Σοκ έχει προκαλέσει στους γιατρούς το clawback 70%

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σοκ έχει προκαλέσει στους γιατρούς το clawback 70%
To θεαματικό είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε ομόφωνα, στις αρχές του 2018, πως θα κατανεμηθούν αναδρομικά τα ποσά του clawback του 2017.

Σε έκτακτη συνάντηση καλεί ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης και τα μέλη του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.), τους εκπροσώπους των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Ενώσεων, προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες, για το καταστροφικό Clawback που έχει επιβληθεί από το υπουργείο Υγείας και «απειλεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία τον ιατρικό κόσμο». όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται στα πρόθυρα χρεωκοπίας καθώς ξαφνικά έλαβαν γνώση για έως 70% περικοπές μέσω clawback των εκτελεσμένων εξετάσεων του 2017 για στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί επιβαρύνονται σταθερά με ένα κούρεμα rebate αυτοπαραπομπής 40% κατά την εκτέλεση των ιατρικών πράξεων.

To θεαματικό είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε ομόφωνα, στις αρχές του 2018, πως θα κατανεμηθούν αναδρομικά τα ποσά του clawback του 2017. Οι ιατροί – αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) αιφνιδιάστηκαν με την υποχρέωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων να επιστρέψουν πάνω από το μισό ποσό των υποβολών, που σημαίνει ότι έξι μήνες εργασίας από διαγνωστικές πράξεις που εκτελέσθηκαν το 2017 σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επιστρέφονται στο Δημόσιο.

Η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου αναρωτιέται: «Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι δαπάνες για τη λειτουργία μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ που έχουν πανάκριβα ανταλλακτικά και έξοδα συντήρησης ; Για να μην αναφερθούμε στην αξία του πτυχίου Ιατρικής και του τίτλου ειδικότητας με τις πολύχρονες σπουδές, το οποίο δεν φαίνεται να συγκινεί τους ενοίκους της Αριστοτέλους, οι οποίοι στέκονται ανάλγητοι θεατές της αυξανόμενης ιατρικής μετανάστευσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ)κ. Φ. Πατσουράκος, ο οποίος απέστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη με προτάσεις, ζητώντας την αύξηση των ορίων των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2018, αλλά και την απευθείας χρηματοδότηση των κωδικών των συγκεκριμένων εξετάσεων του 2017 από αδιάθετα υπόλοιπα του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Όπως ισχυρίζεται, οι ιατροί, εργαστήρια και πολυϊατρεία καλούνται να επιστρέψουν από τα δεδουλευμένα τους τεράστια ποσά, που για τους καρδιολόγους είναι τα υψηλότερα. Για τα υπερηχογραφήματα το ποσοστό είναι 48,38%, ενώ για τις λοιπές εξετάσεις και πράξεις (που στη περίπτωση των καρδιολόγων είναι το test κοπώσεως, το holter ρυθμού και το holter πιέσεως) φτάνει το 35,15%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider