11ο Συνέδριο ΝΔ: Ενότητα και «αντεπίθεση» στον ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
11ο Συνέδριο ΝΔ: Ενότητα και «αντεπίθεση» στον ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα ενότητας και ετοιμότητας έστειλαν τόσο ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μίλησαν το Σάββατο στο 11ο Συνέδριο του κόμματος. «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε ταυτόχρονα την έναρξη ενός προεκλογικού αγώνα διαρκείας αμέσως μετά τη λήξη του Συνεδρίου σημειώνοντας: «Από το βράδυ της Κυριακής το ρολόι θα μετρά αντίστροφα για να διώξουμε τη χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση».

Τονίζοντας το θέμα της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά και στους τρεις πρώην προέδρους του κόμματος που βρίσκονται στο Συνέδριο κάνοντας λόγο για μήνυμα «ενότητας, μαχητικότητας, προσήλωσης και πίστης σε μια παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν». Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον Κώστα Καραμανλή «που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια, ξαναδίνοντάς της λαϊκό έρεισμα, που στις δύσκολες στιγμές είπε μεγάλες αλήθειες», για τον Αντώνη Σαμαρά «που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη και, αν ολοκλήρωνε τη θητεία του, η πατρίδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση» και για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είναι, όπως είπε «ένας πραγματικός αγωνιστής της παράταξης που βρέθηκε στην ηγεσία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα και πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

«Άνοιγμα» προς Γεννηματά – Θεοδωράκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη που δίνουν το παρών στο συνέδριο. «Είναι αλήθεια ότι ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν ο ιστορικός αντίπαλος. Αλλά η εθνική ανάγκη της αντιμετώπισης της κρίσης μας έφερε πλάι πλάι. Η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Βάλαμε την πατρίδα πάνω από τα κόμματα. Εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικές διαφορές, όμως πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλλει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδος», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά. Απευθυνόμενος δε στον Σταύρο Θεοδωράκη, είπε ότι «συχνά είναι δυσδιάκριτες οι διαφορές μας», και χαρακτήρισε το Ποτάμι ως «είναι μεταρρυθμιστικό, συνεπές και υπεύθυνο».

Άδωνις Γεωργιάδης: Η τρόικα έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά με όργανο τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «ήταν το εργαλείο της Τρόικας για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά».

Η ΝΔ έχει κάνει σφάλματα αλλά υπήρξε πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης

Λευτέρης Αυγενάκης: Το 2018 θα είναι έτος εκλογών

«Το 2018 είναι έτος εκλογών, να το καταλάβουν οι κυβερνώντες και οι μέσα και έξω συνεργάτες τους», είπε μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι το συνέδριο του κόμματος θα μείνει στην ιστορία ως «η συναπόφαση της Συμφωνίας Αλήθειας».

Ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε «αισθήματα σεβασμού, ευγνωμοσύνης και τιμής προς όλα τα αφοσιωμένα στελέχη, τα απλά μέλη του κόμματος», τονίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια ακούστηκε η πιο διχαστική ρητορεία. Μίλησαν στο θυμικό των Ελλήνων με κουτοπονηριά, κατασκεύασαν δήθεν προδότες και ύστερα λειτούργησαν πιο υπονομευτικά από οποιονδήποτε άλλον. Συνεχίζουν και σήμερα, θιασώτες ενός λαϊκισμού που υπονομεύει τη χώρα». «Όλοι μαζί οι Έλληνες να συνδιαμορφώσουμε το όραμα για την Ελλάδα που θέλουμε», είπε ο γραμματέας της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «το συνέδριο είναι προσκλητήριο αγώνα και ενότητας».

Νίκος Δένδιας: Το μέλλον είναι εθνικό, όχι δεξιό και αριστερό

«Απέναντι στις διαχωριστικές γραμμές και το διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς υψώνουμε τη σημαία της εθνικής ενότητας» τόνισε στην ομιλία του στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Δένδιας.

«Απέναντι στον λαϊκισμό και τον χυδαίο πολιτικαντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς υψώνουμε τη σημαία της μετριοπάθειας και των επιχειρημάτων» είπε ο κ. Δένδιας και επεσήμανε πως το μέλλον είναι κοινό για άλλους, όχι δεξιό και αριστερό αλλά εθνικό.

Χρήστος Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την Ελλάδα στον κατήφορο

H Νέα Δημοκρατία είναι και πάλι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του 11ου Συνεδρίου. Παράλληλα, εγκάλεσε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της και τις αυταπάτες της οδήγησε την Ελλάδα σε κατήφορο.

«Ψηφίστηκαν μέτρα που συρρίκνωσαν το εισόδημα των πολιτών. Το αποτέλεσμα της ανερμάτιστης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ελλάδα να πέσει σε τέλμα. Το χάσμα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες διευρύνθηκε», τόνισε και επεσήμανε πως η κανονικότητα δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

Στέλιος Ράμφος: Η πολιτική χρειάζεται αυτοέλεγχο και αυτοεξέταση

Το δικό του στίγμα έδωσε στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος σημειώνοντας κατά την ομιλία του ότι: «η πολιτική χρειάζεται αυτοέλεγχο και αυτοεξέταση για να σεβαστεί κανείς πάνω από όλα τον ίδιο τον εαυτό του. Όποιος δεν σέβεται τον εαυτό του οδηγείται στην απραξία και η απραξία είναι ο θάνατος της πολιτικής».

Λαμβάνοντας το λόγο, αμέσως μετά την παρέμβαση του φιλοσόφου και συγγραφέα, Στέλιου Ράμφου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέχει την αυτοκριτική και την έχει κάνει.

Γεωργιάδης: Οι αυξήσεις φόρων σε ύφεση φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα

Το success story της εξόδου της Κύπρου από το Μνημόνιο περιέγραψε μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Οι αιτίες της κυπριακής κρίσης πάνε ακόμα πιο πίσω, σε μια περίοδο της επίπλαστης ευφορίας. Τότε που το κράτος δαπανούσε αλόγιστα, αφήνοντας τον λογαριασμό για παρακάτω», είπε ο κ. Γεωργιάδης, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Αμέσως μετά, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυπριακή κυβέρνηση για να υπερβεί το τέλμα. «Η αναβλητικότητα, τα ημίμετρα και η μη εφαρμογή αποφάσεων είναι συνταγή για οικονομικές περιπέτειες. Τα προβλήματα δεν φεύγουν όταν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Η εμπιστοσύνη μπορεί να αποκατασταθεί αυτό που πρέπει να κάνει, όσο πιο γρήγορα και αποφασιστικά. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο αποφασιστικό συστατικό για την ανάπτυξη», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι πολιτικές των ελλειμμάτων και οι μεγάλες κρατικές δαπάνες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη. Οι αυξήσεις σε φορολογία σε ρυθμό ύφεσης φέρνουν πάντα το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», προσέθεσε με ιδιαίτερο νόημα ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ και προσέθεσε ότι «ήταν πεποίθησή μας που επιβεβαιώθηκε στην πράξη ότι οι λελογισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελούν εξαιρετικό κίνητρο που δίνει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα».

«Στην Κύπρο, πράγματι, έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση. Οι καλές επιδόσεις της οικονομίας δεν είναι αποτέλεσμα του τραπεζικού δανεισμού ή των αλόγιστων δαπανών», είπε ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση στήριξε τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας και διαμόρφωσε ένα περιβάλλον σταθερότητας και εμπιστοσύνης. «Μια ιστορία επιτυχίας σχετίζεται και με την αλματώδη άνοδο της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», είπε ο κ. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράδειγμα του τι μπορεί να προσφέρει η ιδιωτική πρωτοβουλία, όταν το κράτος ανοίγει το δρόμο».

«Η οδός του λαϊκισμού και των συνθημάτων δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει προοπτική και ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως «θα δούμε και την Ελλάδα, δυνατή, αξιόπιστη, ευημερούσα, μαζί μας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, δίπλα μας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα».

Μητσοτάκης: Λαϊκισμός, όχι μεταρρύθμιση το επίδομα Αχτσιόγλου

Σχολιάζοντας την ομιλία Γεωργιάδη, ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχάρη τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ για το έργο του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Νίκο Αναστασιάδη ενόψει των επικείμενων κυπριακών προεδρικών εκλογών. Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι, κάθε φορά, η αφήγηση της κυπριακής ιστορίας του αφήνει «γλυκόπικρη γεύση». «Γλυκιά γιατί χαιρόμαστε για τα αδέρφια μας Κυπρίους και πικρή γιατί εμείς ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεφεύγουμε από τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι, αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει το έργο της, η Ελλάδα θα είχε βγει από τα Μνημόνια, ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση έπεσε γιατί ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, η Χρυσή Αυγή και ο κ. Κουβέλης δεν συναίνεσαν στην εκλογή του κ. Δήμα, επειδή έκριναν ότι έπρεπε να διακόψουν την πορεία της κυβέρνησης».

«Το μήνυμα σαφές: η Κύπρος αντιμετώπισε την κρίση με ωριμότητα, με συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Δεν κρύφτηκαν πίσω από την Τρόικα για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που ούτως ή άλλως ήταν απαραίτητες», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της Κύπρου, είπε πως αυτές ήταν πραγματικές. «Δεν ήταν μεταρρυθμίσεις τύπου δίνω 400 ευρώ στους νέους 18-24 για να περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα. Αυτό είναι φιλοδώρημα. Αυτό είναι λαϊκισμός και όχι μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη να περάσουμε από την οικονομία των επιδομάτων στην οικονομία των ευκαιριών. «Το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Κύπρος βγήκε από την κρίση χωρίς να αυξήσει ούτε ένα φόρο και μετά χρησιμοποίησε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο. Τα ίδια ακριβώς θα κάνουμε και εμείς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», κατέληξε στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider