Πολάκης: Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολάκης: Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι

«Όπου πηγαίνω τις τελευταίες ημέρες, τρεις κουβέντες ακούω: “Θα πάει κανείς φυλακή;”, “Υπάρχουν στοιχεία;”, “Προσέξτε!”», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

«Για πρώτη φορά κυβέρνηση δεν δίνει πολιτική κάλυψη σε κάτι που ο κόσμος έχει τούμπανο και «εμείς κρυφό καμάρι», τόνισε ο κ. Πολάκης, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis.

«Αυτό που κουβεντιάζουμε είναι η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα. Από το 1991 ως το 2010 δόθηκαν στη χώρα 260 δισ. ευρώ στο χώρο της υγείας. Από αυτά τα 160 ήταν δημόσια δαπάνη και τα 100 ιδιωτική. Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς το 30% της Δημόσιας και το 40% της Δημόσιας αποτελούν μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων και παράνομων αμοιβών. Συμποσούνται σε 85 δισ. ευρώ. Προσθέστε τα 150 δισ. των εξοπλισμών και τα 100 των δημοσίων έργων και βγαίνει σχεδόν το σύνολο του χρέους».

«Κάποιοι τολμούν να μιλήσουν για σκευωρία και κάνουν μηνύσεις», συνέχισε ο υπουργός Υγείας. «Να μηνύσετε τους βουλευτές που το 2011 κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση και μιλούσαν για πιράνχας και κατήγγειλαν διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Την ερώτηση έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοι βουλευτές της ΝΔ», τόνισε. «Να κάνετε μήνυση και στον κο Σαλμά που 26.5.2014 έλεγε ότι ο κος Γεωργιάδης ανέβασε την τιμή σε 265 φάρμακα και έβαλε μέσα στη λίστα 100 φάρμακα και υποστηρίζει ότι ο ίδιος κατέβασε τη φαρμακευτική δαπάνη».

«Το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιο αλλά έχει ιδιαίτερη ελληνική πτυχή γιατί η χώρα ήταν μέσα από διεθνείς συμφωνίες ήταν τιμή αναφοράς για 29 χώρες αρχικά και άλλες 50. Αγορές πολλαπλάσιες από τη δική μας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Λέτε», είπε ο κ. Πολάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, «ότι μετά το 2009 μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη αλλά δεν μειώθηκε. Μεταφέρθηκε η δαπάνη στη συμμετοχή των ασθενών, ενώ με τις υπουργικές αποφάσεις δεν πειράξατε τον μηχανισμό που παρήγαγε υπερτιμολόγηση. Συνέχισαν να έρχονται και να παίρνουν τα φάρμακα τιμή στην Ελλάδα. Μοιράσατε την πίτα και προφυλάξατε κάποιους από το να χάσουν μερίδιο στην πίτα της δαπάνης», κατήγγειλε. «Προφυλάξατε τους κολλητούς και τις μεγάλες εταιρείες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider