Συνάντηση Κοτζιά - Δημητρόφ στη Νέα Υόρκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Κοτζιά - Δημητρόφ στη Νέα Υόρκη

Η ώρα της αλήθειας φτάνει σήμερα για το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, αφού οι δυο υπουργοί, Κοτζιάς και Δημητρόφ, αναμένεται να συναντηθούν στις 10.30 πμ (τοπική ώρα, 17.30 ώρα Ελλάδος) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών υπό τον Μάθιου Νίμιτς για να διαπιστώσουν το πού βρίσκονται πλέον οι δυο πλευρές μετά τη συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών και την πρόταση για την ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Η διπλή συνάντηση των κκ. Κοτζιά και Δημητρόφ (σήμερα και αύριο) αποκτά πλέον πολύ σημαντικό χαρακτήρα, καθώς από αυτήν θα κριθεί το εάν οι δυο πλευρές θα βρεθούν εκ νέου σε τροχιά σύγκλισης, ή εάν η διαπραγμάτευση θα λάβει πλέον μια τροπή ναυαγίου. Η πίεση που ασκήθηκε όλη την εβδομάδα από το διεθνή παράγοντα ήταν σημαντική (δημοσιοποιήθηκαν δυο τουλάχιστον τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και την Καγκελάριο Μέρκελ που συνομίλησε με τους δυο Πρωθυπουργούς), ενώ για το θέμα μίλησε διεξοδικά στη διάρκεια των επαφών που είχε στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Όπως γράφει το Reader.gr στην σημερινή συνάντηση μεταξύ Κοτζιά - Δημητρόφ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το εάν η ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν” εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης για τη σκοπιανή πλευρά, (αν και το VMRO το απέρριψε στη γειτονική χώρα), τη στιγμή πάντως που η ελληνική πλευρά - ιδίως μετά την πίεση της αντιπολίτευσης - φαίνεται ότι ζητά επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς. Χθες μάλιστα στη βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει για το εάν η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να συζητά την πρόταση, με τον Πρωθυπουργό να μην μπαίνει στην ουσία της διαπραγμάτευσης κα να περιορίζεται στην απάντηση ότι η ελληνκή πλευρά έχει θέσει ξεκάθαρα τους όρους της στα Σκόπια για τις προυποθέσεις μιας συμφωνίας, την εξασφάλιση δηλαδή του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης, σημειώνοντας μάλιστα ότι στο θέμα υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Αυτό που εννούσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως για πρώτη φορά η σκοπιανή κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο εφαρμογής της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας - περιλαμβάνοντας και τις συνταγματικές αλλαγές - περιλαμβάνοντας όμως την πρόταση στο πλαίσιο της ονομασίας που η ελληνική πλευρά απέρριψε. Το ερώτημα είναι το κατά πόσο η σκοπιανή πλευρά θα δεχθεί να συζητήσει την προοπτική επιλογής μιας εκ των προτάσεων Νίμιτς που έχουν μείνει στο τραπέζι (Νέα Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία και Μακεδονία του Βαρδάρη), συνδυάζοντας τις συνταγματικές αλλαγές και την εφαρμογή της στο εσωτερικό. Είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει πλέον να απαντηθεί στη σημερινή και αυριανή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider