Τζιτζικώστας: Η Θεσσαλονίκη να γίνει η «ατμομηχανή» της χώρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζιτζικώστας: Η Θεσσαλονίκη να γίνει η «ατμομηχανή» της χώρας

Το όραμά του η Θεσσαλονίκη να γίνει ανάπτυξης της χώρας μοιράστηκε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με το κοινό του «1ου Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσαν το ΕΛΙΝΕΚΑ, το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο».

«Η Ελλάδα θα πάει προς τα πάνω, αλλά πέρα από το ότι πρέπει να πάει προς τα πάνω πρέπει να πάει και μπροστά» τόνισε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η «ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας», ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ρόλο της αυτοδιοίκησης γιατί το μέλλον ανήκει στις πόλεις.

Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι το ζητούμενο είναι «πώς θα παράγουμε ευκαιρίες για όλους και πλούτο για την Ελλάδα» και επισήμανε πως έχει σημασία «το είδος, το μέγεθος και η διάρκεια» της ανάπτυξης που επιζητούμε, όπως και επίσης εάν είμαστε προετοιμασμένοι να την επιτύχουμε, ως χώρα, αφήνοντας πίσω την προηγούμενη περίοδο, σε ένα «κόσμο νέων ταχυτήτων, νέων δυνατοτήτων», ο οποίος έχει «περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερες προκλήσεις».

«Κρίνεται τελικά, αν είχαν νόημα οι θυσίες των πολιτών, οι προσπάθειες των επιχειρήσεων όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης» είπε ο κ. Τζιτζικώστας. «Θέλουμε μια ανάπτυξη στα όρια του στατιστικού λάθους;» διερωτήθηκε ο κ. Τζιτζικώστας και υποστήριξε ότι «μετά από όσα περάσαμε, υπάρχουν κάποιοι, που είτε από ιδεολογία είτε από φόβο νομίζουν ότι μπορούν να βολευτούν σε μια τέτοια κατάσταση».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε επτά πυλώνες ανάπτυξης, με πρώτο το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, την «άμεση» ανάγκη για τη μείωση της φορολογίας, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Κύπρου, την εθνική συνεννόηση, το κράτος δικαίου, τη μείωση του κόστους της ενέργειας, τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, με τη μετάβαση από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως την ξέρουμε σήμερα, στην «τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση», με αρμοδιότητες και οικονομική αυτοτέλεια.

«Να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας, προκειμένου να βγει από την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider