«Τα Ίμια είναι δικά μας» διαμηνύει η Άγκυρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τα Ίμια είναι δικά μας» διαμηνύει η Άγκυρα

«Τα Ίμια είναι δικά μας» διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση το βράδυ της Τρίτης, πυρπολίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί το τελευταίο 24ωρο με αιχμή την εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη και όπως συνήθως κάνει αλλάζει την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι ο ΓΓ του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (Ιμια) τα οποία ανήκουν στη χώρα μας υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον αέρα και τη θάλασσα. Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθύμε τέτοιες συμπεριφορές. Πως δεν συμφέρει η ένταση και τις δυο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση»» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υπογράμμισε ότι πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία Γιλντιρίμ.

Αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό, ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, τόνισε με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Τη διπλωματία «δείχνει» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα ένταση», απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με την κινητικότητα και το σκηνικό έντασης γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια.

«Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη Hurriyet 11 τουρκικά και 8 ελληνικά πλοία βρίσκονταν νωρίτερα γύρω από τα Ίμια, τις βραχονησίδες που έχουν αποτελέσει «μήλον της Έριδος» σε αρκετές περιπτώσεις από το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου του 1996 και έπειτα.

Τα όσα ισχυρίζονται τα τουρκικά μέσα διαψεύδονται πάντως κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, η οποία μιλά για «τουρκική μονταζιέρα». Την ένταση σε στρατιωτικό επίπεδο που υπαινίσσονταν τα τουρκικά ΜΜΕ με τη υποτιθέμενη κινητικότητα γύρω από τις βραχονησίδες, ήρθε πάντως να επιβεβαιώσει σε πολιτικό επίπεδο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider