ΥΠΕΞ: Η Τουρκία υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ: Η Τουρκία υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί», απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στα τουρκικά σχόλια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πως η Ελλάδα δεν θα έχει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά αναφέρθηκε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με τον εκπρόσωπό του σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ να «εκφράζει την ανησυχία του».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι τοποθετήσει αυτού του τύπου είναι «ανησυχητικές». Ο ίδιος ανέφερε πως η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών την Τρίτη μετά το επεισόδιο στα Ίμια ήταν σε θετική ατμόσφαιρα παρά τις διαφορές των δύο χωρών και η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Υπό αυτό το πλαίσιο, για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο», ανέφερε η ανακοίνωση. «Όμως, δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μια μη ειρηνική προσέγγιση που ξεπερνά τα όρια και βρίσκεται μακριά από την υπευθυνότητα που απαιτείται από την θέση του».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha σημειώνει πως «στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε» και διαμήνυσε ότι «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί», απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στα τουρκικά σχόλια.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider