«Καρφιά» Κοτζιά για τη διαρροή των εγγράφων σχετικά με την πώληση όπλων 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καρφιά» Κοτζιά για τη διαρροή των εγγράφων σχετικά με την πώληση όπλων 

Υπόνοιες για χρηματισμό αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχετικά με το θέμα της δημοσιοποίησης των εγγράφων, για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Το θέμα, το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, κατόπιν αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας, έχει εξελιχθεί σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπολίτευσης.

«Κάλεσα την αντιπολίτευση να φερθεί σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος και νομιμότητας με νηφαλιότητα, ευθύνη και σοβαρότητα. Και τα τρία τα θεώρησε κίνδυνο για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Της υπενθύμισα ότι ο νόμος απαγορεύει την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων και ακόμη περισσότερο άκρως απόρρητων. Δήλωσε ότι θεωρεί το νόμο στενό κορσέ για τις επιδιώξεις της. Ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Σημειώνω, ότι κάθε τέτοιο έγγραφο που δημοσιοποιείται δίνει τη δυνατότητα σε τρίτους να αποκτήσουν στοιχεία για το σύστημα κρυπτογράφησης της χώρας. Τα κεντρικά ερωτήματα είναι, λοιπόν, απλά: Αποτελεί η παράδοση απόρρητων εγγράφων από δημόσιους λειτουργούς σε τρίτους παρανομία ή όχι; Γίνεται αυτή η παράνομη παράδοση από κομματικές και μόνο φιλοδοξίες ή και με χρηματισμό; Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει η αντιπολίτευση τη δυνατότητα δημόσιοι λειτουργοί να πωλούν δημόσια έγγραφα σε τρίτους; Είναι φανερό, ότι πριν αποκτήσει η αντιπολίτευση απόρρητα δημόσια έγγραφα, κάποιος που νόμιμα τα κατείχε τους τα παρέδωσε. Και αυτή είναι η πιο άθλια μορφή κομματικοποίησης του κράτους».

Το ζήτημα έχει προκαλέσει «τριγμούς» με επίκεντρο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο αλλά και εσωκομματικά ζητήματα με το Νίκο Φίλη και τον Πάνο Σκουρλέτη να ζητούν ακύρωση της πώλησης των οπλικών συστημάτων.

O πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, με δήλωσή του, την οποία και ανήρτησε στα social media καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση των όπλων στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι η τελευταία εμπλέκεται στον εμφύλιο της Υεμένης.

Ο Νίκος Φίλης που εκτός από μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, καλεί την ελληνική κυβέρνηση με την ακύρωση της συμφωνίας, να στείλει μήνυμα πως «δεν επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και εξόντωση αθώων».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες.

Τη δυσαρέσκειά του για την επιχειρούμενη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία εξέφρασε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ.

Ανάφερε ότι «προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός».

Χαρακτήρισε πάντως προβληματικό το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να κατέχει απόρρητα έγγραφα «και να ζητάει με κόλπα αυτά να γίνουν φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή» και κάλεσε τον βουλευτή να δώσει απαντήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της διαρροής εγγράφων έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΓΕΕΘΑ.

Η διαταγή ήρθε αμέσως μετά την επικοινωνία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Κικίλιας για Σαουδική Αραβία: Τη Δευτέρα θα είναι Black Monday

«Τη Δευτέρα δεν είναι το τέλος αυτής της ιστορίας, είναι η αρχή. Κι αν σήμερα είναι Black Friday, τη Δευτέρα θα είναι Black Monday» είπε ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στη συζήτηση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στη Βουλή για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

«Όποιος επιζητεί την αλήθεια, δεν κρύβεται ούτε πίσω από δήθεν νομολογίες, ούτε από προφάσεις, ούτε διώκει ποινικά και απειλεί τους υφισταμένους, ούτε προσπαθεί να δημιουργήσει μια κατάσταση και μια ατμόσφαιρα απειλής σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα» τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν τρομοκρατούνται και δεν υφίστανται απειλές, κανείς δεν μπορεί να τους απειλήσει, όταν προσπαθούν να δει το φως της δημοσιότητας η αλήθεια» είπε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ και πρόσθεσε: «Τι προσπαθούν οι κύριοι να κρύψουν; Μήπως υπάρχουν κι άλλες τέτοιες υποθέσεις, πριν και μετά;».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider