H κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το momentum για το Σκοπιανό

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το momentum για το Σκοπιανό

Σε εργώδη προσπάθεια να αξιοποιήσει το καλό κλίμα και να διαμορφώσει momentum υπέρ της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης για το ονοματολογικό της πΓΔΜ αποδύεται η κυβέρνηση, μετά και το ραντεβού των εθνικών διαπραγματευτών με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.

Από τη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους κ.κ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι προέκυψαν ως διαρροή πέντε πιθανά ονόματα, διατυπωμένα στα σλαβικά και στα Αγγλικά: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια). Παρά το ότι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διέψευδαν χλιαρά τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι, ο Νίκος Κοτζιάς δεν προέβη σε καμία δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα, καμία ουσιαστική διάψευση δεν είχε προκύψει από τη γείτονα χώρα για τα φερόμενα ονόματα που βρίσκονται επί τάπητος, με αποτέλεσμα να εκτιμάται από αρμόδιους κύκλους ότι η διαρροή δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στην Αθήνα ξεκίνησε ένα πρώτος κύκλος θεσμικών επαφών. Όπως προαναφέρθηκε, σε μια συνάντηση διάρκειας άνω της μίας ώρας, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το τι διημείφθη στη Νέα Υόρκη. Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με βασικό θέμα συζήτησης τόσο το ονοματολογικό της πΓΔΜ, όσο και την ενδεχόμενη συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια που κυοφορούνται.

«Ο πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Του ζήτησε δε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», υπογράμμιζε αμέσως μετά τη συνάντηση η Αρχιεπισκοπή, χαμηλώνοντας εμφανώς τους τόνους αναφορικά με τα επικείμενα συλλαλητήρια, αν και Μητροπολίτες εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν το παρών στις διαμαρτυρίες.

Είναι, πάντως, σαφές ότι, παρά τη διχοστασία που εμφανίστηκε στην πΓΔΜ μετά την αρχική διαφωνία του εθνικού διαπραγματευτή κ. Βάσκο Ναουμόφσκι πριν καν τοποθετηθεί η κυβέρνηση της γείτονος για τα προταθέντα ονόματα, το Μέγαρο Μαξιμου αναγνωρίζει πως η τρέχουσα συγκυρία είναι ευκαιρία, προκειμένου να σημειωθεί απτή πρόοδος στο ονοματολογικό. Υπό αυτό το πρίσμα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει και η συνεργασία Ελλάδας-πΓΔΜ σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων υπό την αιγίδα των υπουργών Εξωτερικών κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, ενώ θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να συναντήσει τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραζ Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να κατοχυρώσουν την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση της συζήτησης, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να συναντήσει τον κ. Ζάεφ, σε περίπτωση που οι διαφορές ήταν διαμετρικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider