Τσίπρας: Όλοι παραδέχονται το σκάνδαλο, κανείς την ευθύνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Όλοι παραδέχονται το σκάνδαλο, κανείς την ευθύνη

Για κοινή ομολογία της ύπαρξης του σκανδάλου Novartis, αλλά αποποίηση ακόμη και της πολιτικής ευθύνης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για βλακώδη θεωρία συνωμοσίας, ενώ στο ξεκίνημα του λόγου του, τόνισε ότι «υπήρξε μία ακόμη σκευωρία, ύπουλο χτύπημα. Πριν από λίγα λεπτά, η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σέβομαι το δικαίωμα να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας, αλλά και το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου. Θα ήθελα΄, όμως να επισημάνω είναι μεγάλη απορία που μου δημιουργήθηκε, ακούγοντας τους 9 από τους 10 αλλά και των άλλων ομιλητών της αντιπολίτευσης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει παράταξη που να μην έχει συμφωνήσει στην ανάγκη της δημιουργίας επιτροπής. Τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία; Υπήρξε σκάνδαλο ή δεν υπήρξε;»

»Έτσι φτάσαμε στην χρεοκοπία. Κατά τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς οι απώλειες ανέρχονται σε περισσότερα από 12 δισ. ετησίως. Αντιστοίχως συμπερασμάτων με την έκθεση του κ. Σούρλα ήταν και αυτή του κ. Ρακιντζή.

Πολλοί μίλησαν περί σκευωρίας. Κανείς όμως δεν αρνήθηκε ευθέως την ύπαρξη σκανδάλο στο φάρμακο. Άκουσα και τον κ. Σαλμά αλλά και πρώην υπουργούς Υγείας να το επιβεβαιώνουν. Πριν από λίγο άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη να το επιβεβαιώνει: είπε σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Αφού λοιπόν υπάρχει δεν υπάρχει καμία ευθύνη; Δεν έφταιξε κανείς;

Δεν θα μιλήσω καθόλου από αυτό το βήμα ως νομικός. ‘Άλλωστε, όλοι εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη. Για το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης πολιτική ευθύνη υπάρχει; ‘Οσοι κυβερνούσατε αυτά τα χρόνια δεν πέρνατε χαμπάρι τίποτα; Γίνονταν εν απόλυτη αγνοία κυβερνητικών παραγόντων; Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας».

Παραλληλίζοντας την υπόθεση Novartis με το σκάνδαλο Κοσκωτά, ο πρωθυπουργός, σημείωσε «Το σκάνδαλο Κοσκωτά αφορούσε 32 εκατ. Ευρώ. Το σκάνδαλο Novartis αφορά 20 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να κάνετε μια υπέρβαση που αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος. Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη. Αντ' αυτού προτιμούσατε τη θεωρία περί δικαστικής δίωξης και σκευωρίας».

Υπενθύμισε μάλιστα και τη στάση που κράτησαν ο Ανδρέας Παπανδρέου στην περίπτωση του σκανδάλου Κοσκωτά και ο Κώστας Καραμανλής σε εκείνη του Βατοπεδίου καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να πράξει ανάλογα. «Να θυμήσω τι έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην περίπτωση του σκανδάλου Κοσκωτά και ο Καραμανλής στην περίπτωση του Βατοπεδίου. Αποδέχτηκε την πολιτική ευθύνη και έθεσε όσο διαρκούσε η έρευνα τους εμπλεκόμενους εκτός ευθύνης. Σας καλώ όλους σας να συγκρίνεται αυτή την πολιτική τοποθέτηση με τη σημερινή σας στάση.

Η στάση σας προσβάλλει τους θεσμούς και τη Δημοκρατία στον τόπο. Το πραγματικό θέμα δεν είναι να παριστάνουμε τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις. Υπάρχουν δικαστές που το κάνουν αυτό. Το πραγματικό θέμα εδώ αφορά το καθεστώς τους λόγους για τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία».

Σχολιάζοντας τις ομιλίες Βενιζέλου και Σαμαρά, τόνισε «Παρακολουθούσα τις ομιλίες Βενιζέλου – Σαμαρά. Η σημερινή παρουσία και των δυο αρχηγών των κομμάτων την κρίσιμη περίοδο της συγκυβέρνησης είναι αυτή η οποία θυμίζει στον ελληνικό λαό, αυτή τη δραματική περίοδο της λεηλασίας, της μεγάλης κρίσης και της μεγάλης ύβρεως. Και το χειρότερο είναι ότι εμφανίστηκαν και οι δυο υποσχόμενοι την επιστροφή για να πάρουν εκδίκηση. Ο Σαμαράς είπε πάνω από 20 φορές ότι θα λογοδοτήσουμε. Θα απαντήσω κι εγώ με Μπρεχτ. «Το θέμα δεν είναι τι λέει, αλλά ποιος το λέει». Ειδοποιός διαφορά με άλλα μεγάλα σκάνδαλα, δεν είναι στο μέγεθος της ζημίας αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε από τις αιτίες της διόγκωσης των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Η αλαζονεία σας δεν έχει εκφραστεί χυδαιότερα από το «μαζί τα φάγαμε». Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ολομέλεια να ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής «Σήμερα σας καλώ να πράξετε το μοναδικό ορθό και έντιμο δρόμο, να υπερψηφίσετε την προανακριτική. Να επιλέξουμε ως Ολομέλεια τον μοναδικό θεσμικά προβλεπόμενο δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής. Να επιλέξουμε τον δρόμο της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης. Είναι η μόνη επιλογή που σέβεται θεσμούς και νόμο, αλλά δίνει και σαφές μήνυμα ότι δεν θα συγκαλύψουμε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Γιατί ο ελληνικός λαός θέλει την αλήθεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider