Γιλντιρίμ: Οι εχθροί μας βλέπουν την Ελλάδα σαν καταφύγιο     

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιλντιρίμ: Οι εχθροί μας βλέπουν την Ελλάδα σαν καταφύγιο     

H απόφαση του ΣτΕ για απελευθέρωση του ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών προκαλεί την αντίδραση της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σχολιάζοντας την απόφαση είπε δηκτικά ότι «Τον τελευταίο καιρό Γκιουλενιστές βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο. Αυτό βλάπτει τις σχέσεις μας. Επαναλαμβάνουμε ότι ζητάμε την έκδοση των πραξικοπηματιών στην Τουρκία και δεν θέλουμε οι εγκληματίες να επηρεάσουν δυσμενώς τη σχέση μας με την Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι ο γείτονάς μας και ο εχθρός μας πρέπει να είναι και εχθρός της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, η προστασία των πραξικοπηματιών είναι απαράδεκτη» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχε προβεί σε ανακοίνωση και το τουρκικό ΥΠΕΞ λέγοντας: «Η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες» ήταν το σχόλιο του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση του ΣτΕ να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. «Οι ελληνικές αρχές πιέζονται να ανακοινώσουν ότι θα γίνουν κι άλλες απελευθερώσεις πραξικοπηματιών τις επόμενες ημέρες αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι παρά το ότι η Ελλάδα αναφέρει ότι θα υπάρχουν περιοριστικοί όροι, εντούτοις αυτό στην πράξη δεν ισχύει».

Προκλητική ήταν η παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη στην ΕΕ Φαρούκ Καιμακτσί.

Σε συνέντευξή του στο Euraktiv.gr, ο κ. Καιμακτσί αφενός αναρωτήθηκε για ποιο λόγο κάποιοι αφήνουν λουλούδια σε βραχονησίδες, αναφερόμενος στα Ίμια.

«Φυσικά, ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν.»

Ο κ. Καιμακτσί ουσιαστικά είπε ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την «ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο. Mέχρι να συμφωνηθεί η οριοθέτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε επικράτεια ή χωρικά ύδατα σε αμφισβητούμενες περιοχές»!

«Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα;» πρόσθεσε.

Για τα Ίμια ανέφερε ότι: «Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Και γιατί συμβαίνουν τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα βράχια θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης.»

Για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο είπε: «Ισχυρίζονται ότι ορισμένες περιοχές τους ανήκουν, αν και η οριοθέτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν επίσης περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους σε αυτές τις περιοχές, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.»

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Το ίδιο ισχύει για τους Τουρκοκύπριους. Θα σταθούμε στο πλευρό τους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Τούρκος πρέσβης είπε: «Υπάρχει παραβίαση των συνόρων, πρόθυμα ή απρόθυμα, από αυτούς τους δύο στρατιώτες. Το δικαστήριο ασχολείται με αυτό το ζήτημα, τελεία. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά εάν η ΕΕ συνεχίσει να πολιτικοποιεί το θέμα, θα ήταν λάθος. Αφήστε τη δικαιοσύνη στο δικαστήριο. Τελεία.»

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε ακόμη τις κατηγορίες, απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάθε λεπτομέρεια της δικαστικής υπόθεσης, αλλά την αφήνω στο δικαστήριο. Όπως σας είπα, η Τουρκία περνάει δύσκολες στιγμές, πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει περισσότερο χρόνο από όσο περιμέναμε, όχι μόνο για αυτούς τους δύο στρατιώτες. Επικριθήκαμε επίσης για κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου οι κατηγορίες εναντίον υπόπτων δεν έγιναν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε να είχαν γίνει.»

Kληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα κυνηγήσει τους Γκιουλενιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε ότι δεν μιλάμε για «απαγωγές» και ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τα κράτη να τους εκδώσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider