Υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ (vid)

«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους Ψαράδες των Πρεσπών, πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την πΓΔΜ.

Λίγα λεπτά αργότερα, μετά τις ομιλίες του ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπεγράφη η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που θα διέπει, εφόσον επικυρωθεί και από τη γείτονα χώρα, τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου» απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι πώς ήταν το κλίμα στο γεύμα που έγινε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στους Ψαράδες.

Αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, στους Ψαράδες των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ διέσχισαν τη λίμνη με σκάφος του Λιμενικού για να βρεθούν στην πλευρά της πΓΔΜ, στην πόλη Οτέσοβο, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρνήθηκε να πει οτιδήποτε άλλο και περιορίστηκε στο να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τους Ψαράδες για την Αθήνα.

Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν βόλτα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μπροστά στη λίμνη. Στο Οτέσοβο μετέβησαν επίσης με τον ίδιο τρόπο οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς επίσης και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Επισημαίνεται ότι η σημερινή ήταν η τρίτη φορά που πρωθυπουργός της πΓΔΜ επισκέπτεται τις Πρέσπες.

Καθοριστικά τα επόμενα βήματα

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι όλα τελειώνουν με την υπογραφή των δύο ΥΠΕΞ. Αντιθέτως, τώρα αρχίζουν.

Τα επόμενα βήματα θα είναι και τα καθοριστικά.

Επίκειται η επικύρωσή της από τον Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ

Στις 25-26 Ιουνίου το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να δώσει προφορική διατύπωση για τη διεύρυνσή της με την «Βόρεια Μακεδονία»

Ελάχιστα εικοσιτετράωρα αργότερα, στις 28-29 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να δοθεί το… πράσινο φως στην «Βόρεια Μακεδονία» προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στις 11 Ιουλίου, η Ελλάδα θα πρέπει να απευθύνει πρόσκληση στην πΓΔΜ για να ενταχθεί η γειτονική χώρα πλέον με τη νέα ονομασία της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να υπάρξει, όμως αυτή η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:

Ότι θα έχει προηγηθεί δημοψήφισμα στην πΓΔΜ με θετικό αποτέλεσμα ως προς τα επιμέρους σημεία της συμφωνίας και Θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την Συνταγματική αναθεώρηση.

Εφόσον, όλα αυτά συμβούν τότε η συμφωνά που θα υπογραφεί σήμερα θα έρθει προς κύρωση και στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής και μόνο με την υπερψήφισή της θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider