FT: «Στοίχημα» το Σκοπιανό για τον Αλέξη Τσίπρα

Παρασκευή Βονάτσου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: «Στοίχημα» το Σκοπιανό για τον Αλέξη Τσίπρα

Ως ...παρτίδα πόκερ για τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζουν το Σκοπιανό οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.

Η εφημερίδα όμως προσθέτει ότι για τους «βαθιά θιγμένους Έλληνες ένας συμβιβασμός μπορεί να είναι αυτό που θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει».

Αρχικά, η εφημερίδα κάνει μια αναδρομή στο θέμα λέγοντας: «Μετά από 20 χρόνια μιας χωλής κατάστασης, οι κάτοικοι της «Μακεδονίας» θα δουν πώς θα λέγεται η χώρα τους».

«Η ιστορία κρατάει από το 1991 μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που οδήγησε στην δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Από τότε η Ελλάδα αντιδρά στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τον... μικρό της γείτονα, θεωρώντας ότι συνιστά ευθεία απειλή κατά της ελληνικής Περιφέρειας Μακεδονία.

Ένας προσωρινός συμβιβασμός οδήγησε στο να λέγεται από το 1995 «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Περίπου το 60% των Ελλήνων φαίνεται να αντιτίθεται στο όνομα Μακεδονία και γι αυτό χιλιάδες έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να συνεχίσουν και αυτή την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.

Η εκτίμηση της εφημερίδας είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε άβολη θέση καθώς δέχεται μεγάλες πολιτικές πιέσεις.

«Η Νέα Δημοκρατία επετέθη στον κ. Τσίπρα χρεώνοντάς του εν κρυπτώ συζητήσεις σχετικά με το Σκοπιανό, ενώ η Εκκλησία που στην αρχή κράτησε αποστάσεις από τα συλλαλητήρια «καλύπτοντας» πρακτικά τον κ. Τσίπρα, στη συνέχεια «βγήκε μπροστά» και τα υποστήριξε» αναφέρει η εφημερίδα.

Το θέμα είναι «αγκάθι» για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ετοιμάζεται να γιορτάσει την έξοδο από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια.

Οι λύσεις που έχει φέρει στο τραπέζι ο Μάθιου Νίμιτς, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, περιλαμβάνουν «υβριδικά» ονόματα για το όνομα της χώρας όπως Nova Macedonia ή Vardarska Macedonia

«Ένας συμβιβασμός υπό τον Τσίπρα θα μπορούσε να τον αναγάγει σε έναν Μπίσμαρκ των Βαλκανίων» λένε οι Financial Times.

«Για τους βαθιά θιγμένους Έλληνες, οι οποίοι έχουν βρίσκονται κάτω από την εξουσία των εξωτερικών πιστωτών για σχεδόν μια δεκαετία, μπορεί να αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.