Κινήσεις εσωκομματικής εκτόνωσης με συνεδρίαση οργάνων

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινήσεις εσωκομματικής εκτόνωσης με συνεδρίαση οργάνων

Σε κινήσεις εκτόνωσης της εσωκομματικής έντασης προβαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, με τη σημερινή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (13:00) να έπεται της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, το Σάββατο, στην Κουμουνδούρου.

Τα δύο βασικά θέματα που βρίσκονται επί τάπητος είναι το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση με την εισαγωγή της απλής αναλογικής, αλλά και το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταμνημονιακό σκηνικό που έχει ήδη αποσταλεί στους θεσμούς. Και μπορεί ως προς το πρώτο νομοσχέδιο να μην υπάρχουν αντιγνωμίες και το κόμμα να συντάσσεται πίσω από τις κεντρικές επιλογές του υπουργείου, ως προς το αναπτυξιακό σχέδιο όμως υπάρχουν ερωτήματα και προβληματισμοί, όπως και την επόμενη μέρα του προγράμματος ευρύτερα, καθώς στελέχη και βουλευτές του κόμματος αισθάνονται ότι έχουν έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς. Πάντως, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε το κείμενο που έχει αποσταλεί τους θεσμούς, επεξηγώντας τη φιλοσοφία και τις βασικές του κατευθύνσεις.

Αυτές οι κινήσεις, πάντως, έρχονται στον απόηχο της ενόχλησης που έχει δημιουργηθεί, όπως πραναφέρθηκε, σε πλείστα όσα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαπιστώνουν μεγάλη απόσταση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του κόμματος, αλλά και έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου για κεντρικές επιλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, η τάση των 53+ τοποθετήθηκε με αιχμηρό τρόπο, μετά από σύσκεψη στελεχών της, ενώ και ο Νίκος Φίλης επανήλθε μετά από ένα διάστημα ηρεμίας με προειδοποιητικές βολές για το αισιόδοξο κυβερνητικό αφήγημα όσον αφορά τη μεταμνημονιακή περίοδο. Κάπως έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο έκρινε απαραίτητο να επανεκκινήσει ο εσωτερικός διάλογος στο κόμμα, ενώ στις αρχές Μαΐου θα υπάρξει και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατά βάση θα συζητηθεί ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά θεωρείται απίθανο να μην γίνει κουβέντα και για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Βέβαια, το ότι ενεργοποιείται και πάλι η κομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει εκτενής εσωκομματικός διάλογος πριν από κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, διότι, όπως αντιτείνει το Μέγαρο Μαξίμου, πολλές φορές τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και συγκεκριμένες δράσεις ή νομοθετήματα πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα, όπως επί παραδείγματι έγινε με το αναπτυξιακό σχέδιο. Πάντως, γι’ αυτό υπήρξε δυσαρέσκεια από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει λόγος ότι θα το παρουσιάσει ο κ. Τσακαλώτος στο εταίρους, έκτοτε όμως το κόμμα δεν ενημερώθηκε για τις ενέργειες του ΥΠΟΙΚ, παρά μόνο προχθές, από τον κ. Χαρίτση και αφού είχε ήδη αποσταλει εδώ και μέρες στους θεσμούς.

Από την άλλη, στον κομματικό οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και δυσαρέσκεια για υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι, όπως λένε πηγές, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις προτάσεις που προέρχονται από το κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η νευρικότητα που υπάρχει δεν είναι άσχετη και με το ενδεχόμενο ενός «εκλογικού» ανασχηματισμού, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Βέβαια, αυτό είναι ακόμα σε επίπεδο σκέψης και φιλολογικής συζητησης, γιατί ακόμα δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωθεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να ξαναμοιραστεί η πολιτική τράπουλα εντός του κυβερνητικού σχήματος και χωρίς την πίεση της εκτέλεσης προαπαιτούμενων στα παραγωγικά υπουργεία, η οποία επέβαλλε και επιλογές συγκεκριμένων προσώπων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider