Τι μηνύματα κομίζει στην Αθήνα ο Γιούνκερ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι μηνύματα κομίζει στην Αθήνα ο Γιούνκερ

Στην αρχή, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ επρόκειτο να έλθει στην Αθήνα, προκειμένου να μιλήσει σε ειδική τελετή στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατο του πολιτικού που σφράγισε την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Μετά, όμως, από περιπλοκές και τη διαπίστωση ότι στην τελετή επρόκειτο να παραστεί, πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ο πρωθυπουργός, επελέγη εν τέλει η οδός μιας σεμνής τελετής στο Ίδρυμα, με κλειστό κύκλο παρισταμένων.

Η επιθυμία του κ. Γιούνκερ να βρεθεί στην Αθήνα σε μια κρίσιμη συγκυρία, όμως, ήταν δεδομένη και, κάπως έτσι, βρέθηκε μια φόρμουλα που διόλου αδιάφορο δεν άφησε τον πρόεδρο της Κομισιόν: να μιλήσει στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, το οποίο, άλλωστε, λίγοι πολιτικοί ηγέτες ανά τον κόσμο είχαν τη δυνατότητα να κάνουν. Άλλωστε, ο κ. Γιούνκερ ανήκει στην κατηγορία των «κλασικών φιλελλήνων», οι οποίοι αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα και για όσα έχει συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στην ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Κάπως έτσι, ο πρόεδρος της Κομισιόν φτάνει στην Αθήνα σε μια συγκυρία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: αφενός, η χώρα βρίσκεται λίγο πριν την έξοδό της από το Μνημόνιο, έστω και τυπικά, ενώ και ο ίδιος σε λίγο θα μπει στην τελευταία περίοδο της θητείας του, καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει ανανέωσή της, συνεπώς προβαίνει με τη σειρά του σε έναν απολογισμό πεπραγμένων. Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ έρχεται στην Αθήνα λίγες εβδομάδες πριν τη Σύνοδο Κορυφής για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, θέμα το οποίο απασχολεί έντονα και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφούται στα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, τόσο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, όσο και κατά την τοποθέτησή του από τη Βουλή. Παράλληλα, ειδική μνεία θα υπάρχει στην τοποθέτησή του και για το Αναπτυξιακό Σχέδιο, το γνωστό και ως «Σχέδιο Γιούνκερ», στην απορρόφηση κονδυλίων από το οποίο η Κομισιόν αποδίδει μεγάλη σημασία, προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία στη χώρα μας. Βέβαια, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να στείλει και ένα μήνυμα για την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία εκκρεμεί, προκειμένου στη συνέχεια να περάσουμε στο επόμενο στάδιο των συζητήσεων για το μεταμνημονιακό περιβάλλον.

Ακόμα, αναφορές αναμένεται να υπάρχουν και στο προσφυγικό, σε μια περίοδο που και οι Ευρωπαίοι εταίροι παρακολουθούν με προβληματισμό την εκ νέου αύξηση των προσφυγικών ροών στη χώρα. Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματική εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, κάτι που εν τοις πράγμασι σημαίνει τόσο αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών-και άρα ευρωπαϊκών-συνόρων, όσο και την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου στα νησιά. Παράλληλα, ενδιαφέρον θα έχει και το αν ο κ. Γιούνκερ θα εκπέμψει ένα νέο μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία, λίγες εβδομάδες μετά τη Συνάντησης Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα, η οποία δεν λειτούργησε στην κατεύθυνση της άμβλυνσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δε, να έχει λάβει σαφέστατη θέση υπέρ της Ελλάδος και της Κύπρου, με ρητή αναφορά και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μάλιστα, το εν λόγω ζήτημα έθεσε απευθείας στη Βάρνα στον κ. Ερντογάν και ο κ. Γιούνκερ.

Τέλος, όσον αφορά το Σκοπιανό, με δεδομένη τη δυσφορία που προκάλεσαν στην Αθήνα οι πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν περί της δυνατότητας εξεύρεσης λύσης εντός δύο εβδομάδων, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εν γένει, χωρις όμως να προκαταλαμβάνει την ελληνική στάση, καθώς και στις Βρυξέλλες είναι γνωστή-και αποδεκτή-η θέση ότι ευρωπαϊκή ένταξη χωρίς επίλυση του ονοματολογικού δεν είναι εφικτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider