Την προανακριτική για τη Novartis ενέκρινε η Βουλή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την προανακριτική για τη Novartis ενέκρινε η Βουλή

Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, όπως προέβλεπε η πρόταση.

Είχε προηγηθεί σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων με βαριές κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού από εμπλεκόμενους και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παραδέχονται το σκάνδαλο αλλά όχι τις ευθύνες του, η αιτίαση του Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας: Όλοι παραδέχονται το σκάνδαλο, κανείς την ευθύνη

Για κοινή ομολογία της ύπαρξης του σκανδάλου Novartis, αλλά αποποίηση ακόμη και της πολιτικής ευθύνης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για βλακώδη θεωρία συνωμοσίας, ενώ στο ξεκίνημα του λόγου του, τόνισε ότι «υπήρξε μία ακόμη σκευωρία, ύπουλο χτύπημα. Πριν από λίγα λεπτά, η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σέβομαι το δικαίωμα να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας, αλλά και το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου. Θα ήθελα΄, όμως να επισημάνω είναι μεγάλη απορία που μου δημιουργήθηκε, ακούγοντας τους 9 από τους 10 αλλά και των άλλων ομιλητών της αντιπολίτευσης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει παράταξη που να μην έχει συμφωνήσει στην ανάγκη της δημιουργίας επιτροπής. Τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία; Υπήρξε σκάνδαλο ή δεν υπήρξε;»

Μητσοτάκης: «Οι κατηγορούμενοι έγιναν κατήγοροι και οι κατήγοροι απολογούμενοι»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας επί της πρότασης σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής. Έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες στη Βουλή», ενώ προσέθεσε ότι «οι κατηγορούμενοι έγιναν κατήγοροι και οι κατήγοροι απολογούμενοι».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε στενά στο θέμα της Novartis, αλλά αναφέρθηκε στη «μεγάλη εικόνα», όπως είπε. «Το κεκτημένο της σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου τίθεται σε αμφισβήτηση, κι όμως η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Στην Κύπρο αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας, ενώ η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα της σχέσης μας με τα Σκόπια με τον πλέον λανθασμένο τρόπο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ, αναφερόμενος στο Σκοπιανό σημείωσε ότι «φτάσατε να περιγράφετε ως όχλο τους πολίτες που διαδήλωναν επειδή δεν σας εμπιστεύονταν και επειδή εξέφραζαν την πατριωτική τους ευαισθησίες»

«Αν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος μπορούσαν να κατανοήσουν ότι οι ανάγκες του έθνους απαιτούν να βάλουν τις ανάγκες του έθνους πάνω από το κομματικό συμφέρον, δεν θα ήμασταν μια αδύναμη χώρα σε μια περιοχή που φλέγεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Αντί να πάμε ενωμένοι στα κυριαρχικά δικαιώματα, αυτά εμβολίστηκαν και με ευθύνη της κυβέρνησης αναλωνόμαστε σε κυνήγι μαγισσών. Εσείς οι ίδιοι θέτετε σε αμφισβήτηση το αφήγημα ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα», προσέθεσε.

Καμμένος: Δεν θα ψηφίσω παραπομπή Σαλμά

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός ΕΘνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε στην ομιλία του στη Βουλή, ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μ. Σαλμά, προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση Novartis, και εδώ, και στις ΗΠΑ.



«Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό και θα κάνω τα πάντα για να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος. Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ωστόσο πως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν θα έρθει στην Βουλή υποστηρίζοντας πως «για τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους απαιτούνται δέκα χρόνια».

Λεβέντης: Κακώς συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών

«Να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών» στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέγοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο».

Ο κ. Λεβέντης τόνισε «αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις εκλογές είναι λάθος» και του πρότεινε να το ξανασκεφθεί μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας και να βγάλει τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Αρνήθηκε να μιλήσει στη Βουλή ο Θεοδωράκης - Κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά

Αρνήθηκε να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής που συζητούσε τη συγκρότηση της προκαταρκτικής επιτροπής εξέτασης της υπόθεσης Novartis, ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά από διαδοχικές αλλαγές που επέβαλλε το προεδρείο στην σειρά των ομιλιών. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατέθεσε πάντως την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει στα πρακτικά της Βουλής.

Σε αυτήν κάνει λόγο για νέα «ρωμαϊκή αρένα», «καθώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι οι αντίπαλοι τους είναι ένοχοι, επειδή απλώς είναι αντίπαλοί τους». Όπως τονίζει στην ομιλία του ο κ. Θεοδωράκης, «κάποιοι υποβαθμίζουν την έκταση του σκανδάλου και της ζημιάς του δημοσίου, στο όνομα της αντιπαλότητας με την κυβέρνηση. Οι πολίτες όμως θέλουν στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά θα κρίνουμε και όχι με αφορισμούς, ηθικά κηρύγματα και ιδεολογικές τοποθετήσεις. Ζούμε μια καταιγίδα … καταγγελίες, φήμες, λάσπη, μηχανορραφίες, στοιχεία, -που δεν ξέρεις αν είναι αληθινά ή κατασκευασμένα. Και ο κίνδυνος είναι να μην καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε τις λάσπες από τα στοιχεία, τις φήμες από τις αποδείξεις».

Κουτσούμπας: Γιατί να μην αφορά η έρευνα και τον Κουρουμπλή;

Για υπόθεση της Novartis που ανακινήθηκε από τους Αμερικανούς «και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβουμε πως έχουμε να κάνουμε με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ και ΕΕ» μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην παρέμβασή του στη συζήτηση για τη συγκρότηση της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Δεν τους έπιασε ο πόνος για τη διαφθορά ή για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης. Πηγή του προβλήματος είναι ότι το φάρμακο είναι ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα και ο ανταγωνισμός οξύνεται για μεγαλύτερα μερίδια. Μεταξύ των εγχώριων εταιρειών και όσων εισάγουν. Μεταξύ ομίλων που στηρίζονται από διαφορετικές συμμαχίες».

Επεισόδιο στο εντευκτήριο της Βουλής με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η Άννα Βαγενά που παρακολουθούσε από το εντευκτήριο την ιδιαίτερα έντονη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας για εκείνον και συνολικά τη Νέα Δημοκρατία σημείωσε «αυτοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα». Κάποιοι παρευρισκόμενοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να απαντήσουν στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπαράθεση κατέληξε σε αρκετά έντονο επεισόδιο.

Γεννηματά: Σκευωρία της κυβέρνησης για σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων

«Το ερώτημα που πλανάται είναι αν το ζήτημα που συζητάμε αφορά σκάνδαλο ή σκευωρία», δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της από τη Βουλή για τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis. «Δεν υπάρχει δίλημμα, ισχύουν και τα δύο. Σκάνδαλο στην εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και σκευωρία της κυβέρνησης για σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της», τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Η επιλογή του χρόνου, των προσώπων οι δηλώσεις Τσίπρα και κυβερνητικών αξιωματούχων, οι δικονομικές παραβιάσεις και οι μαρτυρίες καταδεικνύουν την ύπαρξη συνωμοσίας», επεσήμανε η κ. Γεννηματα, επικαλούμενη και την απόφαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που όπως είπε «εξέθεσε» την κυβέρνηση. «Οι μάρτυρες στους οποίους στηριχτήκατε», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, «κατέπεσαν σε καθεστώς απλής προστασίας και μετά αναβαθμίστηκαν σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αφού πρώτη υπήρξαν αντιδράσεις και κατακραυγή εναντίον σας».

«Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια. Να διαπιστωθούν τα θεσμικά κενά που επιτρέπουν τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν ενδιαφέρεται. Γιατί αν ενδιαφερόταν θα φρόντιζε να υπάρχει πλήρης έλεγχος χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και επιδιώκει μέσω της υπόθεσης Novartis να έχει κομματικά οφέλη.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενη στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ρώτησε αν αποδέχεται το σκέλος του σκανδάλου και στη συνέχεια η κ Γεννηματά αναφερόμενο στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών σημείωσε ότι αυτό απαιτεί αλλαγή του συντάγματος και άρα ευρύτερη συνεννόηση. «Αν πιστεύετε κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να υπάρξει, μαζί σας να συζητήσουμε μια μίνι αναθεώρηση σε βασικές διατάξεις».

«Η αποψινή συζήτηση γίνεται σε βαριά ατμόσφαιρα με την κοινή γνώμη σε σύγχυση με αποκλειστικά δική σας ευθύνη», συνέχισε απευθυνόμενη εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα. «Η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητα της καταπατώντας διεθνείς συνθήκες. Η αδράνεια της κυβέρνησης θα βλάψει το δημόσιο συμφέρον. Και αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ, προσπαθήσατε να διχάσετε πολιτικούς αντιπάλους και τον λαό και είμαστε μπροστά στο κίνδυνο σαλαμοποίησης της λύσης».

Λοβέρδος: Κουκουλοφόροι κελεύουν, Τσίπρας εκτελεί

«Μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ πως ο πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμορίτη εξαπέλυσε βδελυρή εκστρατεία εναντίον του πολιτικού κόσμου και εμού προσωπικά», διεμήνυσε από τη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρώην υπουργός Υγείας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ενώ καταφέρθηκε με ιδιαίτερο μένος εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων τους οποίους δε σταμάτησε να αποκαλεί «αθλίους, κουκουλοφόρους και φερέφωνα»,

«Ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να σηκώσει το βάρος της αποτυχίας του για την ισχυρή μου αντιπολιτευτική φωνή που κάνει ζημιά. Γιατί άσκησα σκληρή κριτική για το δημοψήφισμα, το τρίτο μνημόνιο, τις τηλεοπτικές άδειες, τη Σαουδική αραβικό, το ναυάγιο της επίσκεψης Ερντογάν και άλλα πολλά. Είναι ελάχιστος ο Τσίρπας για να φιμώσει τη δική μου φωνή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος..

«Με θρέφει η αντιπαράθεση από τα φοιτητικά μου χρόνια. Από εκεί μέχρι την ατιμία όμως υπάρχει τεράστια απόσταση. Πολιτεύτηκα εδώ και 18 χρόνια με διαφάνεια. Και κάποιοι αχρείοι προσπαθούν να με σπιλώσουν με τις φαιδρότητες όπως αποδείχθηκαν, τα βάναυσα ψεύδη των κουκουλοφόρων μαρτύρων. Δεν θα υπάρξει έλεος στα πολιτικά ζόμπι που παραπαίουν».

Αναφερόμενος στα όσα κατέθεσαν εναντίον του οι προστατευόμενοι μάρτυρες ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε: Το πρόβλημα δεν είναι ότι πιθανολογούν εκδοχές, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι καταθέτουν ασυνάρτητα γεγονότα. Και εξηγώ:

1. Το πρώτο που ανέφεραν είναι ότι συναντιόμουν με τον Φρουζή από το 2009, ανταλλάσσαμε μέηλ και τηλεφωνήματα όταν ήμουν υπουργός Εργασίας. Δε ντρέπεστε; Αναφέρεστε στο 2009 και το 2011 ενώ γνώρισα τον Κωνσταντίνο Φρουζή μετά την εκλογή του το 2012.

2. Το 2011 δεν ήξερα ούτε τον Φρουζή ούτε και κανέναν άλλον από τη Novartis. Κανείς δε μου είχε ζητήσει το παραμικρό, δε με πλησίασε ποτέ κανείς εκτός κι αν ήταν για εξώδικα και μηνύσεις γιατί έβλαπτα με τις αποφάσεις μου τις εισπράξεις τους. Το φάρμακο αυτό είχε επιλέξει και ο ΕΟΦ και οι υπηρεσίες του υπουργείου και κάναμε όλοι άριστα. Ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που μπορούσε να γίνει χορήγηση από στόματος με μειωμένες παρενέργειες.

3. Λενε ότι είχα συναλλαγές με εταιρείες. Είστε με τα καλά σας; Η εταιρεία που μου χρεώνουν απάντησε ότι κανείς δεν έχει ούτε καν απλή γνωριμία μαζί μου.

4. Λένε ότι ο Μανιας και Μανιαδάκης ήταν σύμβουλοί μου. Κανείς από τους δύο δεν υπήρξε ούτε σύμβουλος ούτε συνεργάτης. Ο πρώτος ήταν εξωτερικός συνεργάτης του υπουργείου Εμπορίου που μεταφέρθηκε στο Υγείας και ο δεύτερος ήταν σε κάποια «επιτροπή σοφών» όπως τις αποκαλούν. Εγώ χρειαζόμουν κομάντο και με αυτούς λειτουργησα.

5. Μείωσα τις τιμές αλλά έκανα εξαιρέσεις στη Novartis λένε. Από εμένα όλες οι εταιρείες έχασαν δισ. εξαιτίας της πολιτικής μου. Οι ρουφιάνοι οι χαφιέδες λένε ότι σε 12 φάρμακα έγιναν εξαιρέσεις. Σας ενημερώνω ότι τα 7 από αυτά παρουσίασαν επί των ημερών μου συνεχείς μειώσεις ενώ τα δυο από αυτά διατήρησαν σταθερές τιμές.

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Υγείας διερωτήθηκε για το πώς υπήχθησαν οι «ψευδομάρτυρες» όπως τους αποκαλεί σε καθεστώς προστασίας, καθώς ο νόμος επιβάλλει να δίδεται προστασία όταν αποκαλύπτεται κάτι κρίσιμο και αυτό σε αυτή την περίπτωση δε μπορούσε να ελεγχθεί.

«Για να προστατευτεί ένας μάρτυρας πρέπει να κινδυνεύει. Εδώ από ποιον κινδυνεύουν οι μάρτυρες; Από υπουργούς; Οι ψευδομάρτυρες προστατεύουν την πλεκτάνη και τη συμμορία που τους μεθόδευσε».

Σαμαράς: Ο Φρουζής αποκαλούσε «ανάλγητη» την πολιτική μου στο φάρμακο

Για το «τέλος της αστικής δημοκρατίας» έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Παράλληλα όπως τόνισε τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και για τον εκδότη της εφημερίδας που ασχολήθηκε εντατικά με την υπόθεση, τόνισε πως «δεν έψαξαν για τους ενόχους, τους επέλεξαν».

«Δεν ήρθα να διατρανώσω πώς είμαι αθώος, δε το έχω ανάγκη. Ήρθα να καταγγείλω τους κίνδυνους για τη χώρα και το πολίτευμα. Προειδοποιώ το σώμα ότι οταν αποδειχθεί πλήρως πως το κατηγορητήριο είναι στημένο, και οι καταγγελίες εναντίον μου και εναντίον αθώων υπουργών συκοφαντικές θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να δημιουργηθεί αφού κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλείται ανωνύμους ψευδομάρτυρες για να σπιλώνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μιλάμε για το τέλος της αστικής δημοκρατίας» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κουρουμπλής: Ανέκδοτο οι κατηγορίες εναντίον μου

Ως «απλό ανέκδοτο» χαρακτηρίζει τις εις βάρος του καταγγελίες για την φαρμακευτική πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Υγείας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Με κείμενο που καταθέτει στα πρακτικά της Βουλής, ο κ. Κουρουμπλής απαντά στη Νέα Δημοκρατίας και το Κίνημα Αλλαγής που ζήτησαν και 11η κάλπη στη σημερινή συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis, για την εμπλοκή του ιδίου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επιχειρεί με την ανακοίνωσή του να απορρίψει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ανατιμολόγηση των φαρμάκων και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. «Είναι προφανές κύριοι συνάδελφοι ότι οι ιστορίες για την υπουργική απόφαση της ανατιμολόγησης που δήθεν δεν έκανα και για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης που υποτίθεται ότι προκάλεσα, συνιστούν σοβαρές κατηγορίες που τελικά καταντούν απλό ανέκδοτο, όπως αποδεικνύουν τα σχετικά έγγραφα που καταθέτω στα πρακτικά» αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Βενιζέλος: Δεν μπόρεσαν να αφηγηθούν μια σκαμπρόζικη ιστορία και για μένα

Για τον σκοπό της ανακίνησης της υπόθεσης Novartis, μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατηγορείται για την εποχή που βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ Ιουνίου 2011 και Μαρτίου 2012.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε χαρακτηριστικά «Το θεμελιώδες ερώτημα. Γιατί γίνεται τώρα; Επειδή εμφανίστηκαν κάποιοι πρόθυμοι μάρτυρες; Πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Την υπόθεση Novartis την προαναγγέλλετε εδώ και ενάμιση χρόνο. Γιατί τώρα;

Αυτό γίνεται τώρα γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στα θέματα της οικονομίας εξατμίστηκε. Μετατράπηκε σε συστημικότητα. Γίνεται τα καλύτερα delivery boys. Γλείφετε εκεί που φτύνατε. Το αφήγημα της καθαρής εξόδου, δεν προκύπτει, προσκρούει στις αγορές. Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις πως δεν υπάρχει καθαρή έξοδος.

Η κυβέρνηση αναζητά την εύκολη διαφυγή, που είναι ο εκβιασμός των θεσμών. Είναι όμως η πιο ανεύθυνη διαφυγή. Στη Δικαιοσύνη η κατάσταση είναι ζοφερή».

Σαλμάς: Με τις ενέργειές μου αποκαλύφθηκαν οι πρακτικές της Novartis

Ότι όχι μόνο δεν είχε καλή σχέση με τη Novartis, αλλά αντίθετα πως η εταιρεία πλήρωνε για να τον πολεμούν, ισχυρίστηκε ο πρώην υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς.

Ο κ. Σαλμάς, ο οποίος βρέθηκε στο υπουργείο από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και τις εκλογές του ίδιου έτους και έπειτα και πάλι το 2013, σημείωσε πως με τις δικές του ενέργειες αποκαλύφθηκαν οι αθέμιτες πρακτικές της Novartis και ως εκ τούτου, δεν είχε φανταστεί ότι θα βρισκόταν να απολογείται.

«Θα το δικαιολογούσα λέγοντας ότι έκανα πολλούς εχθρούς στη μάχη κατά της διαφθοράς. Αλλά αν είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος, τότε ζητώ οι Έλληνες να μείνουν δίπλα μου ως το τέλος» σημείωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος αρνούμενος να απαντήσει στις αοριστίες της ελληνικής δικογραφίας, ισχυρίστηκε ότι «το μόνο συγκεκριμένο που προκύπτει και από καταθέσεις στις ΗΠΑ, είναι ότι η Novartis δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπηρεσιακές μου αποφάσεις και πως πλήρωναν χρήματα για να με πολεμήσουν».

Ακόμα σημείωσε: «Δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν κέρδισα, έχασα φίλους. Δεν έχω πάει ούτε ένα ταξίδι πληρωμένο από φαρμακευτική εταιρεία».

Παφίλης: Να καταθέσουν οι μάρτυρες επωνύμως

Στο γεγονός ότι πρέπει να καταθέσουν επωνύμως οι μάρτυρες, υπό την προστασία του κράτους και με συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αθανάσιος Παφίλης. Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, δημιουργώντας την αυταπάτη ότι «μάχεται τον καπιταλισμό».

Αναλυτικά ο κ. Παφίλης δήλωσε: «Ο λαός γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία. Η συζήτηση είναι επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Λέγεται συζήτηση περί σκανδάλων, που συνοδεύεται απο βαρύγδουπες εκφράσεις και τις χρησιμοποιούν κόμματα στυλοβάτες του συστήματος. Σκάνδαλο Novartis... Μήπως ζούμε σε άλλο κόσμο; Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η συμφωνία για τη Siemens; Την τηρήτε; Όλα στο φως, λέτετ... Τόση υποκρισία; Δεν γνωρίζετε πώς λειτουργεί το σύστημα; Γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο; Όλοι σας. Γιατί λέτε ότι θα αποκαλυφθεί όλη η διαπλοκή; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Υπηρετούνται και άλλες σκοπιμότητες. Αποπροσανατολισμός από βασικά προβλήματα και άλλα πολιτικά παιχνίδια. Υπάρχει ένα άβατο. Ποιο είναι; Το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό είναι στο άβατο».

Πολάκης: Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι

«Όπου πηγαίνω τις τελευταίες ημέρες, τρεις κουβέντες ακούω: “Θα πάει κανείς φυλακή;”, “Υπάρχουν στοιχεία;”, “Προσέξτε!”», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

«Για πρώτη φορά κυβέρνηση δεν δίνει πολιτική κάλυψη σε κάτι που ο κόσμος έχει τούμπανο και «εμείς κρυφό καμάρι», τόνισε ο κ. Πολάκης, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis.

«Αυτό που κουβεντιάζουμε είναι η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα. Από το 1991 ως το 2010 δόθηκαν στη χώρα 260 δισ. ευρώ στο χώρο της υγείας. Από αυτά τα 160 ήταν δημόσια δαπάνη και τα 100 ιδιωτική. Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς το 30% της Δημόσιας και το 40% της Δημόσιας αποτελούν μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων και παράνομων αμοιβών. Συμποσούνται σε 85 δισ. ευρώ. Προσθέστε τα 150 δισ. των εξοπλισμών και τα 100 των δημοσίων έργων και βγαίνει σχεδόν το σύνολο του χρέους».

Γεωργιάδης: Ζητώ να δικαστώ, δεν κρύβομαι πίσω από παραγραφές

Την διάθεση να δικαστεί για όλα τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ακόμα κι αν αυτά έχουν παραγραφεί δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, να κάνει το ίδιο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης που υπήρξε υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2013 ως και τον Ιούνιο του 2014, κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να τον ακούσουν και να τον κρίνουν για όσα θα πει. Σημείωσε μάλιστα «Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση. Η σημερινή κοινωνία, πιστεύει ότι οι πολιτικοί όλοι τα παίρνουν. Στην πραγματικότητα για τους πολιτικούς υπάρχει μάλλον τεκμήριο ενοχής. Θα πρέπει να κοπιάσω για να πείσω να φύγει αυτή η σκιά από πάνω μου».

Ο πρώην υπουργός Υγείας, υπογράμμισε εγκαλώντας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή «Διαφωνώ με την παραγραφή της απιστίας. Εγώ θέλω να χρησιμοποιήσω τις ρήτρες του νόμου Καστανίδη. Θέλω να ζητήσω εγγράφως να δικαστώ και να μην κρυφτώ πίσω από καμία παραγραφή. Φαντάζομαι το ίδιο και ο κ. Κουρουμπλής και δεν καταλαβαίνω γιατί του στερείτε το δικαίωμα. Θα καλούσα και τώρα τον Κουρουμπλή να βρεθεί στην επιτροπή και να μην κρυφτεί πίσω από την παραγραφή. Ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι όποιος μιλά για παραγραφή είναι ένοχος. Ο μόνος που χρησιμοποιεί την παραγραφή, είστε εσείς».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αυξήσεις των φαρμάκων της Novartis επί υπουργίας του, απάντησε: «11 φάρμακα της Novartis έχουν αυξηθεί επί της πρώτης φοράς Αριστεράς. Δε θεωρώ ότι είναι ύποπτη η αύξησή τους, γιατί δεν μπορείτε να έχετε σχέση».

Τονίζει μάλιστα πως την εποχή εκείνη «Ο Μπέζας είχε την ευθύνη των τιμών και όχι εγώ. Όμως αυτό το δελτίο δεν έχει τίποτα το κακό» ενώ παράλληλα συμπλήρωσε «Οι μάρτυρες είναι μιλημένοι. Έκαναν έρευνα μηνών για να συμφωνούν με τα δημοσιεύματα και όσα έχει πει στη Βουλή ο Τσίπρας. Ο αριθμός δεν βγήκε τυχαία. Έχει γραφτεί από τον Βαξεβάνη, έχουμε πάει στα δικαστήρια και έχει ζητήσει αναβολή».

Δημήτρης Σταμάτης: Πραγματική Προανακριτική, όχι διαιώνιση της λάσπης

Βολές εναντίον τόσο των χειρισμών της δικαιοσύνης, όσο και εναντίον των κυβερνητικών χειρισμών εξαπέλυσε μιλώντας στην Ολομέλεια ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Επικρατείας επί κυβερνήσεως Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης.

«Ασφαλώς και δεν ήρθε αμελλητί η δικογραφία», είπε ο κ. Σταμάτης, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να έχει φτάσει στη Βουλή από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκαν ονόματα πολιτικών. «Οι εισαγγελείς όχι απλά περιέγραφαν τη δικογραφία, επί τρίμηνο, αλλά έκαναν και αλληλογραφία με το FBI. Έχει ξεφύγει από τις αρμοδιότητές της η εισαγγελική αρχή», είπε ο κ. Σταμάτης. Μάλιστα, ανέφερε ότι ονόματα πρωτοακούστηκαν στις 6/11/2017 και η εισαγγελέας δεν τα έστειλε στη Βουλή, μέχρι να ακουστούν τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην απουσία επικύρωσης του χαρακτήρα των προστατευομένων μαρτύρων από τον αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Για ποιο λόγο η εισαγγελεύς δεν υπήγαγε τους μάρτυρες στο καθεστώς του 2014 και τους υπήγαγε στου 2001; Ή δεν ήξερε τον νόμο του 2014, οπότε τι εμπιστοσύνη να έχουμε σε εισαγγελέα που δεν γνωρίζει πρόσφατο, ειδικό νόμο, ή τον ήξερε και το έκανε γιατί κατά πάσα πιθανότητα γνώριζε ότι οι μάρτυρες δεν είναι άδολοι, όπως απαιτεί το άρθρο 45», ανέφερε ο πρώην υπουργός. «Δεν είναι μόνο κουκουλοφόροι, είναι δόλιοι, έχουν συμφέρον», προσέθεσε.

«Με αυτά τα στοιχεία κανένας δεν θα διόγκωνε την υπόθεση, η οποία ασφαλώς είναι σκάνδαλο», είπε ο κ. Σταμάτης, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί το κάνει. Αναφέρθηκε, δε, στην ανάγκη να υπάρξει μια ειλικρινής Προανακριτική Επιτροπή που να μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Πραγματική προανακριτική, όχι συγκάλυψη για να διαιωνίζεται το καθεστώς της λάσπης για όσο θέλει η κυβέρνηση», ανέφερε.

«Ο Σαμαράς προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να προστατευθεί από παράνομες ενέργειες δικαστικών κατά το στάδιο της προδικασίας. Δεν απειλεί και δεν εκβιάζει, ζητά την προστασία του», κατέληξε ο κ. Σταμάτης.

Κουτρουμάνης για Novartis: Δεν έχω σχέση με την υπόθεση

Πως είναι απόλυτα καθαρός και δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση Novartis, ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κουτρουμάνης, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

«Είμαι απόλυτα καθαρός. Ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο σκάνδαλο» σημείωσε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της τρικομματικής υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Παράλληλα σχολίασε το κλίμα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας «Δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες. Δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν υπουργοί μιλούν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο».

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρθηκε στη δράση του, πριν την υπουργοποίησή του, τονίζοντας «Τουλάχιστον από το 2000 ως το 2009 που ανέλαβα καθήκοντα, με γραπτά κείμενα και παρεμβάσεις είχα αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα, είχα μιλήσει για τη λεηλασία των πόρων των ταμείων, είχα μιλήσει για όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι φαρμακευτικές και για την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση».

Επιστρέφοντας στα της υπουργικής του θητείας τόνισε ότι «Άσκησα τα καθήκοντά μου υποδειγματικά με γνώμονα μόνο το δημόσιο συμφέρον. Ότι έχω κάνει στη ζωή μου το έχω κάνει με σκληρή δουλειά. Ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό για παράνομες πράξεις. Έχω βγει και χρεωμένος από την πολιτική. Ποτέ δε συνάντησα ποτέ κανέναν από την εταιρεία. Ο Φρουζής ήρθε ως πρόεδρος του ΣΦΕ στο υπουργείο. Ποτέ κατά μόνας, ποτέ δεν είχα επικοινωνία μαζί του».

Λυκουρέντζος: Δεν έχω σχέση με καμία φαρμακευτική

«Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα. Ουδεμία σχέση έχω με καμία φαρμακευτική», δήλωσε ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας, το μεσημέρι της Τετάρτης, στη Βουλή.

«Αν αισθανόμουν την παραμικρή ενοχή δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ», σημείωσε για να προσθέσει στη συνέχεια πως «Δεν με αφορούν όποιες εκτιμήσεις για παραγραφή αδικημάτων. Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπεράσπιση της τιμής μου».

Όπως εξήγησε, υπηρέτησε για ένα χρόνο υπουργός Υγείας αλλά δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης υγείας και κατά συνέπεια η έκδοση δελτίων φαρμάκου. «Δεν υπέγραψα καμία απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων και δεν είχα προσωπική σχέση με κανένα στέλεχος από την αγορά φαρμάκου».

Όπως πρόσθεσε, δεν αναφέρεται στα στοιχεία του FBI αλλά ένας μάρτυρας λέει ότι προωθούσε προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. «Όχι μόνο δεν το έκανα αλλά παρακολουθούσα κάθε εξέλιξη για να κρατήσω την φαρμακευτική δαπάνη στα οριζόμενα από το Μνημόνιο επίπεδα».

Στουρνάρας: Βρίσκομαι στη Βουλή για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της ΤτΕ

Τη θέση πως «βρίσκομαι στη Βουλή για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος», εξέφρασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis.

«Δίστασα για λίγο να έρθω στη Βουλή. Όμως η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να κριθεί ως καταφρόνηση των θεσμών. Η δικαιοσύνη έχει κάθε δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους. Μήπως θα έπρεπε να παραιτηθώ για να διασφαλίσω πως η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη; Βρίσκομαι στη Βουλή για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της ΤτΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

«Συκοφαντούν τη σύζυγό μου με στόχο εμένα», εξήγησε, στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας, περιγράφοντας τη δράση της εταιρείας της συζύγου του και τις σχέσεις της με την Novartis.

Σε άλλο μέρος της εισήγησής του στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «βλακώδεις και συκοφαντικές» τις καταγγελίες που διατυπώνονται κατά της εταιρείας της συζύγου του.

«Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου, γιατί όσα υπομένει τόσα χρόνια, τα υπομένει γιατί είναι παντρεμένη μαζί μου», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Πικραμμένος για Novartis: Θέλω να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία

Για ανυπόστατες κατηγορίες έκανε λόγο ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της Novartis αναρωτήθηκε «στα 40 χρόνια που είμαι δικαστικός έχει ακουστεί ποτέ υπαινιγμός σε βάρος μου;».

«Οι κατηγορίες είναι απαράδεκτες» είπε και πρόσθεσε «κατακλύζομαι από αισθήματα οργής και αγανάκτησης».

«Επί υπηρεσιακής κυβέρνησής μου, ουδέποτε καταβλήθηκαν από το υπουργείο Υγείας ούτε στην εταιρεία αυτή ούτε σε άλλη εταιρεία. Εμείς δώσαμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και τα Ταμεία».

Παπαγγελόπουλος: Επίθεση στον Σαμαρά για τη Novartis

Το αδίκημα της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί, τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: «Τι εννοεί όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι τέλους; Ελπίζω να μην εννοεί τη φυσική μας εξόντωση».

«Τώρα που το σκέφτομαι ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να μιλήσει και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για να ζητήσει από το FBI να σταματήσει την έρευνα» πρόσθεσε.

Όπως είπε, απειλούνται μάρτυρες, δικαστικοί ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis.

Μάλιστα, σημειώθηκε και κόντρα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τα λεγόμενα του κ. Παπαγελόπουλου.

«Να μου μιλάτε στον πληθυντικό και να μην κάνετε σόου» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Η συζήτηση θα εξελιχθεί σε «μάχη» των πολιτικών αρχηγών.

Επεισόδιο ανάμεσα σε Χριστοδουλοπούλου – Αθανασίου

Μια φράση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε τη ... μήνιν του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ακούστηκε να λέει «άει στο διάολο» με χαμηλωμένο μικρόφωνο, μετά από κόντρα που είχε με το βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου.

«Κύριε Αθανασίου τα νομικά αφήστε τα λοιπόν. Θέλετε να μιλήσετε νομικά, πολιτικά» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου ενώ προήδρευε της διαδικασίας και με χαμηλωμένο μικρόφωνο.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αρχικά αρνήθηκε ότι έκανε το σχόλιο και μετά είπε ότι θα διαγραφεί από τα πρακτικά.

Βούτσης: Η απόφαση για δέκα κάλπες είναι επί της ουσίας

Την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως.

Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι, τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας, διευκρίνισε.

«Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μαντάς: Επικοινωνιακά τερτίπια τα περί σκευωρίας

«Δεν θα είχαμε αυτή τη συζήτηση, αν δεν υπήρχε το άρθρο 86 του Συντάγματος που περιγράφει τις διαδικασίες. Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, στη συζήτηση για την Novartis.

«Tα περί σκευωρίας, αποτελούν επικοινωνιακά τερτίπια» είπε ο Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισοδυναμεί με έγκληση και όχι με κατηγορητήριο.

«Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο, με τα ονόματα όμως» είπε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε ότι κανένα διαδικαστικό τερτίπι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και γι΄ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το περιεχόμενο και την ουσία της πρότασης για την ειδική επιτροπή και την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Κουτσούκος: Να στηθούν 12 κάλπες

Ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».

Βορίδης: Μία κάλπη στη Βουλή για την Novartis

Ο Μάκης Βορίδης ζήτησε να στηθεί μία κάλπη και όχι δέκα στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για την Novartis.

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.

Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Παφίλης: Nα διεξαχθεί έρευνα για όλα τα πρόσωπα και για όλα τα αδικήματα

Τη θέση πως «πρέπει να βγουν οι κουκούλες» στην υπόθεση της Novartis εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο κ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.

Δένδιας: Στην Ολομέλεια η απόφαση για μια κάλπη

Την πεποίθηση της ΝΔ πως «Η Ολομέλεια της Βουλής, ως κυρίαρχο όργανο, θα πρέπει να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis» εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια» είπε ο Νίκος Δένδιας, για να προσθέσει ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

Πολιτική θύελλα στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, σε συνέχεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα, να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στην ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, θα υποστηρίξει ότι υπήρχαν προνομιακές σχέσεις πολιτικών προσώπων με υψηλόβαθμα στελέχη φαρμακευτικών βιομηχανιών. Ειδικά για τη ΝΔ, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίθεση και να απαντήσει στις αιτιάσεις της περί σκευωρίας, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθεια τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider