Πρώτα αξιολόγηση, μετά χρέος χωρίς «γαλλικό κλειδί»

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτα αξιολόγηση, μετά χρέος χωρίς «γαλλικό κλειδί»

Το μήνυμα ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει συζήτηση για το πακέτο της μεταμνημονιακής εποχής κομίζουν στην κυβέρνηση οι Βρυξέλλες, με Ευρωπαίο αξιωματούχο χθες να στέλνει το μήνυμα ότι θα πρέπει να επιτευχθεί το StaffLevelAgreementέως το Eurogroup του Μαϊου.

Η αλήθεια είναι πως στην κυβέρνηση έχουν λάβει τα μηνύματα περί επιτάχυνσης των ρυθμών, με το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκινάει και τα «γκάζια» στους υπουργούς που έχουν προαπαιτούμενα προς εκπλήρωση στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, πλην όμως η προσπάθεια ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων ως τον Μάιο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, έστω και αν αρκετά βρίσκονται σε τελική φάση πριν τη νομοθέτησή τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εντολή του πρωθυπουργού προς τους συνεργάτες του και τους υπουργούς είναι να μην υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις που θα εκτρέψουν τα χρονοδιαγράμματα που υφίστανται.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση πορεύεται σε δύο άξονες: αφενός καλείται να εκπληρώσει μια σειρά προαπαιτούμενων, από την άλλη είναι σε διαβούλευση με τους θεσμούς για το αναπτυξιακό σχέδιο, καθώς προ ημερών ελήφθη απάντηση από τους θεσμούς με σχόλια και αντιπροτάσεις επί του αναπτυξιακού σχεδίου που κόμισε στους εταίρους στο πλαίσιο του EuroWorkingGroup. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο τους θεσμούς για την επόμενη μέρα, είναι να μην υπάρχει αναστροφή μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρξει εκτεταμένη δημοσιονομική χαλάρωση που θα εκτρέψει την πορεία διατήρησης των υψηλών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, έως το 2022. Βέβαια, το πλαίσιο δημοσιονομικής επιτήρησης για μετά τον Αύγουστο δεν θα έχει συμφωνηθεί πριν τον Ιούνιο, πακέτο με τα μέτρα για το χρέος.

Ως προς το χρέος, δε, φαίνεται πως επικρατεί εκ νέου η γερμανική γραμμή περί ελάφρυνσης χρέους υπό προϋποθέσεις, αν και ο μηχανισμός δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα. Κατά πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο πρόσφατο Washington Group που έλαβε χώρα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας συμφωνία δεν υπήρξε, αλλά η Γερμανία δια του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σόλτς κράτησε σκληρή γραμμή για το ελληνικό χρέος, στη γραμμή Σόιμπλε. Πρακτικά, η Γερμανία διαφωνεί ευθέως με τον μηχανισμό αυτόματης διευθέτησης του χρέους, συνδεδεμένου με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, τη λεγόμενη «γαλλική πρόταση για το χρέος» δηλαδή που έχει ρίξει στο τραπέζι από πέρυσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

Μάλιστα, την πληροφορία περί μετακίνησης από τη γαλλική πρόταση κόμισε ένας άνθρωπος που είναι άκρως φιλικός προς την Ελλάδα, ο Γάλλος επιτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί. «Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση, αυτός δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης», είπε στο Agence Europe χθες, προσθέτοντας ότι ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Πρακτικά, αυτό που λέει ο κ. Μοσκοβισί είναι ότι η μεταμνημονιακή περίοδος δεν θα ισοδυναμεί με περίοδο χάριτος, κάτι που σημαίνει πως και τα ευρωπαϊκά κέντρα επιδιώκουν να συνεχιστεί η λογική των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, γερμανικές πηγές εξηγούν στο Insider.gr πως μια «γενναιόδωρη» προσέγγιση ως προς το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμη σε αυτή τη φάση στο γερμανικό κοινοβούλιο και ιδίως μεταξύ των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider