Κόντρα κορυφής στη Βουλή για την οικονομία και τα φαινόμενα βίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα κορυφής στη Βουλή για την οικονομία και τα φαινόμενα βίας

Σύγκρουση... κορυφής στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης για το «ολιστικό πλάνο ανάπτυξης».

O κ. Τσίπρας καταλόγισε στη ΝΔ ότι είναι «κολλημένη στα ίδια» και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη ότι «κατάντησε ένα παραδοσιακό κόμμα, κόμμα στείρας διαμαρτυρίας».

Μίλησε για την επόμενη ημέρα από το τέλος των μνημονίων και σημείωσε ότι είναι προτεραιότητα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, προχωράει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια και προχωράει μπροστά» είπε.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αφού ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «η Ελλάδα βγαίνει οριστικά τον Αύγουστο από τα Μνημόνια, αφήνοντας πίσω την περιπέτεια της κρίσης μετά από οκτώ χρόνια», εξαπέλυσε επίθεση προς την αντιπολίτευση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «εσείς βάλατε τη χώρα στα μνημόνια, εμείς βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος».

«Βαδίζουμε τα τελευταία μέτρα προς την έξοδο. Βαδίζουμε με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την αυστηρή επιτροπεία και τη βαθιά κρίση», εξήγησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στην κατεύθυνση αυτή «θα συμβάλλει κατά πολύ η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη πριν από μερικά 24ωρα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

«Κλείσαμε την τεχνική συμφωνία χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας για να επισημάνει στη συνέχεια πως «Οι καταστροφολούντες απογοητεύονται. Θα απογοητευτούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, όταν έρθει η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και όταν οριστικοποιηθεί η επόμενη μέρα μετά την επιτροπεία. Θα σταλεί ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές. Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια βγαίνει από την περιπέτεια. Τα μνημόνια θα είναι παρελθόν για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018, οριστικά και αμετάκλητα».

«Κλείνει σιγά σιγά η πληγή της ανεργίας. Καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

«Η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι γεγονός. Καταγράφηκε το 2017, θα γίνει και το 2018», πρόσθεσε.

«Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε στη δεύτερη αξιολόγηση και τώρα κλείνει η τέταρτη. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες την κριτική σας;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του από τα ζητήματα του νόμου και της τάξης, τονίζοντας πως «τη συγκυρία σκεπάζει ένα γκρίζο σύννεφο της βίας», αναφερόμενος στην «τυφλή βία στον Γιάννη Μπουτάρη και στους βανδαλισμούς στο κτίριο του ΣτΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για διπλό χτύπημα, τόσο στο αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά όσο και να προστατεύεται όταν αδικείται». «Η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή, απόλυτη, χωρίς υπεκφυγές. Αυτό πράξαμε από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είναι καιρός να αναμετρηθείτε με το αμαρτωλό παρελθόν σας και με το παρόν σας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Να καταδικάσετε και τις κρεμάλες των αγανακτισμένων που με απόλυτο κυνισμό νομιμοποιήσατε», «να ζητήσετε συγγνώμη για τον διχαστικό σας λόγο» και «σταματήστε επιτέλους να εξωραΐζετε τον τραμπουκισμό αποκαλώντας τον ακτιβισμό», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η βία είναι μία και είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση όχι απλά να καταδικάσει τη βία, αλλά και να δεσμευθεί ότι θα το εφαρμόσει και στην πράξη. «Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες» κάλεσε τον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης.

Στην δευτερολογία του και σχολιάζοντας την καταδίκη των απειλών του Ρουβίκωνα προς το πρόσωπό του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενη η καταδίκη της απειλής, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «το πρόβλημα δεν είναι τόσο το γεγονός ότι μια οργάνωση στοχοποιεί με αυτό τον τρόπο έναν πολιτικό αρχηγό. Το πρόβλημα είναι ότι εσείς σήμερα δεν δώσατε σημασία στις υπόλοιπες αναρτήσεις που έκανε ο Ρουβίκωνας για τις επιθέσεις».

«Για να γίνουν παρελθόν τα μνημόνια πρέπει να γίνετε πολιτικά παρελθόν εσείς κ. Τσίπρα», είπε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη δευτερολογία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Οικονομία, που προκάλεσε η ίδια.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παθαίνει «αλλεργία όταν ακούω μία κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα πρέπει και τα θα». «Ποιος σας εμπόδισε τόσα χρονιά να πραγματοποιήσετε τις πολιτικές σας», ρώτησε απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια, απαντώντας στις κατηγορίες περί λαϊκισμού, ανέφερε ότι ο «Τσίπρας πρωταγωνιστούσε στον λαϊκισμό στην πλατεία Συντάγματος μαζί με το Βαρουφάκη και τη Χρυσή Αυγή».

Το αναπτυξιακό σχέδιο δίνει απαντήσεις, σημείωσε, υπεραμυνόμενος του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την οικονομία.

«Ξέρουμε πώς θα είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση» αποκάλυψε, μεταξύ άλλων. «Η τεχνική συμφωνία έκλεισε πριν από μερικές μέρες. Έχουμε ένα μήνα για τα προαπαιτούμενα. Οι συζητήσεις για το χρέος συνεχίζονται, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, περιγράφοντας τι έγινε και τι απομένει να γίνει σε όρους οικονομίας.

«Τώρα ο λαός αξίζει να ακούσει μια συζήτηση για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. «Ξέρουμε πού βαδίζουμε», πρόσθεσε, για να επισημάνει πώς «τα νούμερα είναι αυτά που είναι και μας επιτρέπουν να έχουμε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο».

«Βγαίνουμε από το πρόγραμμα, φτιάχνουμε ατζέντα ανάπτυξης, με πυρήνα την εργασία», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ανέβασε τους τόνους και σημείωσε χαρακτηριστικά «Δεν ξέρετε ότι μετά το πρόγραμμα θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία και όχι προληπτική γραμμή στήριξης; Θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία χωρίς πρόγραμμα. Γιατί η προληπτική πιστωτική γραμμή χρειάζεται πρόγραμμα».

«Σχέδιο ανάπτυξης χρειαζόμασταν και πριν από την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης. «Το έλλειμμα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό συνέτεινε στη χρεοκοπία. Μια πρώτη απόπειρα αναπτυξιακού σχεδίου επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Δεν το βρήκαμε στο υπουργείο. Είναι ένα δισέλιδο. Άρα θα περίμενα μια αυτοσυγκράτηση από Γεννηματά και Μητσοτάκη», προσέθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημείωσε ακόμα πως «Το κείμενο αυτό, έχει λάβει υπόψιν του τις προηγούμενες προσπάθειες, για να καταλήξουμε σε μια τελικά προσπάθεια, σε μια επιτροπή με τον κ. Χαρίτση που επεξεργάστηκε το τελικό κείμενο».

Ακόμα, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, με το τέλος των μνημονίων «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πλέον ανακτούμε την πρωτοβουλία για το σχεδιασμό του μέλλοντός μας» αλλά και πως «η Αναπτυξιακή Στρατηγική θα εμπλουτίζεται & θα εξειδικεύεται».

Στην υψηλή φορολογία η οποία πλήττει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρθηκε ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την οικονομία.

Όσον αφορά στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι οι περισσότερες εταιρείες είτε μεταναστεύουν στη Βουλγαρία και Κύπρο είτε παραχωρούν την έδρα τους στις μητρικές σε Γερμανία και Ολλανδία γιατί θέλουν είτε μικρότερους φόρους, μικρότερες εργοδοτικές εισφορές, ελευθερία κίνησης κεφαλαίων ή πιο σταθερό περιβάλλον.

«Ποιος παλαβός επιχειρηματίας θα μείνει στη χώρα με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή και τη μεγαλύτερη φορολογία;», αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης.

Ως τις δύο όψεις «του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, αφενός την κυβέρνηση και αφετέρου τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «η κυβέρνηση είναι γαντζωμένη» στην καρέκλα της, ενώ, όπως τόνισε, «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν σύνδρομο στέρησης της εξουσίας». «Είστε ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», κατήγγειλε ο κ. Κουτσούμπας.

«Η συζήτηση στη Βουλή είναι αποκαλυπτική», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, αποδεικνύοντας «πόσο έχει προχωρήσει η σύγκλιση των αστικών κομμάτων στην στρατηγική του κεφαλαίου».

«H χώρα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο», επεσήμανε από το Βήμα του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι λέει πως θα βγούμε από το μνημόνιο και αποκρύπτει ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί.

Απευθυνόμενος σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, ο κ. Λεβέντης κατήγγειλε πως «στην ανάπτυξη πήρατε αμφότεροι μηδέν» ενώ για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι «κάνει αναπτυξιακά συνέδρια και μαζεύει ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη, μόνο και μόνο για να γεμίσει η αίθουσα».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι «κάνει περιοδείες και λέει για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ δεν έχει πει με τι λεφτά θα το κάνουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider