«53+»: Η παράλογη εποπτεία δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«53+»: Η παράλογη εποπτεία δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι 53+ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχουν στην ομώνυμη πρωτοβουλία για την έξοδο από τα μνημόνια, τονίζοντας ότι «η παράλογη επιτροπεία έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς».

Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί σαφώς μια σημαντική καμπή, αλλά δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής, διαμηνύουν στο κείμενο που κατέθεσαν στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο.

Το κόμμα χρειάζεται μια επανεκκίνηση με «ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση» τονίζουν οι 53 και εξηγούν ότι η επανεκκίνηση αυτή «θα πρέπει να βασίζεται στις βασικές μας δεσμεύσεις για ανατροπές και όχι για συντήρηση του φαύλου κύκλου, που συνεχίζονταν για δεκαετίες».

«Κάθε απόφαση της κυβέρνηση οφείλει να είναι συλλογική και σε άμεση σύνδεση με το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Πρέπει να πορευόμαστε με βάση ότι οι ρήξεις και οι συμβιβασμοί που θα επιλέξουμε, θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης και όχι ευκαιριακών σχεδιασμών», σημειώνουν.

Για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ

Οδυνηρή αλλά υποχρεωτική χαρακτηρίζουν τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι «53+», οι οποίοι αποκαλούν «παρά φύσιν» τη συγκυβέρνηση στο κείμενο που κατέθεσαν στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο.

«Η συμμαχία αυτή, όσο διαρκέσει, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα», διαμηνύουν και τονίζουν ότι ήρθε η ώρα να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση, που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών/θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν, σήμερα πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση, που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών/θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές.

Για τη σχέση κράτους-Εκκλησίας

«Η παρεμβατική και συνάμα αναχρονιστική τακτική μέρους του ηγετικού πυρήνα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, με εξαιρέσεις είναι η αλήθεια, προκύπτει και από η στάση που κρατά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρωτοστατώντας στο εθνικιστικό παραλήρημα. Αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», συμπληρώνουν.

Για το προσφυγικό

Σε άλλο σημείο του κειμένου, η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική στον Γιάννη Μουζάλα για τη μεταναστευτική πολιτική, ενώ, σε γενικότερο επίπεδο, ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού, με άρση της ηλικιακής διάκρισης, και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων στην επισφάλεια.

Ζητούν, μάλιστα, κατάργηση της κράτησης για όλο το προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα παραβατική συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider