Τζανακόπουλος: Χαμένος εδώ και καιρό ο Δ. Καμμένος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζανακόπουλος: Χαμένος εδώ και καιρό ο Δ. Καμμένος

«Ο κύριος Δημήτρης Καμμένος ήταν χαμένος εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον Alpha, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση βγήκε από την πρόταση μομφής ενισχυμένη ή λαβωμένη, μετά τη διαγραφή του κ. Καμμένου από τους ΑΝΕΛ.

«Υπήρχαν υπόνοιες ότι ο κύριος Καμμένος λειτουργεί σε υπηρεσία για να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι αυτό αποδείχθηκε», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος και στη εξεταστική για τα ΜΜΕ, την οποία τότε ο υπουργός των ΑΝΕΛ είχε κατακεραυνώσει.

Στη συνέχεια, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζαεφ στις Πρέσπες, όπου έκανε λόγο για «Μακεδόνες, Έλληνες και Ευρωπαίους» ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο δικαίωμα κάθε κράτους να αυτοπροσδιορίζεται λέγοντας: «Όπως λένε εμένα Δημήτρη, τον άλλο Θανάση, τον τρίτο Βαγγέλη και τον τέταρτο Ζόραν, κατά τον ίδιο τρόπο κάθε λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται με τον τρόπο που θεωρεί ότι ταιριάζει και αρμόζει στην ιστορία του λαού του. Επομένως, μια συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει κατά κανέναν τρόπο τους όρους αυτοπροσδιορισμού κοινωνιών, λαών, ακόμα και ανθρώπων. Αυτό που μπορεί να κάνει, και αυτό κάνει, είναι να καθορίσει τα όρια εντός των οποίων ο κάθε λαός ονομάζει τον εαυτό του, ο κάθε λαός και το κάθε κράτος λειτουργεί στις διεθνείς και στις εσωτερικές του σχέσεις».

«Oι ξένοι εδώ και πάνω από 50 χρόνια και 26 χρόνια τώρα που έχει υπάρξει αυτό το κράτος ως ανεξάρτητο κράτος, τους αποκαλούν Μακεδόνες» αυτό που αλλάζει αυτή η συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή είναι ότι «τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία -πρέπει να σας πω ότι γίνονται αποδεκτά και στην Ελλάδα- τα οποία λένε “Μακεδόνας”, θα υπάρχει μία κάθετος που θα λέει πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχθεί το «δόγμα του Μακεδονισμού», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι «από την περίοδο του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν υπέρ “του δόγματος του Μακεδονισμού” και επιχειρηματολογούσε διεθνώς για την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους». «Από όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, από το 1875 περίπου. Το 1872 ιδρύεται η βουλγαρική Εξαρχία και ξεκινά η προσπάθεια της Βουλγαρίας να προσαρτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της Μακεδονίας. Και η ελληνική εξωτερική πολιτική τότε, αναγνωρίζοντας «το δόγμα του Μακεδονισμού» επιχειρηματολογούσε υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούσε πως αυτό μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον βουλγαρικό εθνικισμό».

«Αυτή τη στιγμή με τη συμφωνία [...] το γειτονικό μας κράτος αναγνωρίζει, πρώτον ότι θα πρέπει να απαλειφτεί, μάλλον αποδέχεται ότι θα πρέπει να απαλειφτεί κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά της και δεύτερον αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Επομένως, ο αλυτρωτισμός –ξέρετε- προϋποθέτει αλύτρωτους πληθυσμούς. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται στη συμφωνία ότι δεν υπάρχουν αλύτρωτοι πληθυσμοί, διαλύεται και κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το γειτονικό κράτος», συνεχίζει ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για το αν αυτή η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ δημιουργεί νομικά τετελεσμένα και αν «για παράδειγμα ξεκινήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά θα είναι πολύ δύσκολο εάν οι γείτονες δεν μπορούν να κάνουν όλα αυτά που έχουν υποσχεθεί, θα ξε-ενταχθούν», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι πρώτον δεν υπάρχει νομικό τετελεσμένο και δεύτερον ότι εάν η γείτονα λάβει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, αυτή θα είναι υπό «την αίρεση ότι θα κερδηθεί το δημοψήφισμα από τον κύριο Ζάεφ και τη θέση για τη μετονομασία της γείτονος και θα αλλάξει το Σύνταγμα. Εφόσον δεν πληρωθούν αυτά τα βήματα, τότε η πρόσκληση είναι αυτοδικαίως άκυρη».

Όσον αφορά στο χρονικό όριο τέλεσης και ολοκλήρωσης των συμφωνηθέντων εκ μέρους της πΓΔΜ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνει ότι «με βάση τη συμφωνία πρέπει να έχει ολοκληρώσει το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση εντός του 2018».

Και επιστρέφοντας στη χρήση του όρου Μακεδονία και την αντίδραση που προκαλεί αυτό σε πολλούς Έλληνες, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να το αποφύγει ή αν θα μπορούσε να κάνει χρήση της ισχύος της στην περιοχή και να επιβάλλει την απαγόρευση του όρου, ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνει ότι «σύνθετη ονομασία, ονομασία δηλαδή που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά σύνθετη, ήταν η γραμμή της χώρας μας ήδη από το 1995. Επομένως, αν κάποιος διαφωνεί με τη σύνθετη ονομασία, βεβαίως είναι δικαίωμά του, ωστόσο μου λέτε αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να μην υλοποιήσει και να μην προσπαθήσει να υλοποιήσει την πολιτική της θέση, που ήταν και πολιτική θέση του ελληνικού κράτους, εδώ και περίπου 20 χρόνια. Νομίζω ότι είναι λίγο παράδοξο αυτό».

«Στο επίπεδο των διεθνών συμφωνιών έχεις δύο επιλογές: Ή να εξαναγκάσεις τον αδύναμο σε μία πλήρη καταρράκωση, σε μία πλήρη υποταγή στις εντολές του ισχυρότερου και στη βούληση του ισχυρότερου, πράγμα το οποίο σημαίνει να του δημιουργείς μια συμφωνία που είναι θνησιγενής, είναι δηλαδή έτοιμη προς κατάρρευση ανά πάσα στιγμή. Ή προσπαθείς να δημιουργήσεις μια συμφωνία και να καταλήξεις σε μια συμφωνία, η οποία είναι βιώσιμη, η οποία δεν θίγει την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια κανενός εκ των μερών και νομίζω ότι αυτή είναι η σώφρων πολιτική που ακολούθησε το ελληνικό κράτος. Και αυτή έπρεπε να ακολουθήσει», καταλήγει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider