Θύελλα στην Ολομέλεια για τη Novartis

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θύελλα στην Ολομέλεια για τη Novartis

Πολιτική θύελλα αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που θα θυμίσει…μέρες Ζωής Κωνσταντοπούλου-τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη διάρκεια-, καθώς δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τις πρώτες πρωινές ώρες, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που το Προεδρείο διαμηνύει πως θα καταβάλλει, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις των ομιλητών μέχρι τις 23:00 το βράδυ, περίπου.

Eπί της μαραθώνιας διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να έχει περαιωθεί σε μια μόνο συνεδρίαση και δεν θα επεκταθεί και αύριο, Πέμπτη, η συζήτηση θα ξεκινήσει με 10λεπτες τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, μετά θα μιλήσουν 16 βουλευτές (6 ΣΥΡΙΖΑ, 3 ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος), ενώ 12 λεπτά προβλέπονται για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Ακόμα, θα μιλήσουν οι 4 υπουργοί και αναπληρωτές αυτών Υγείας και Δικαιοσύνης, ενώ 20 λεπτά με ανοχή προβλέπονται για τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα. Τον γύρο των τοποθετήσεων θα ολοκληρώσουν το βράδυ οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ο μόνος που δεν θα δώσει το παρών είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έχει αποστείλει υπόμνημα από χθες το απόγευμα.

Σε κάθε περίπτωση, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ένταση για πολλούς λόγους θα είναι εξαιρετικά μεγάλη ήδη από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε, το πρώτο πράγμα που αναμένεται να τεθεί εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως είναι το αίτημα να στηθεί μια αντί για δέκα κάλπες, αλλά και τα ψηφοδέλτια να ανταποκρίνονται στο ερώτημα που απορρέει από την πρόταση της πλειοψηφίας, για το αν τα φερόμενα ως αδικήματα έχουν τελεστεί κατά τη διάρκεια ή επ’ ευκαιρία της θητείας των πολιτικών προσώπων.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές πως στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να ρίξουν τους τόνους, αποφεύγοντας να προκαταλάβουν την τέλεση παράνομων πράξεων από τα κατονομαζόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιμένει στο τεκμήριο αθωότητας των κατονομαζόμενων προσώπων. Από την άλλη, όμως, τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα λάβουν τον λόγο όσο και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσουν δριμεία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την υπόθεση της Novartis, για τις έκνομες πρακτικές της, αλλά και για τη ζημία που φέρεται να έχει υποστεί από αυτές το δημόσιο. Είναι, δε, σαφές πως η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού θα διατρέχεται από το γνωστό πλέον «ηθικό πλεονέκτημα». Πάντως, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η δημιουργία εντυπώσεων, αλλά η αποκάλυψη της αλήθειας και θα επιτεθεί την ίδια ώρα με σφοδρότητα στη ΝΔ, αλλά και σε κατονομαζόμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως π.χ. ο κ. Σαμαράς, για τα περί «μεθοδεύσεων» και «κουκουλοφόρων» (για τους προστατευόμενους μάρτυρες).

Από τη μεριά της η ΝΔ, πάντως, o Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα σήμερα, με αιχμή του δόρατος τις καταγγελίες για λάσπη στον ανεμιστήρα και επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Eπίσης, στη ΝΔ θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την παραδοχή εκ μέρους του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι, όταν λαμβάνονταν οι μαρτυρικές καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, αυτός δεν είχε χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια, ως προβλέπεται εκ του νόμου, μετά από αίτημα των εισαγγελέων διαφθοράς. Υπό αυτό το πρίσμα, συνεπώς, γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι οι ενδείξεις περί μεθόδευσης όχι απλώς πυκνώνουν, αλλά καθίστανται συντριπτικές. «Η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το Κράτος δικαίου», σημείωνε επ' αυτού η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη χθες. Τέλος, αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι να στηθεί μια και μόνο κάλπη, αλλά, εφοσον η κυβέρνηση εμμείνει στις δέκα, η ΝΔ θα μείνει μέσα στην αίθουσα, χωρίς όμως να νομιμοποιήσει τις κυβερνητικές “μεθοδεύσεις”, όπως αναφέρουν στελέχη της. Με άλλα λόγια, ως πιθανότερο σενάριο εκτιμάται οι γαλάζιοι βουλευτές να μένουν στο έδρανό τους, να δηλώνουν «ναι» στην προανακριτική, αλλά «όχι» στην «απόπειρα σκευωρίας» και να μην πηγαίνουν εν τέλει στην κάλπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider