Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις και τις... διαφωνίες με Προκόπη Παυλόπουλο και Αλέξη Τσίπρα, αλλά και Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος παρακάθεται σε γεύμα προς τιμήν του από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκινώντας την προσφώνηση του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν άφησε πίσω τα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών και εστίασε στις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας, ενώ εστίασε στην ελληνική στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, καθώς και στη συμπόρευση κατά της τρομοκρατίας.

Λίγο νωρίτερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «θεμέλιο λίθο των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας τη Συνθήκη της Λωζάνης» και τόνισε πως «διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για τη γειτονιά μας, στην οποία είμαστε αντιμέτωποι με νέες, διεθνείς προκλήσεις». Σε αυτή την περίοδο «πρέπει να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Πρώτη επίσκεψη προέδρου μετά από 65 χρόνια. Ιστορική ήταν και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο. Γνωρίζουν τα ζητήματα που μας χωρίζουν, αλλά διανύουμε κρίσιμη περίοδο. Έντασης στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με διεθνείς προκλήσεις, στην ασφάλεια, τη σταθερότητα της περιοχής και την προσφυγική κρίση».

«Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως και υπάρχει. Να είναι σχέσεις που ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των λαών. Για την ειρήνη, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε συνομιλία για τα μέτρα οικοδόμησης ασφάλειας και για τις διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

«Από πλευράς μου, υπογράμμισα τη θέση μου για ενιαία ομόσπονδη Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα. Ελπίζουμε και η Τουρκία να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μιλήσαμε για τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ, μια σημαντική αλλά και δύσκολη συμφωνία», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «Μιλήσαμε και για την σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με αμοιβαίες δεσμεύσεις και αμοιβαία οφέλη. Που θα βοηθήσει στην καλή γειτονία αλλά και στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα. Η Ελλάδα θέλει μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε η Τουρκία να επανέλθει το συντομότερο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ο πρόεδρος Ερντογάν και στο παρελθόν είχε ξεκινήσει. Μιλήσαμε και για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας και στον τομέα της ασφάλειας».

Βασική αρχή της Ελλάδας, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Είμαστε όμως κράτος δικαίου και υπάρχει διάκριση εξουσιών. Η Δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές».

Ερντογάν: Απαιτούνται νέες σκέψεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Την ανάγκη έκδοσης των πραξικοπηματιών και... μεταρρύθμισης της συνθήκης της Λωζάνης επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντικά. Στις συνομιλίες θίξαμε θέματα όπως το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, που θεσμοθετήθηκε επί δικής μου πρωθυπουργίας. Εντός των προσεχών μηνών θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η 5η συνάντηση. Ως προς τις εμπορικές συναλλαγές, ο όγκος έχει φτάσει στα 2,6 δισ. Δολάρια, που είναι υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για να αυξηθεί ο όγκος», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Μιλήσαμε για τη σιδηροδρομική ταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη. Για τον τουρισμό, αναφέραμε ότι επισκέπτονται την Ελλάδα 800.000 Τούρκοι και την Τουρκία 600.000 Έλληνες. Να αναπτύξουμε τις σχέσεις, να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά και να αποκαταστήσουμε τα μνημεία πολιτισμού. Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες και γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει και η Ελλάδα. Είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και βέβαια αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα. Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των 10 πραξικοπηματιών που έχουν προσφύγει στην Ελλάδα. Αυτό που είπα στον Τσίπρα, μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία. Δεν έχουμε θανατική ποινή, δε γίνονται βασανιστήρια και πιστεύω ότι θα εισακουστεί η έκκληση».

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν ανέφερε πως «Τον τελευταίο καιρό υπάρχει συζήτηση για τη συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχει συζήτηση περί αναδιαμόρφωσής της. Υπεγράφη από 11 χώρες. Υπάρχουν προβλέψεις μόνο στο Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτα για τα μειονοτικά θέματα; Σχετικά με το καθεστώς που διέπει αμφότερες μειονότητες; Πιστεύω ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις και σχετικά με τη Συνθήκη».

«Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, φτάνει τα 15.000 ευρώ ενώ στη Δυτική Θράκη τα 2.000 με 2.200 ευρώ. Υπάρχει οικονομικό χάσμα. Ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος.

Μετά την αρχική τοποθέτησή του και κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, στέλνοντας μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο.

«Δυο φίλες χώρες, δυο γειτονικές χώρες πρέπει να συζητούν κι όπου συμφωνούν κι όπου διαφωνούν. Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε κατανοητό τι εννοεί για τη συνθήκη της Λωζάνης. Δεν ζητάει αναθεώρηση. Αλλά και αν ζητούσε θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε... την Ιαπωνία. Κατάλαβα κάτι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα, με τα σύνορα που ορίζονται από τη Συνθήκη. Δεν κατάλαβα αν αυτό που θέτει είναι η επικαιροποίηση ή η ορθή τήρηση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει:

«Κι αυτό που είπε για τη Θράκη έχει να κάνει με ορθή τήρηση. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης και όχι το στοιχείο που θα μας απομακρύνει. Η δική μας κυβέρνηση έχει μέριμνα, για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες. Συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν βήματα για το βιοτικό επίπεδο».

Άκουσα και την τοποθέτηση του προέδρου για τις διαφορές σε Αιγαίο, Κυπριακό. Να ξεκαθαρίσουμε, στο Κυπριακό, είμαι 43 χρονών και τόσα χρόνια είναι ανοιχτό. Κάθε φορά συζητάμε ποιος φταίει. Πριν 45 χρόνια υπήρξε μια εισβολή. Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών σε Μυτιλήνη, Χίο, Μήθυμνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο. Ούτε στιγμή δε σκεφτήκαμε στο Φετιγέ Τζαμί να κάνουμε ορθόδοξη θρησκευτική λειτουργία. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω και ελευθερία στη δυνατότητα στη θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας σε Ερντογάν κατά την υποδοχή στο Μαξίμου: Να υπάρξουν συγκλίσεις

Την ανάγκη να υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, παρά τις μεταξύ τους διαφορές επεσήμανε νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Για να χτίσουμε γέφυρες, πρέπει να έχουμε ισχυρά θεμέλια, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας», στη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στις κάμερες. «Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη «να υπάρχουν συγκλίσεις».

Ερντογάν σε Τσίπρα: Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας

«Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τις δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

«Όπως είπα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον κ. Παυλόπουλο, πρέπει να πιστέψουμε ότι οφείλουμε να εστιάσουν στο γεμάτο ποτήρι και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό και χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας σε αυτή την αντίληψη».

«Οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές», είπε ο κ. Ερντογάν.

«Είμαστε δυο λαοί που έζησαν κοντά ο ένας στον άλλο, έχουμε ομογενείς που ζούνε σε ελληνικά εδάφη και έχετε και εσείς» είπε.

«Μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν και να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε γερά θεμέλια» πρόσθεσε.

Ερντογάν σε Παυλόπουλο: Τουρκική η μειονότητα στη Θράκη, υπάρχουν εκκρεμότητες στη Συνθήκη της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης έχει εκκρεμότητες και άλυτα θέματα» ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Στη Συνθήκη της Λωζάνης νομίζω πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες και άλυτα θέματα. Είναι μια συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από χρόνια. 11 χώρες ήταν μέλη της Συμφωνίας, ακόμα και η Ιαπωνία. Μιλάμε για μια συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες και όχι την Ελλάδα και την Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε:

«Ξαναοικοδομείται ο πλανήτης, τα τελευταία 94 χρόνια άλλαξαν πολλά πράγματα. Είπατε στη Συνθήκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, είναι σωστό, αλλά το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναφέρει τουρκική μειονότητα. Πρέπει να αιτιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί με προσοχή. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι τις δυτικής Θράκης μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάση της συνθήκης της Λωζάνης;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και αναφέρθηκε στον διορισμό των μουφτήδων από το κράτος.

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη», διεμήνυσε, σε υψηλούς τόνους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες. «Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε όλο νόημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης.

O Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στην πλατεία Συντάγματος κατευθείαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Αθήνα, αναφέροντας τα εξής: «Καλωσήλθατε, κ. πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Τιμές απέδωσε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι δυο ηγέτες προχώρησαν μέχρι το μνημείο όπου δύο εύζωνοι παρέδωσαν στον κ. Ερντογάν το στεφάνι το οποίο και κατέθεσε.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Τουρκίας και της Ελλάδας και η επιθεώρηση του αγήματος από τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος είχε χειραψία με τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είχε χειραψία με τα μέλη της αποστολής της κυβέρνησης της Τουρκίας που συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν.

Στις 10:40 προσγειώθηκε στην Αθήνα ο Ερντογάν

Το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τη σύζυγό του Εμινέ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στις 10:40. Επί ελληνικού εδάφους τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις διευρυμένες συζητήσεις με την τουρκική πλευρά θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα στις 13:30 με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)
Διπλωματία «υψηλών τόνων» στην επίσκεψη Ερντογάν (pics & vid)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider