Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Συνεδριάζει το μεσημέρι του Σαββάτου για θέματα εξωτερικής πολιτικής το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το συμβούλιο συνέρχεται και για να εγκρίνει την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν αντιαεροπορικά συστήματα, τορπίλες ναυτικού και τακτικό σύστημα μάχης Στρατού Ξηράς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η συνεδρίαση ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι, μία μέρα μετά τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σημειώνεται ότι κατά τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου, έλαβε τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων των 27 μελών της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο.

«Το επόμενο διάστημα η 'Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: «Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών». Ακόμη, σημείωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», για να προσθέσει πως «μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider