Θεοδωράκης: Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονές μας πιο κοντά μας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδωράκης: Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονές μας πιο κοντά μας

Στο εθνικό δίλημμα αν θα παραχωρήσουμε κι άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την επέλασή τους, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε από τη Βουλή ότι «η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονές μας πιο κοντά μας. Πιο κοντά στην ΕΕ».

«Το κόμμα του Ερντογάν, εγκαινίασε γραφεία στα Σκόπια. Ότι κάνει και στα κατεχόμενα, τζαμιά και ιατρεία. Η τράπεζα που συνδέεται μαζί του χρηματοδοτεί στα Σκόπια ότι θέλει η Άγκυρα. Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τα αεροδρόμια στα Σκόπια, ενώ το συμπέρασμα από τη δράση της Τουρκίας, είναι ότι πατώντας στην αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα, ο Ερντογάν έχει σχέδια που θα πρέπει να μας απασχολήσουν. Εμείς όμως και δεν θα πω παραπάνω, είμαστε σε πτώση και εκείνοι είναι σε άνοδο», δήλωσε κατά την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

«Πάμε στη συμφωνία της κυβέρνησης. Όλες οι ευρωπαϊκές εφημερίδες έγραψαν ότι η Μακεδονία αλλάζει όνομα. Είναι δυνατόν οι προοδευτικοί, οι φιλελεύθεροι στην Ευρώπη να χαιρετίζουν τη συμφωνία και εμείς να βρίσκουμε μόνο τρωτά σημεία; Μήπως ζούμε στιγμή εθνικής τύφλωσης από αυτές που μας κόστισαν στο παρελθόν; Θα έπρεπε να επιμείνουμε στο πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, αυτό πιστεύω ότι είναι το τρωτό σημείο. Προφανώς όμως σε μια διαπραγμάτευση είσαι υποχρεωμένος να κάνεις κι εσύ υποχώρηση.

Είναι σημαντικό ότι τελικά πέρασε ένα όνομα έναντι όλων. Το erga omnes, δηλαδή. Απ' όλες τις μαρτυρίες, η βάση που αποδέχονταν οι γείτονες πάντα να διαπραγματευτούν ήταν η διπλή ονομασία. Κ. Κοτζιά, θα έπρεπε να δώσετε πρόσβαση στους αρχηγούς των κομμάτων να δουν όλα τα επίμαχα έγγραφα της τελευταίας 25ετίας», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Η άποψή μου είναι ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να σύρονται από τις πλατείες. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πολλές φορές αρνήθηκε την κραυγή του πλήθους. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τόλμησε να πει τις αλήθειες που έπρεπε. Τότε ως δημοσιογράφος στήριξα την προσπάθειά του και βρέθηκα απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά που τορπίλισε οποιαδήποτε λύση. Όλα αυτά δεν τα θυμούνται στη ΝΔ; Μόνο εγώ τα θυμάμαι;Αν βάλουμε ένα όριο, θα είναι για όλους καλύτερα. Και το όριο είναι ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Να μην σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Με τον κ. Τσίπρα είμαστε αντίπαλοι. Οι ευθύνες του είναι τεράστιες. Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει στήριξη σε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», συνέχισε.

«Έχει νόημα να διευκολύνουμε την εξωτερική πολιτική μιας κυβέρνησης με την οποία διαφωνούμε; Ναι, έχει νόημα. Αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια θα γκρεμιστεί ο μετριοπαθής Ζάεφ και θα επιστρέψουν οι εθνικιστές. Οι συνεχείς αναβολές στην επίλυση προβλημάτων, σπρώχνουν τους πολίτες στην παραίτηση. Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδέχτηκαν όλα τα επιχειρήματα των ψεκασμένων. Όσα κέρδισε η Αριστερά από τα μνημόνια, προσπαθεί να κερδίσει η Δεξιά από τα εθνικά. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι θα μας πάρουν τον Λευκό Πύργο. Είμαστε μεγάλη δύναμη και μπορούμε να κυριαρχήσουμε στα Βαλκάνια.

Ο γέρος Καραμανλής τόλμησε να κάνει μια συμφωνία με τον Ζίφκοφ. Τόλμησε και είπε. “Καμία επιθετική ενέργεια. Θα τα λύσουμε σήμερα όλα” και το έκανε. Δεν μας συνδέει τίποτα με αυτούς που μιλούν για προδότες και κρεμάλες. Τέτοιου είδους κινητοποιήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τερατογεννέσεις όπως η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όλοι καταδικάζουμε τα λεγόμενα Μπαρμπαρούση. Τον βούρκο πρέπει να τον αποξηράνουμε. Αυτοί που ανέχονται τη συνύπαρξή τους με τους φασίστες, πρέπει να απολογηθούν. Το συλλαλητήριο που κάποιοι το αναφέρουν ως μεγαλειώδες της Θεσσαλονίκης, έκλεισε με έναν απόστρατο να ζητωκραυγάζει για τον στρατό. Κανείς βουλευτής ή ευρωβουλευτής που ήταν από κάτω, δεν αντέδρασε», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Ας πάψουμε να εκπλησσόμαστε και ας αποξηράνουμε τον βούρκο. Οι πιο φθηνές, ακραίες, ψεκασμένες θεωρίες φυτεύονται εύκολα στα μυαλά των ανθρώπων. Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν γονείς που μάθαιναν στα παιδιά τους να μουτζώνουν στη βουλή. Είπα εθνικιστές και θυμήθηκα τον Καμμένο. Η στάση του είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη. Χρησιμοποιεί το υπουργείο του μεταδίδοντας λάθος πρότυπα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Λέει ότι δεν μπορεί να προδώσει τις αρχές του. Γελάνε και οι πέτρες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider