Ερώτηση Χουντή στην Κομισιόν για τις επικουρικές συντάξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερώτηση Χουντή στην Κομισιόν για τις επικουρικές συντάξεις

Παράνομα παρακρατούνται επικουρικές συντάξεις από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, όπως αποκαλύπτει σε ερώτηση του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Ο κ. Χουντής ζητά την διακοπή των αυθαιρέτων και παρανόμων παρακρατήσεων και την αναδρομική επιστροφή των παρακρατηθέντων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του αναφέρεται στο νόμο 4387 που ψηφίστηκε το Μάιο του 2016 για τις επικουρικές συντάξεις και σημειώνει ότι, το άρθρο 96 προβλέπει ότι «Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης έως 31.12.2014 αντιστοιχούν στο 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης, επί των συντάξιμων αποδοχών και ότι οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις αναπροσαρμόζονται μόνο εάν το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ».

Όπως υπογραμμίζει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, αντί να επανυπολογιστούν οι επικουρικές συντάξεις όπως ορίζει ο νόμος, επανυπολογίστηκαν ΟΛΕΣ (1.249.471 συντάξεις), και οι κάτω των 1.300 ευρώ, παρά τη ρητή διάταξη ότι προστατεύονται και επιπλέον στις 648.220 συντάξεις ΕΤΕΑΜ (εργαζομένων ιδιωτικού τομέα), δεν έγινε ο κατά νόμο επανυπολογισμός (0,45% για κάθε έτος ασφάλισης), παρά μόνο οριζόντιες, αυθαίρετες περικοπές περίπου του 75% των αρχικών επικουρικών συντάξεων (π.χ. συντάξεις των 600 ευρώ, αντί στα 350 ευρώ όπως προβλέπεται, μειώθηκαν στα 150 ευρώ)».

Συνεχίζοντας την ερώτησή του ο κ. Χουντής διευκρινίζει ότι «Οι συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ εκκρεμούν, καθώς στα εκκαθαριστικά εμφανίζονται ως «προσωπικές διαφορές» μεγάλα ποσά, που με άλλο νόμο περικόπτονται από 1.1.2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΛΑΕ.

Καταλήγοντας ο Νίκος Χουντής, αφού τονίζει ότι «οι ανωτέρω παράνομες περικοπές υπερβαίνουν κατά πολύ ακόμη και τις συμφωνηθείσες, μέσω του μνημονίου, περικοπές των ήδη μειωμένων συντάξεων», καλεί την Κομισιόν να διερευνήσει και «να βεβαιώσει τα ανωτέρω, ότι δηλαδή οι ανωτέρω περικοπές έγιναν κατά παράβαση του νόμου, να παρέμβει προκειμένου να επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα χρήματα στους συνταξιούχους και να σταματήσει η νέα παράνομη περικοπή που έρχεται από 1/1/2019».

Το κείμενο της ερώτησης του Νίκου Χουντή:

«Ο Ν.4387/2016, άρθρο 96 για τις επικουρικές συντάξεις προβλέπει:

(Α) Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης έως 31.12.2014 αντιστοιχούν στο 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης, επί των συντάξιμων αποδοχών.

(Β) Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις αναπροσαρμόζονται μόνο εάν το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300€ .

Αντ΄ αυτού:

Πρώτον, επανυπολογίστηκαν όλες (1.249.471 συντάξεις), και οι κάτω των 1.300€, παρά τη ρητή διάταξη ότι προστατεύονται.

Δεύτερον, στον επανυπολογισμό χρησιμοποιήθηκαν δυο τρόποι.

-Ένας για 601.251 συντάξεις (Δημοσίου, ΔΕΚΟ…), που αναπροσαρμόστηκαν σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο.

-Άλλος για 648.220 συντάξεις ΕΤΕΑΜ (εργαζομένων ιδιωτικού τομέα), για τις οποίες δεν έγινε ο κατά Νόμο επανυπολογισμός, παρά μόνο οριζόντιες, αυθαίρετες περικοπές περίπου του 75% των αρχικών επικουρικών.

Αποτέλεσμα:

α. Κατά τον επανυπολογισμό, οι συνταξιούχοι ΕΤΕΑΜ υφίστανται περικοπές κατά 50% μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες στο νόμο.

β. Οι συντάξεις κάτω των 1.300€ εκκρεμούν ως «προσωπικές διαφορές» μεγάλα ποσά (παρανόμως), που με άλλο Νόμο περικόπτονται από 1.1.2019.

Επειδή οι ανωτέρω παράνομες περικοπές υπερβαίνουν ακόμη και τις συμφωνηθείσες μέσω μνημονίου περικοπές των ήδη μειωμένων συντάξεων,

Ερωτάται:

-Μπορεί να βεβαιώσει ότι οι ανωτέρω περικοπές έγιναν χωρίς νόμο;

-Αν όχι, με ποιο νόμο;

-Αν ναι, τι θα πράξει για να επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα και να σταματήσει η νέα περικοπή που έρχεται από 1/1/2019;»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.