Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες - Ελληνική απάντηση σε Νίμιτς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες - Ελληνική απάντηση σε Νίμιτς

Η διαδικασία προχωρά, υπάρχει θέληση για λύση και από τις δυο πλευρές. Αυτή η θετική συγκυρία χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί σωστά. Αυτή είναι η σωστή ώρα να φτάσουμε σε μια λύση ώστε η περιοχή επιτέλους να προχωρήσει μπροστά, με τις δυο χώρες να συνεχίζουν τη συνεργασία και τη φιλία τους, τόνισε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Ερωτώμενος αν οι προτάσεις του περιλαμβάνουν αλλαγές εκτός του ονόματος, ο Μάθιου Νίμιτς σημείωσε πως δεν έχει πάρει κάποιο μήνυμα πως η ελληνική πλευρά αρνείται την ταυτότητα των πολιτών της πΓΔΜ. «Πιστεύω πως η λύση, που είναι πιθανή, είναι συνεπής. Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δυο πλευρών, όμως είμαι αισιόδοξος» σημείωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, σημείωσε: «Έχουμε πλήρη κατανόηση αυτής της οπτικής. Θέλουμε το ζήτημα να λυθεί, με τρόπο αξιοπρεπή και για τις δυο χώρες. Καταλαβαίνουμε τους Έλληνες πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, όμως ούτε οι Έλληνες, ούτε κανείς στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών».

Ο Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι η υποστήριξη του Νίμιτς ήταν σημαντική, όμως επέστησε την προσοχή για τη δημοσιοποίηση των τελικών θέσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσοχή είναι πολύ σημαντική για τη λύση, καθώς όσο περισσότερος λόγος γίνεται περί κόκκινων γραμμών, ο χώρος που μένει για διαπραγμάτευση λιγοστεύει όπως και εκείνος για μια κοινά αποδεκτή λύση.

«Υπάρχει από την δική μας πλευρά θέληση και ελπίζουμε το ίδιο και για την άλλη πλευρά. Αν υπάρχει ένας τρόπος που να σέβεται τις ταυτότητες και των δυο πλευρών και την αξιοπρέπεια και των δυο, θα την βρούμε. Ίσως να μην υπάρχει τέτοια, όμως είμαστε αναγκασμένοι να ψάξουμε για να την βρούμε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση, στηρίζεται στις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς. «Υπάρχουν κάποιες ιδέες που δεν είναι κακές και άλλες που προκάλεσαν την ανησυχία μας. Θα δούμε πως θα συνεχιστεί η διαδικασία με βάση τις επαφές του με την Ελλάδα και τις συζητήσεις εδώ στα Σκόπια», υπογράμμισε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Ερωτώμενος αν οι προτάσεις του, περιλαμβάνουν αλλαγές εκτός του ονόματος, ο Μάθιου Νίμιτς σημείωσε πως δεν έχει πάρει κάποιο μήνυμα πως η ελληνική πλευρά αρνείται την ταυτότητα των πολιτών της πΓΔΜ.

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Να μην μας ερμηνεύει ο κ. Νίμιτς

Σε αυτήν την τελευταία τοποθέτηση έδωσε απάντηση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς τον κ. Νίμιτς, τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε διατυπώσει σαφώς την άποψή μας. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε να μας ερμηνεύει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider