Μητσοτάκης: Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας

Το διακύβευμα της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους ΑΝΕΛ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αποδομώντας, γραμμή προς γραμμή, τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα.

«Σήμερα υποθηκεύετε όλοι σας το μέλλον της χώρας. Αποτελεί χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας σταματήσουμε, ώστε να βάλουν οι εκλογές τέλος στην ανεύθυνη πορεία σας», είπε εισαγωγικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η αγωνία για την επερχόμενη απώλεια της εξουσίας, Αυτό σας ενώνει με τον έντιμο εταίρο σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον κ. Τσίπρα.

Αναφερόμενος στην πρόταση μομφής της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η συνεδρίαση είναι μια διαδικασία δημοκρατικής κάθαρσης και δείχνει την ελπίδα που έρχεται». «Έχουν γίνει πολλά στη χώρα που θα μπορούσαν να δικαιολογούν πρόταση δυσπιστίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ορίζοντας και τον σκοπό αυτής: «να θέσουμε όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ιστορική συγκυρία», όπως είπε.

«Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας προς τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ότι βγάζουν ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. «Για τη χώρα η συμφωνία θα είναι εισιτήριο χωρίς επιστροφή, γιατί παραγει τετελεσμένα», είπε, κατ’ αντιπαραβολή ο πρόεδρος της ΝΔ. «Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών των ΑΝΕΛ και του προέδρου τους του Πάνου Καμμένου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ένα «πρωτοφανές θέατρο υποκρισίας». «Στα λόγια οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να διαφωνούν με τη συμφωνία, ισχυρίζονται ότι δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία. Στηρίζουν όμως με πάθος τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ που τη διαπραγματεύτηκαν και την υπογράφουν αύριο. Δεν παραιτούνται καν από τις υπουργικές τους καρέκλες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας, δε, και για έναν νέο όρο στη συνταγματική τάξη τη χώρας: αυτόν της «ευκαιριακής δεδηλωμένης» «Σας αξίζει το Νόμπελ Πολιτικής Απάτης, γιατί όλα αυτά που κάνετε είναι συνεννοημένα», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε και παλαιότερες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί της μη παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας και τον ρώτησε, αν εμπιστεύεται ακόμα τον κ. Κοτζιά, όπως έλεγε στις αρχές του 2018.

«Έχουν περάσει κι άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτή την αίθουσα, όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει για τον κ. Καμμένο μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους της πολιτικής», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο κ. Τσίπρας έπαιξε από την αρχή ένα μικροκομματικό παιχνίδι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, φωτογραφίζοντας ίσως μια ανταλλαγή αυτής με κάποιες παραχωρήσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα.

«Στόχος του να δημιουργήσει πρόβλημα στους πολιτικούς του αντιπάλους και ιδίως στην αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον κ. Τσίπρα, μιλώντας για πρόθεσή του να μετατρέψει ένα εθνικό θέμα σε ένα εργαλείο για τους σκοπούς του. «Ο κ. Τσίπρας ουδέποτε επιδίωξε οποιαδήποτε συναίνεση με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση ενός εθνικού μετώπου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «εμείς σεβόμαστε και ακούμε τους πολίτες». «Εμείς, όμως, είμαστε εδώ, μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας για να σας σταματήσουμε ακολουθώντας κοινοβουλευτικές διαδικασίες, γιατί είμαστε η παράταξη της ευθύνης που εγγυήθηκε πάντα την ομαλότητα. Δεν υποδαυλίζουμε τα ποτάμια της οργής και της αγανάκτησης, όπως κάνατε εσείς. Ακούμε την κοινωνία, αλλά απορρίπτουμε τη μισαλλοδοξία που εσείς καλλιεργήσατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος, εκ νέου στη συμφωνία για το Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης τονισε ότι «ο κ. Τσίπρας έψαχνε λύση με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς σαφή στρατηγική και χωρίς κόκκινες γραμμές». Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση για το ότι είχε συμφωνήσει με τον όρο «Μακεδονία του Ίλιντεν» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ήταν αυτός που έσπευσε πρώτος να κάνει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις. «Το γιατί το γνωρίζει μόνο ο ίδιος», προσέθεσε. Άφησε, δε, σαφές υπονοούμενο εναντίον του πρωθυπουργού ότι υλοποιεί τις ατζέντες «άλλων που τον βρήκαν εύκολο να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες».

«Μετά από αύριο η ιστορία θα γράψει ότι εσείς θα είστε ο πρωθυπουργός που είπε ΝΑΙ σε όλα όσα οι προκάτοχοί σας είπαν ΟΧΙ. Μόνο εσείς τα δεχθήκατε και πρόκειται για μια πρωτοφανή οπισθοχώρηση από την εθνική γραμμή. Αυτό είναι ο βασικός λόγος που αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να υπογραφεί αύριο», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης με ένταση. «Εσείς ψηφίζετε ναι στη νομική κατοχύρωση των γειτόνων μας, όχι να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους και από την Ελλάδα υποχρεωτικά», προσέθεσε.

«Το πρόβλημα δεν ήταν οι ανοησίες του Γκρουέφσκι: το πραγματικό πρόβλημα ήταν ο Σκοπιανός αλυτρωτισμός με το σύνθημα «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι θεωρεί «τεράστιο ατόπημα στην υποχωρητικότητας της κυβέρνησης σε ονομασία που σχετίζεται με το Ίλιντεν». «Με τη συμφωνία το κράτος των Σκοπίων παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά ο λαός του όχι», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ έστειλε και μήνυμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της βορείου Ελλάδος, αλλά και προς τους ΑΝΕΛ, ότι με αυτή τη συμφωνία ενισχύεται ο σκοπιανός αλυτρωτισμός.

«Το erga omnes ουσιαστικά δεν διασφαλίζεται», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτονας ότι μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας «θα παράγονται τετελεσμένα που δεν θα μπορούν να ανακληθούν». «Η πΓΔΜ καλείται από το ΝΑΤΟ τώρα. Πόσο εύκολο θα είναι να μην κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης, αν το έχουν κάνει 28 από τα 29 μέλη;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «οι βουλευτές είστε συνυπεύθυνοι γι’ αυτό που πάει να γίνει αύριο στις Πρέσπες». «Πού είναι το Severna Makedonija;», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «μάλλον δεν ξέρει που βάζει την υπογραφή του».

Και αν όλοι εμείς που διαφωνούμε με αυτή τη συμφωνία, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, είμαστε εθνικιστές και υπερπατριώτες, τότε ο κ. Καμμένος τι είναι;», διερωτήθηκε, επιπροσθέτως ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν ντρέπεστε λίγο και οι δυό σας γι’ αυτό το θεατρο που στήνετε εδώ πέρα;», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. «Είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού», προσέθεσε.

«Η συμφωνία αποτελεί μείζονα εθνική υποχώρηση», είπε καταληκτικά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. «Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, αμφιβάλλω αν το ίδιο συμβαίνει μ’ εσάς κ. Τσίπρα. Δεν θα επιτρέψω να διχαστούν οι Έλληνες για να ενωθούν οι Σκοπιανοί. Δεν θα επιτρέψω, όμως, και στους Έλληνες να διχαστούν μεταξύ τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσο, δε, για τα καλά λόγια από το εξωτερικό, υπογράμμισε ότι «θα έπρεπε ίσως να σας κάνουν να ανησυχείτε.» Κάθε λύση που θα έβγαζε ένα αγκάθι από την ατζέντα του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε., θα γινόταν δεκτή με ενθουσιασμό. Δεν θίγεται το εθνικό συμφέρον των Ευρωπαίων όμως», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «τυφλή αγανάκτηση» που επανακάμπτει και προσέθεσε ότι «τα πάθη πολιορκούν και πάλι τη λογική». «Πατριώτης δεν είναι αυτός που κρατά τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία», προσέθεσε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών. Κι εσείς κ. Τσίπρα θα πάρε τη θέση που σας αξίζει, αυτή του χειρότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της μεταπολίτευσης», τόνισε, λέγοντας ακόμα ότι «η θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γύρισε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω». «Η σημερινή συνεδρίαση θα έπρεπε να αποτελεί τον θλιβερό επίλογο μιας κυβέρνησης σε αποδρομή», ανέφερε. «Προειδοποιώ πως το να υπογραφεί αύριο η συμφωνία, δεν θα μπορεί να ανατραπεί στο μέλλον. Η ψήφος όλων σας αφορά την Ελλάδα και τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε, συμπερασματικά, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider