Τσίπρας: Ως τα τέλη του Ιουνίου θα κριθούν όλα για το χρέος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Ως τα τέλη του Ιουνίου θα κριθούν όλα για το χρέος

Ως τον μοναδικό κλάδο της οικονομίας που όχι μόνο αντιστάθηκε στο σαρωτικό κύμα της βαθιάς ύφεσης που έπληξε τη χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά κατάφερε και να αναπτυχθεί, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσιπρας τον τουρισμό κατά την ομιλία του στην 26η ανοικτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ).

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιπρας ο τουρισμός στήριξε την απασχόληση όταν το γενικό επίπεδο της ανεργίας έφτανε το 27% ενώ συνέχισε να επενδύει στην θετική προοπτική της χώρας όταν άλλοι την εγκατέλειπαν άρον άρον υπολογίζοντας μόνο το στενό τους συμφέρον.

Ακόμα και σήμερα που η κατάσταση αλλάζει και βαδίζουμε προς το ξέφωτο με το σύνολο της οικονομίας να αναπτύσσεται, ο τουρισμός δείχνει τον δρόμο και αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 32 εκατ. επισκεπτών αποτελώντας την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσιπρας ήδη σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων η εισερχόμενη τουριστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο εξήγησε πως η ικανοποίηση των επισκεπτών που θα έρθουν φέτος στη χώρα δεν είναι υπόθεση μόνο των ανθρώπων του τουρισμού, αλλά και του καθένα ξεχωριστά, όπως και τα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία.

Μάλιστα χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την ελληνική οικονομία σε μόνο οικονομία του τουρισμού. «Στο ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη στην μεταμνημονιακή εποχή δεν είναι μόνο ο τουρισμός αλλά και η ναυτιλία, ο πολιτισμός, η αγροδιατροφή, η έρευνα, το φάρμακο και άλλα».

Και ο τουρισμός δεν είναι ο μόνος λόγος για να είμαστε ευδιάθετοι σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Ένας ακόμα λόγος είναι και το ότι τα καταφέραμε, αντέξαμε και επιτέλους βγαίνουμε από τα μνημόνια».

«Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τις τελευταίες εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης και άρα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το 3ο και τελευταίο πρόγραμμα. Όλοι εργαζόμαστε επισταμένα για αυτό το σκοπό και στα μέσα του Ιουνίου θα είναι έτοιμο το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτούμενων. Ως τα τέλη του Ιούνη θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διεργασίες για τις τελικές και οριστικές αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερθείς αναλυτικότερα στη συμφωνία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι θα δείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα για να επιτευχθεί. «Μια συμφωνία», όπως τη χαρακτήρισε «καλά επεξεργασμένη και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ειδικά τώρα που η κρισιμότητα των στιγμών για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην Ιταλία το επιβάλλουν».

Παράλληλα βέβαια υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει αρχικά πως η επιμονή στη λιτότητα για μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς ορίζοντα ελπίδας, διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών. Και δεύτερον ότι η περιφρόνηση της δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς.

Αναφερθείς τέλος στις γεωπολιτικές συνθήκες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας συνοδεύτηκε παράλληλα από την αντίστοιχη ενδυνάμωση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.

Η επιδίωξη συναινετικής λύσης στο ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας με τη γειτονική χώρα της πΓΔΜ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση είναι πάντα σε εγρήγορση και κάνει προσεκτικά βήματα ώστε να ενισχύσει την εικόνα της και διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της.

Αναφερθείς στις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης για την προώθηση του τουρισμού ο κ. Τσιπρας σημείωσε επιγραμματικά:

• την προώθηση μιας μοναδικής εθνικής σφραγίδας (BRAND) καθώς και την προώθηση νέων «Νησιωτικών και Ηπειρωτικών» προορισμών ανά αγορά στόχο,
• την ολοκλήρωση της Κωδικοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας των τελευταίων 100 χρόνων, διαθέσιμη πλέον και σε ψηφιακή πλατφόρμα,
• την αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης με την Επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών σχολών,
• την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων
• την χρηματοδότηση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για νέα τουριστικά σχέδια και θεματικό τουρισμό μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με 230 εκατομμύρια ευρώ.
•την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό με θεματικές τουριστικές εμπειρίες για όλο το χρόνο και σε όλη τη χώρα.

Όσο για τις δράσεις που υλοποιούνται το διάστημα 2018-2019 ο πρψθυπουργός ανέφερε:

• τη βελτίωση του ανταγωνιστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα με βελτίωση της χωροθέτησης, της αδειοδότησης, και την παροχή φορολογικών κινήτρων
• τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιας τουριστικής παιδείας και η σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας,
• τη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος για τον ελληνικό τουρισμό σε 4 στρατηγικούς πυλώνες:

  1. τη ψηφιακή μετατροπή των υπηρεσιών προς πολίτες – εταιρείες,
  2. τη ψηφιακή αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης,
  3. το ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακής συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών και
  4. την χρήση νέων τεχνολογιών στην προώθηση του τουρισμού.

Τέλος όπως είπε θα προωθηθεί και ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υποδομών στον τουρισμό, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια και η ρύθμιση επιτέλους του AirBnB.

Το νομικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2017 και ο μηχανισμός ελέγχου μπαίνει σε εφαρμογή εντός του 2018. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενός πολύ φιλόδοξου πλαισίου πολιτικής για την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη διαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider