Τελική ευθεία με «αγκάθια» για το Σκοπιανό

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελική ευθεία με «αγκάθια» για το Σκοπιανό

Οι «πολύωρες και μεταμεσονύχτιες» επαφές Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δείχνουν ότι ναι μεν η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό των Σκοπίων έχει μπει στην τελική ευθεία, όπως παραδέχθηκαν και οι δύο στις δηλώσεις τους, αλλά βρίσκεται σε δύσκολα κεφάλαια. Εξ ου και υπήρξαν ξεχωριστές συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών με Μέρκελ-Μακρόν.

Ο Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο, ήταν ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού δήλωσε χωρίς περιστροφές πως «είμαστε κοντά σε λύση» και προέβλεψε διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, ούτως ώστε να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να υπάρξει λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου και του ΝΑΤΟ λίγο αργότερα. Όπως προκύπτει, άλλωστε, από τη Σύνοδο της Σόφιας, οι Ευρωπαίοι - ιδίως οι Γερμανοί - επιδιώκουν με κάθε τρόπο μια αποτελεσματική συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, η οποία θα οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης.

Ολίγον τι επιφυλακτικός εμφανίστηκε πάντως ο Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε, παραδεχόμενος ότι η διαπραγμάτευση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξει συμφωνία, αυτή δεν μπορεί παρά να είναι «πακέτο» και προς τούτο τόνισε ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που πιέζεται χρονικά. Επί της ουσίας του ονοματολογικού, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «παραμένει ανοιχτό», ενώ το επόμενο ραντεβού των δύο ηγετών θα γίνει στις αρχές Ιουνίου - πιθανότατα και για συμβολικούς λόγους στις Πρέσπες. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, τα ονόματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι δύο: το Gorna Makedonijia και το Nova Makedonijia.

Ως προς το εσωτερικό πολιτικό πεδίο, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενημερώσει τους αρχηγούς, εφόσον του ζητηθεί. Απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει προς τούτο. Άμεση και σκληρή ήταν πάντως η απάντηση της ΝΔ, η οποία, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε πως «αργά θυμήθηκε τη συναίνεση» ο πρωθυπουργός, «όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του». Δεν πέρασε, ωστόσο, απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σόφια και τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι βρέθηκε εκεί για να υπερασπιστεί την εθνική θέση για το Σκοπιανό. «Στόχος μας είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο και δεν θα επηρεάζεται από πολιτικές ανακατατάξεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις και οι προοπτικές επίλυσης του ονοματολογικού θα αποτελέσουν ένα από τα θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μολονότι η επίσημη ατζέντα προβλέπει πως θα γίνει συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις συμμαχίες που θα αναζητηθούν εν όψει των εκλογών του 2019 σε δήμους και περιφέρειες. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί αύριο στο «Κάραβελ» και θα ανοίξει, ως είθισται, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider