλεονάσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Θράσος να μας κάνετε κριτική για τα πλεονάσματα

Νέα επίθεση για το χρέος και τη συμφωνία των Πρεσπών, εξαπέλυσε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τριτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή.

Μίλησε για «κρυφή και άγρια νεοφιλελεύθερη ατζέντα» του κ. Μητσοτάκη και ανέφερε ότι σε ομιλία του στο ΣΕΒ είπε ότι «στις μέρες μας το 8ωρο έχει ξεπεραστεί».

«Για το μακεδονικό μας είπε ότι nationality σημαίνει έθνος. Κοιτάξτε τις ταυτότητες σας. Στο μπροστινό μέρος αναγράφεται ιθαγένεια και από κάτω nationality. Γιατί διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα;».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Ιανουαρίου 1993, στην Ελευθεροτυπία, με τίτλο: «Ε όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία».

Σημείωσε ότι τότε ο κ. Μητσοτάκης υπερασπιζόταν μια εθνική θέση, η οποία ήταν και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Για το ιδιωτικό χρέος είπε ότι «πραγματικά αποτελεί ζήτημα για τη οικονομία το ιδιωτικό χρέος. Από τα 130 δισ. του ιδιωτικού χρέους τα 32 αφορούν 73 ΑΦΜ. 17.000 μόνο χρωστάνε τα 85 δισ.

Βρισκόμαστε σε δομικό πρόβλημα. Κάποιοι χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις και χρωστούν στις τράπεζες. Είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές».

«Με τους υπαινιγμούς, άφησε για σχέσεις με επιχειρηματίες, εγώ δεν έριξα λάσπη στον ανεμιστήρα. Ποιοι είναι αυτοί στην οικογένειά μου που έκαναν ρύθμιση δανείων; Γιατί δεν τους λέει; Πώς έψαξε; Δεν είναι λάσπη στον ανεμιστήρα τα όσα κατέθεσε η γραμματέας Χριστοφοράκου».

Νέα πυρά εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την δευτερολογία του στη συζήτηση για την οικονομία και τη συμφωνία του Eurogroup στη Βουλή υπογραμμίζοντας πως «είναι θράσος να ασκεί κριτική η αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να έχει επιτύχει κάτι καλύτερο».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση - 3,5% στην αρχή και 2% στη συνέχεια - χαρακτηρίζοντάς τα περιοριστικά για την ελληνική οικονομία. Υπάρχει όμως κανείς σε αυτή εδώ την αίθουσα που διαχειρίστηκε αυτά τα πλεονάσματα και πέτυχε κάτι καλύτερο; Αν υπάρχει ας μιλήσει τώρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση στην οποία μετείχε η ΝΔ είχε συμφωνήσει για πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα. Είναι δείγμα θράσους να μας κάνετε κριτική για το ύψος των πλεονασμάτων.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς την κρεσέντο ύβρεων. «Επέλεξε με εκνευρισμό ο κ. Μητσοτάκης να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων, σε ένα υβρεολόγιο. Δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνετε 40 φορές το «ψεύτης» κ. Μητσοτάκη, είναι ένδειξη αμηχανίας και ο λόγος σας αποκτά μια αίσθηση κωμικότητας αφήστε που ο συνομιλητής σας αισθάνεται μέχρι και συμπόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «σε αυτό το 60λεπτο κρεσέντο βρήκατε μόνο 10 λεπτά να μιλήσετε για την οικονομία και σε αυτά φανερώσατε μια σειρά από ανεπάρκειες».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι έχει «αντικοινωνικό πρόγραμμα», το οποίο, όπως πρόσθεσε «ευτυχώς θα μείνει στα συρτάρια».

Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει λοκ άουτ, δωδεκάωρο εργασίας και αναλογία αποχωρήσεων προς προσλήψεις στο Δημόσιο, πέντε προς ένα.

«Αυτό είναι το δημιουργικό σοκ που λέτε κύριε Μητσοτάκη. Είναι ένα τρισχειρότερο μνημόνιο για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

«Δεν θυμάστε κύριε Μητσοτάκη ότι όταν διαπραγματευόμαστε με το ΔΝΤ εσείς ήσασταν που κάθε τρεις και λίγο βγαίνατε και λέγατε κλείστε την αξιολόγηση, δεχτείτε τα μέτρα. Κάποιοι στο twitter έλεγαν και βάστα Γερούν και βάστα Σόιμπλε».

«Ο Χατζηδάκης ομολόγησε ότι έχετε συμπεριλάβει τις περικοπές στο πρόγραμμά σας. Σήμερα κ. Μητσοτάκης που φαίνεται από τις αντιδράσεις σας ότι σας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη, έρχεστε και αντί να ζητήσετε συγγνώμη για τον κυνισμό σας, αρχίζετε τις υπεκφυγές. Δεν είχατε λέει συνάντηση με Μέρκελ και Ζέεχοφερ; Η αντίδρασή σας τρεις μέρες τώρα αναδεικνύει την απόλυτη ενοχή σας. Μέχρι χθες παριστάνατε τους δικαστές των ευρωπαϊκών θεσμών, σήμερα όμως ήρθατε εδώ να παριστάνετε τον φαντομά και καταθέσατε μια τρυπολογία (εκ του τρύπα στο νερό). Οι συνταξιούχοι κε Μητσοτάκη δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην τρύπα που ανοίξατε και ξέρουν ποιος τους καταδίκασε στη φτώχεια με 12 περικοπές από το 2010 έως το 2014. Μη βιάζεστε, το πικρό αυτό ποτήρι θα το πιείτε σιγά σιγά και μέχρι το τέλος».

«Ο τυχοδιωκτισμός του κ. Μητσοτάκη δεν περιορίζεται στα θέματα της οικονομίας. Επεκτείνεται στο θέμα του προσφυγικού. Σας ξέφυγε και ομολογήσατε με θαυμασμό ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός πήρε 49% και αυτό ακριβώς είναι το μοναδικό σας κριτήριο για το θέμα, η ψηφοθηρία. Συνεργάζεστε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας, τους ακραίους, ταυτίζετε με την αντιευρωπαϊκή πρόταση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Θέλετε να καβαλήσετε το κύμα του λαϊκισμού. Οι ακροδεξιές φωνές λένε ότι το πρόβλημα θα λυθεί αν αφήσουμε τους πρόσφυγες να πνίγονται και αν καταπατήσουμε το διεθνές δίκαιο. Η ταύτισή σας κ. Μητσοτάκη στο τέλος της ημέρας είναι θέση στο πλάι όσων θέλουν να βλάψουν την πατρίδα μας, το έχετε αντιληφθεί; Σας άκουσα να λέτε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την κρίση επειδή άνοιξε τα σύνορα 2015, αυτό είναι το κατηγορητήριο του AfD», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μεταναστευτικό που ταλανίζει όλη την Ευρώπη.

«Κε Μητσοτάκη γίνατε όψιμα Μακεδονομάχοι από ανάγκη και αυτό είναι γνωστό. Στην προσπάθειά σας να πείσετε ότι η συμφωνία είναι η χειρότερη που έπεσε ποτέ στο τραπέζι κατά την 25ετή διένεξη με τη γείτονα, επιμένετε να λέτε ψέματα ότι αποδεχόμαστε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους, αλλά αναφέρεται στην εθνικότητα. Αυτές τις ημέρες κάνετε ότι δεν έχετε ακούσει τις τοποθετήσεις του Ζάεφ και του Ντιμιτρόφ που παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι στις συνεντεύξεις τους και ότι δεν κατάγονται από τη Μακεδονία. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω: Αναρτήσατε μια συνέντευξή σας στο Politico και έμαθα ότι άλλο αναρτήσατε εσείς και άλλο το περιοδικό. Έλειπαν κάποια κομμάτια όπου μιλάτε για φόβο για περιφερειακές αναταραχές στην κεντρική Μακεδονία από αυτονομιστικές δυνάμεις. Φοβάμαι κ. Μητσοτάκη ότι γίνεστε εθνικά επικίνδυνος και πρέπει να το προσέξετε», συνέχισε αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

«Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν κάποιος πολιτικός συναντά επιχειρηματίες αλλά αν τους συναντά και αποδέχεται τα επιχειρήματά τους, αν τους κάνει τα χατίρια έναντι ανταλλαγμάτων στήριξης. Με ρωτήσατε να έχω συναντήσει τον Μπόμπολα, τον Ψυχάρη, τον Μαρινάκη. Τι χατίρια έχει κάνει σε αυτούς η κυβέρνηση κ. Μητσοτάκη; Ο Μπόμπολας δεν έβγαλε την εφημερίδα Έθνος, ο Ψυχάρης δεν έχει πια τον ΔΟΛ και ο Μαρινάκης δε γλίτωσε να του ασκηθεί ποινική δίωξη».

Τσίπρας στην πρωτολογία του: «Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει άρδην»

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή ο πρωθυπουργός είχε απευθύνει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση τονίζοντας πως «κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν είχε, στα οκτώ χρόνια της κρίσης, μαζεμένες τόσες θετικές εξελίξεις για την οικονομία»

Με τα λόγια «Κύριε Μητσοτάκη, θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την πρωτοβουλία να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή», ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει: «Εκφράζω τη χαρά μου ότι ιδίως αυτά τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν είχε άλλος πρωθυπουργός την ευκαιρία να έχει τόσες μαζεμένες θετικές ειδήσεις για την οικονομία».

«Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει άρδην», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως «μεταμνημονιακά, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η Ελλάδα και οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή». «Η Ελλάδα βγαίνει αμετάκλητα και με ασφάλεια από το πρόγραμμα. Εκείνο στο οποίο τρεις δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν, εμείς το πετύχαμε», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο από τα πρώτα λεπτά της εισήγησής του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Παραλάβαμε μια κατάσταση δραματική, πετύχατε το απόλυτο φιάσκο στα δημοσιονομικά, ενώ μιλούσατε για success story. Το τι παραλάβαμε με το τι πετύχαμε μπορεί να συγκριθεί όπως η μέρα με τη νύχτα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά της Νέας Δημοκρατίας και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός τους καταλόγισε πως «το τέταρτο μνημόνιο είναι κρυφή τους φαντασίωση και πως επιδιώκουν τη μιζέρια».

«Κύριε Μητσοτάκη, δεν είσαστε θαρραλέος, γιατί δεν έχετε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Και αυτή η απώλεια του πολιτικού σας σθένους σε λίγο θα γίνει πολιτικό θράσος», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην έλευση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα και δη στην επίθεση που του εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Ήταν αδιανόητη η επίθεσή σας στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Όσα εκείνος είπε, κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα. Ο Μοσκοβισί μίλησε από εδώ μέσα (σ.σ. Βουλή) για «πεντακάθαρη» έξοδο.

«Κάνετε λόγο για ψεύτες. Για εσάς είναι όλοι ψεύτες. Πολύ ωραία γραμμή έχετε αναλάβει κύριε Μητσοτάκη. Συγχαρητήρια σε εσάς και σε όσους σας συμβουλεύουν», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, για να καταγγείλει στη συνέχεια πως «Επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων. Σας αφορά μόνο η πολιτική σας επιβίωση. Πήγατε στο Βερολίνο για να πείσετε τη Μέρκελ να εφαρμοστεί το μέτρο περικοπής των συντάξεων. Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Θα σας πάρει χαμπάρι και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης», κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «Επιλέξατε τη λάθος πλευρά της ιστορίας. Γίνεστε πιο ακροδεξιός και από τον ακροδεξιό Ορμπάν, εδώ όμως είναι Ελλάδα».

«Είσαστε ένα πολιτικό κατασκεύασμα επιχειρηματικών συμφερόντων», κατήγγειλε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο σκάνδαλο της Novartis.

«Η Ελλάδα του χθες, της ασυδοσίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς, τελείωσε. Κύριε Μητσοτάκη, πάρτε το χαμπάρι. η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, στέκεται στα πόδια της και φεύγει προς τα εμπρός», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider