Τσίπρας: Αναστέλλεται η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής προσφύγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Αναστέλλεται η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής προσφύγων

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλεται η αύξηση ΦΠΑ που επρόκειτο να ισχύσει σε πέντε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από την 1η του Ιουλίου.

Πρόκειται για τα νησιά Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο, Λέρο που σηκώνουν το κύριο βάρος της υποδοχής προσφύγων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα έρθει άμεσα.

Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα. Συμπλήρωσε ότι το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, όπως είπε, έχει δώσει εντολή η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά.

Τόνισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη». Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε: «Για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είμαι πρωθυπουργός», σχολιάζοντας μάλιστα ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Επικοινωνία με την περιφερειάρχη Β.Αιγαίου

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφαση αναίρεσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Συγκεικριμένα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την πρωτοβουλία άμεσης νομοθέτησης της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα πέντε νησιά του Αιγαίου στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της τα εξής:

«Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απόφαση διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με ενημέρωσε τηλεφωνικά μετά από πρωτοβουλία του για το ζήτημα αυτό.

Παράλληλα, μου γνωστοποίησε ότι αποφασίστηκε στο ίδιο πλαίσιο οι ευρωπαϊκοί πόροι για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αυξάνονται στο ποσό των 660 εκατομμυρίων ευρώ».

Για την απόφαση του Eurogroup

O Αλέξης Τσίπρας είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους συνάδελφους του για τη θετική συμβολή τους «στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια». Όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός, το κλίμα ήταν «σχεδόν πανηγυρικό», και όλοι οι συνάδελφοι είχαν να πουν καλά λόγια για την επιτυχία της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη «μεγάλη επιτυχία» της απόφασης του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, μια απόφαση με την οποία σβήνει και η τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη, όπως σχολίασε.

Υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα με ταχύτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου η ΕΕ να είναι έτοιμη εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες εστίες φωτιάς.

Παράλληλα, επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «ο κ.Μητσοτάκης μου θυμίζει τον τζογαδόρο που συνεχίζει να τζογάρει για να ρεφάρει και χάνει όλα του τα λεφτά στο τέλος. Και μάλιστα ποντάρει στο ίδιο πάντα χρώμα το μαύρο της καταστροφής».

Σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση του ΔΝΤ για τις αποφάσεις του Eurogroup, o πρωθυπουργός είπε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο, είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Σχολίασε επίσης ότι η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ σήμερα δεν είναι οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωσή τους ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα. Είπε ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε γιατί αυτό ανοίγει τον ορίζοντα της σταθερότητας και την ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider