Το μοντέλο ανάπτυξης της μεταμνημονιακής εποχής παρουσίασε ο Γ. Δραγασάκης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μοντέλο ανάπτυξης της μεταμνημονιακής εποχής παρουσίασε ο Γ. Δραγασάκης

«Η επαναβιομηχάνιση της Δυτικής Ελλάδας με εξωστρεφή προσανατολισμό και επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, είναι ένας όχι μόνο αναγκαίος, αλλά και εφικτός στόχος και προς την επίτευξή του πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα και με ταχύτητα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κυβερνητικών στελεχών και του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», τέθηκαν, η αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας και η ενίσχυση της δυναμικής της βιομηχανίας στην περιφέρεια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» της ολοκλήρωσης του Προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση, με σχεδιασμένο τρόπο και συστηματική προσπάθεια, έχει χαράξει την πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία και κανένα εμπόδιο δεν θα την ανακόψει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι στόχος είναι, όχι απλώς το τέλος του κύκλου που άνοιξε το 2010, αλλά η αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση και τη χρεοκοπία. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη σχεδιάζεται η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή με την ανάδειξη ενός νέου υποδείγματος βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Τόνισε ότι στη στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, η βιομηχανία και η μεταποίηση καταλαμβάνουν κεντρική θέση. Ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία γνώρισε εκτεταμένη αποβιομηχάνιση ήδη από τη δεκαετία του '90, υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έθεσαν ζητήματα που αποτελούν εμπόδια στη δραστηριότητά τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα της διευκόλυνσης επενδύσεων, της απλούστευσης των αδειοδοτήσεων και της περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών, καθώς και ζητήματα φορολογίας.

Παράλληλα, αναγνώρισαν τη σημασία σύνδεσης της τουριστικής κατανάλωσης με την αγροτική παραγωγή, με τον κ. Δραγασάκη να επισημαίνει ότι δημιουργώντας τις συνθήκες για τη διασυνδεσιμότητα, τη συνεργατικότητα και τη δικτύωση μεταξύ της βιομηχανίας, της αγροδιατροφής και του τουρισμού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παραγωγικό σύμπλεγμα, που θα αποτελέσει τον αναπτυξιακό καταλύτη της ευρύτερης περιοχής και θα δημιουργήσει πολλές νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση της ανεργίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προωθούνται για την επιτάχυνση και απλούστευση των αδειοδοτήσεων, θέτοντας παράλληλα την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έκαναν αναφορά στα σημαντικά ωφέλη της προώθησης μεγάλων έργων υποδομών, με τον κ. Χαρίτση να αναλαμβάνει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των εκκρεμών έργων της Δυτικής Ελλάδας και ενόψει του επικείμενου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης και ο συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Δημήτρης Κοντοφάκας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.